Ξέρατε πόσα οφέλη και χρήσεις έχει μια μπανανόφλουδα;

mpanana-flouda
ΠΕΜΠΤΗ, 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Κι όμως, δεν είναι μόνο ένα περιττό περίβλημα φρούτου που το πατάμε και… γλιστράμε!

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση και μείωση των απορριμάτων, αλλά και της καμπάνιας της για το Μπλε Αυτοκόλλητο και της δέσμευσης για βιωσιμότητα, η Chiquita λαμβάνει ειδικά μέτρα, ώστε να διασφαλίσει ότι καμία από τις μπανάνες δεν πάει χαμένη. Αν κάποια δεν είναι αρκετά καλή για να τοποθετηθεί στα ράφια των καταστημάτων, τότε γίνεται πουρές ή αλεύρι μπανάνας.

Στο πλαίσιο των βιώσιμων πρακτικών καλλιέργειας που εφαρμόζονται, χρησιμοποιούνται τα φύλλα, ο κορμός και οι μίσχοι για να δημιουργηθεί ένα εκπληκτικό οργανικό εδαφοκάλυμμα, που οι αγρότες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως λίπασμα και να προστατεύσουν το έδαφος από τη διάβρωση. Ταυτόχρονα, στις εγκαταστάσεις στην Κόστα Ρίκα, τοποθετήθηκε ένα σύστημα βιοζύμωσης, που χρησιμοποιεί απόβλητα φρούτων για την παραγωγή ενέργειας.

Τι μπορείτε και εσείς όμως να κάνετε με τις φλούδες στο σπίτι σας; Δείτε παρακάτω μερικές διασκεδαστικές (και τρελές) ιδέες για όλα τις εκπληκτικές χρήσεις της μπανανόφλουδας:

Τσάι με φλούδα μπανάνας
Και όμως, υπάρχει και είναι πολύ γευστικό! Για να φτιάξετε τσάι με φλούδα μπανάνας, απλώς βάλτε τη φλούδα μπανάνας σε μια κατσαρόλα με νερό και σιγοβράστε για δέκα λεπτά. Αφαιρέστε τη φλούδα με λαβίδες και, αν θέλετε, προσθέστε λίγο μέλι ή ζάχαρη. Δεν είναι μόνο γευστικό, αλλά και εξαιρετικά καταπραϋντικό για τις κρύες μέρες του χειμώνα.

Smoothie με φλούδα μπανάνας 
Είναι γνωστό ότι μπορείτε να φτιάξετε γευστικότατα και υγιεινά smoothies με μπανάνες, αλλά γνωρίζατε ότι μπορείτε να βάλετε μέσα και τη φλούδα; Προσθέστε τη φλούδα μαζί με τα άλλα φρούτα και συστατικά και ένα καλό μπλέντερ θα κάνει τη δουλειά. Αναμείξτε όλα τα υλικά μαζί με λίγο πάγο στο μπλέντερ, μέχρι το μείγμα να γίνει κρεμώδες και απολαύστε το!

Βάση για ζουμερό κρέας
Την επόμενη φορά που θα ετοιμάσετε ψητό κρέας και για να είστε σίγουροι ότι θα παραμείνει μαλακό και τρυφερό στον φούρνο, βάλτε μερικές φλούδες μπανάνας από κάτω και αφήστε τις όσο ψήνεται. Οι φλούδες έχουν υγρασία, οπότε θα απελευθερώσουν υδρατμούς στον φούρνο σας, ώστε το κρέας να μη στεγνώσει και να κρατήσει τους χυμούς του.

Καραμελωμένες μπουκιές ή πίκλες μπανανόφλουδας
Κι όμως, μπορείτε να καραμελώσετε τις μπανανόφλουδες ή ακόμη και να τις κάνετε τουρσί. Για το τουρσί κόψτε τις φλούδες μπανάνας σε μικρά κομματάκια. Ανακατέψτε δύο κούπες λευκό ξύδι, δύο τρίτα της κούπας κρυσταλλική ζάχαρη, μια κουταλιά της σούπας σπόρους μουστάρδας και δύο κουταλάκια του γλυκού σπόρους σέλινου και βράστε για 3-5 λεπτά. Στη συνέχεια, μεταφέρετε το μείγμα σε ένα αποστειρωμένο βάζο και αφότου κρυώσει φυλάξτε το στο ψυγείο. Θα απολαμβάνετε ένα υπέροχο, ξινό σνακ μπανάνας για καιρό!

Για τις καραμελωμένες φλούδες μπανάνας, ανακατέψτε μισή κούπα ζάχαρη με μισή κούπα νερό σε μια κατσαρόλα μέχρι να πάρουν βράση. Στη συνέχεια, προσθέστε δύο φλούδες μπανάνας κομμένες σε φέτες (κομμένα οριζόντια ανά δυόμισι εκατοστά) και σιγοβράστε για περίπου δέκα λεπτά. Όταν δείτε ότι η ζάχαρη αρχίζει να καραμελώνει, μεταφέρετε τις φλούδες σε ένα ταψί και αφήστε τις να κρυώσουν. Μόλις σκληρύνουν, σπάστε τις σε λωρίδες και απολαύστε!

Ξίδι από φλούδα μπανάνας
Για να φτιάξετε αυτό το ξίδι, προσθέστε απλώς ζάχαρη και ξύδι σε ίσα μέρη σε ένα βάζο με φλούδες μπανάνας και αφήστε το μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ζύμωσης, για μία με δύο εβδομάδες, προτού στραγγίξετε τις φλούδες. Καλύψτε το βάζο με τουλπάνι και τοποθετήστε το σε ένα καθαρό και ασφαλές σημείο για όσο καιρό διαρκεί η ζύμωση. Μην κλείσετε όμως το βάζο με καπάκι, γιατί μπορεί να εκραγεί!

Απαλύνετε τις ρυτίδες
Ακόμη μία εξαιρετική ιδέα να αξιοποιήσετε τις μπανανόφλουδες! Τα αντιοξειδωτικά και η βιταμίνη C στις μπανάνες συμβάλλουν στη μείωση της εμφάνισης των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων. Τρίψτε την μπανανόφλουδα στην επιδερμίδα του προσώπου σας και αφήστε τη να δράσει για 30 λεπτά προτού ξεπλύνετε με νερό και καθαρίσετε το δέρμα. Επαναλάβετε τρεις φορές την εβδομάδα ως μέρος της τακτικής ρουτίνας περιποίησης του δέρματος σας. Δοκιμάστε το και δεν θα απογοητευτείτε!

Εξαιρετικό λίπασμα
Όσοι έχουν ταλέντο στην κηπουρική θα χαρούν να μάθουν ότι οι μπανανόφλουδες κάνουν ένα εξαιρετικό λίπασμα. Είναι ένας άριστος καλός τρόπος να προσθέσετε οργανική ύλη και σημαντικά θρεπτικά συστατικά στο μείγμα χώματος – κυρίως ασβέστιο, μαγνήσιο, θείο, φωσφορικά άλατα, κάλιο και νάτριο. Όλα, ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία για την υποστήριξη της υγιούς ανάπτυξης των φυτών. Οι μπανανόφλουδες διαλύονται πολύ γρήγορα σε λίπασμα και αν κόψετε τις φλούδες σε μικρότερα κομμάτια, θα αποσυντεθούν ακόμη ταχύτερα.