Πόσους ακόμη μήνες «εγκλεισμού» μπορεί να αντέξει το ευαίσθητο δέρμα σας;

posous-akomi-mines-egkleismou-mporei-na-anteksei-to-euaisthito-derma-sas
ΔΕΥΤΕΡΑ, 08 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Πώς το κρύο του μακριού χειμώνα μαζί με το στρες της καραντίνας, «φυλακίζουν» την υγεία του δέρματός σας -και ποια είναι η λύση.

Με τα επίπεδα του στρες να ανεβαίνουν μέρα με τη μέρα εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και με την θερμοκρασία να έχει φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδα εξαιτίας του χειμώνα, το φαινόμενο της ξηροδερμίας είναι ένα καθημερινό πρόβλημα που βιώνετε, και το από το οποίο θέλετε να απαλλαγείτε άμεσα και αποτελεσματικά. «Το δέρμα του σώματος εμφανίζει έλλειψη ενυδάτωσης και επιδερμικών λιπιδίων κατά τους χειμερινούς μήνες, επειδή δεν οξυγονώνεται ικανοποιητικά μέσα από τα βαριά ρούχα, ενώ ταυτόχρονα το έντονο κρύο και η υψηλή υγρασία της εποχής πολλαπλασιάζει το πρόβλημα. Το αποτέλεσμα είναι να αλλοιώνεται ο προστατευτικός φραγμός του δέρματος, εμποδίζοντας να προσφέρει αποτελεσματική προστασία», λέει δερματολόγος Dr. Lauren Fine, διευθύντρια κλινικών ερευνών στο Chicago Cosmetic Surgery and Dermatology. 
«Αλλά δεν είναι μόνο οι συνθήκες της εποχής που οδηγούν σε ξηρότητα και υπερευαισθησία το δέρμα», προσθέτει. «Το συσσωρευμένο στρες τόσων μηνών εξαιτίας του Covid-19 και της καραντίνας, παίζει το δικό του αρνητικό ρόλο στον πολλαπλασιασμό του φαινομένου και των συμπτωμάτων του».

Η πολύ ξηρή επιδερμίδα είναι μια κατάσταση που επηρεάζει σε πρώτη φάση το το πρόσωπο, αλλά σταδιακά μεταφέρεται σε όλο το σώμα. «Η πτώση της θερμοκρασίας, η αύξηση της υγρασίας εντός του σπιτιού και το γενικευμένο άγχος, δεν βοηθούν το δέρμα να διατηρήσει μια ομαλή κυτταρική λειτουργία. Η τραχιά αφή και η αίσθηση τραβήγματος δεν είναι τα μόνα συμπτώματα. Τακτικές ερυθριάσεις, σταδιακά σκασίματα, ορατά βαθύτερες ρυτίδες μήνα με το μήνα, και κυρίως μόνιμη φαγούρα, είναι τα πιο δυσάρεστα επακόλουθα μιας διαρκώς αφυδατωμένης επιδερμίδας», λέει η Dr. Fine, η οποία εξηγεί το φαύλο του κνησμού-ξυσίματος: «Η φαγούρα που προκαλείται στο ξηρό δέρμα, θεωρείται η πηγή του προβλήματος. Μπορεί ξύνοντας το δέρμα σας να νιώθετε μια προσωρινή ανακούφιση, αλλά αυτή η κίνηση ουσιαστικά επιδεινώνει την κατάσταση, καθώς αποδυναμώνει περισσότερο τον φραγμό του δέρματος, επιτρέποντας σε ερεθιστικούς και αλλεργιογόνους παράγοντες να εισχωρήσουν πιο εύκολα και να προκαλέσουν με τη σειρά τους επιπλέον κνησμό».

«Η εντατική ενυδάτωση αποκαθιστά το υδρολιπιδικό φιλμ και επανορθώνει τον επιδερμικό φραγμό, γι’ αυτό είναι σημαντικό να ασχοληθείτε σχολαστικά με αυτή τη θεραπευτική και ανακουφιστική διαδικασία», λέει η δερματολόγος, προτείνοντας δύο φορές την ημέρα να απλώνετε ένα προϊόν βαθιάς θρέψης,
που περιέχει ενυδατικά συστατικά και λιπίδια για την αποφυγή της διαδερμικής εξάτμισης. «Πολύ ωφέλιμα έχουν αποδειχθεί τα αιθέρια έλαια και τα ειδικά άλατα, τα οποία μπορείτε να προσθέτετε στο νερό της μπανιέρας. Αυτό που θα συμβούλευα να αποφεύγετε είναι τα απλά αφρόλουτρα ή σαπούνια, επειδή μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα, ενώ σκόπιμο είναι μετά από κάθε λουτρό, να εφαρμόζετε σε όλο το σώμα πλούσια κάλυψη με μαλακτικές κρέμες ή λάδια σώματος».

Σύμφωνα με την ειδικό υπάρχουν και μερικές συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσετε, οι οποίες θα αποδειχθούν σωτήριες για την ξηρότητα του δέρματός σας. «Προσπαθήστε να εξαλείψετε όσο το δυνατόν περισσότερο τους αλλεργιογόνους παράγοντες -τη σκόνη και τα ακάρεα-, από τα σεντόνια και τα παπλώματα με τα οποία το δέρμα σας έρχεται σε πολύωρη επαφή κάθε βράδυ. Επίσης, μην αυξάνετε πολύ την εσωτερική θερμοκρασία στο σπίτι και φροντίστε να αερίζετε τακτικά τους χώρους. Τέλος, μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε βιταμίνες Α, C, E και απαραίτητα λιπαρά οξέα, είναι ένα ισχυρό μέσο για να κατανικήσετε την ξηρότητα από μέσα προς τα έξω», συμβουλεύει η Dr. Fine, προσθέτοντας ένα ακόμη στοιχείο που ανέδειξαν πρόσφατες έρευνες: «Η κατανάλωση τουλάχιστον δυο ποτηριών φρέσκου γάλακτος πλήρους λιπαρών καθημερινά, έδειξε ότι βελτιώνει εκ των έσω την όψη ενός αφυδατωμένου δέρματος. Διαπιστώθηκε ότι οι πρωτεΐνες, τα  φωσφολιπίδια και τα ceramides που περιέχει το γάλα, ελάττωσε κατά 25% τη διαδικασία γήρανσης των κυττάρων της επιδερμίδας, επιτρέποντάς της να δείχνει πιο ελαστική και ενυδατωμένη».

 THE BEAUTY TEAM