Να γιατί δεν πρέπει να φοράτε μακιγιάζ κάτω από τη μάσκα

na-giati-den-prepei-na-forate-makigiaz-kato-apo-ti-maska
ΤΡΙΤΗ, 09 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Στην εποχή του Covid, καταρρέει το μεγαλύτερο «κάστρο» ομορφιάς κάθε γυναίκας. Οι επιστήμονες εξηγούν.

Όλες οι γυναίκες, ανεξάρτητα από την ηλικία, τον τρόπο ζωής τους, το χαρακτήρα ή την ποιότητα της επιδερμίδας τους, λατρεύουν το μακιγιάζ. Είναι εκείνη η «τελετουργία», που τις βοηθά να αναδείξουν τα αγαπημένα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, να κρύψουν ατέλειες και γραμμές, να δημιουργήσουν έναν ομοιόμορφο τόνο επιδερμίδας, αλλά και να δημιουργήσουν εντυπωσιακά look που τις διευκολύνει να αισθάνονται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε κάθε τους εμφάνιση -τόσο στην πραγματική ζωή όσο και στα social media.  
Όμως, όσο κι αν το μακιγιάζ αποτελεί το ισχυρότερο «κάστρο» γοητείας μιας γυναίκας, άλλο τόσο μπορεί να μετατραπεί σε έναν ύπουλο εχθρό της υγείας της επιδερμίδας, ειδικά στην εποχή της πανδημίας.

Η δερματολόγος Dr. Angeline Yong, ειδική σύμβουλος στο Υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης, λέει στο BBC: «Στην προ-Covid εποχή, το μακιγιάζ ήταν η πιο αποτελεσματική μέθοδος για να έχετε ένα αψεγάδιαστο πρόσωπο στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Αλλά από την ημέρα που οι μάσκες αποτελούν υποχρεωτικό αξεσουάρ της ζωής μας, φάνηκε ότι μια τέτοια ρουτίνα καλλωπισμού δημιουργεί περισσότερα προβλήματα παρά οφέλη». 
Σύμφωνα με την Dr. Yong, αρκούν μόνο μερικά λεπτά εφαρμογής της προστατευτικής μάσκας για να νιώσετε από μέσα ότι το δέρμα σας έχει γεμίσει μικρές υγρές φουσκάλες. «Μολονότι αυτό το φαινόμενο μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και όταν δεν φοράτε μάσκα -ως αποτέλεσμα πρόχειρου blending των πολλαπλών στρωμάτων προϊόντων με εντελώς διαφορετικές συνθέσεις και υφές-, εντούτοις, η εμφάνιση αντιαισθητικών φυσαλίδων πολλαπλασιάζεται κάτω από τη μάσκα. Οι απανωτές στρώσεις foundation, concealer, πούδρας, ρουζ και κραγιόν, κουράζουν το δέρμα κάνοντάς το να υποφέρει, και σταδιακά να νοσεί. Μάλιστα, οι χημικές ουσίες που υπάρχουν σε πολλά προϊόντα μακιγιάζ, έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να προκαλέσουν άμεσα, πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας», λέει η δερματολόγος, τονίζοντας ότι parabens, θειικά άλατα και μέταλλα είναι μερικά από τα συστατικά των προϊόντων μακιγιάζ και φροντίδας του δέρματος, που μπορούν να προκαλέσουν έντονη ερυθρότητα, ξηρότητα και κνησμό, έως και δερματικές αλλεργίες ή αλλεργικό σοκ, μετά από συστηματική χρήση μάσκας».

Στο ίδιο άρθρο του BBC, η Dr. Mona Gohara, κλινική καθηγήτρια δερματολογίας στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Yale, λέει: «Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, πολλά από τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε για να καλύψετε τις ρυτίδες και τις μικρές γραμμές έκφρασης, είναι πιθανό να τις κάνουν πιο έντονες φορώντας μια μάσκα Covid, μιας και σταδιακά, τα συστατικά του foundation ή του concealer ξηραίνονται, όπου συνδυαστικά με την επίδραση εξωτερικών παραγόντων όπως ο ήλιος, η υγρασία, η εσωτερική θέρμανση, οι ρύποι ή ο ιδρώτας, ωθούν τα σημάδια γήρανσης στο πρόσωπό σας να τονίζονται περισσότερο». 
Αλλά ακόμη κι αν δεν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με ρυτίδες, τα προϊόντα μακιγιάζ έχουν την τάση να φράζουν τους πόρους με αποτέλεσμα απ’ τη μια να δείχνουν πολύ μεγαλύτεροι, και απ’ την άλλη, να οδηγούν σε εξάρσεις ακμής που προηγουμένως δεν είχαν λόγους και αιτίες ύπαρξης. «Το φαινόμενο maskne εμφανίζεται πλέον στο 50% των ατόμων που φορούν μάσκα. Μολονότι όσο πιο σφιχτά εφαρμόζεται η μάσκα στο πρόσωπο τόσο καλύτερη προστασία παρέχει από τον κορωνοϊό, εντούτοις, άλλο τόσο δημιουργεί επιπλοκές στο δέρμα, οδηγώντας σε ακμή, ερεθισμούς, συγκάματα και δερματίτιδα», λέει η Dr. Gohara. «Επιπλέον, ο εγκλωβισμός του μεγαλύτερου μέρους του προσώπου στο ασφυκτικό περιβάλλον της μάσκας, δημιουργεί πρόσθετη υγρασία εξαιτίας του ιδρώτα και των σταγονιδίων, η οποία επιτρέπει στα βακτήρια του στόματος να ανακυκλώνονται διαρκώς πάνω στο δέρμα και να δημιουργούν αλλεργίες, κοκκινίλες, ξηρότητα και πρόωρες ρυτίδες, περιφερειακά γύρω από το στόμα και τη μύτη». 

Η Dr. Yong τονίζει: «Μια τέτοια συστηματική βλάβη, οδηγεί αναγκαστικά σε διαδερμική απώλεια νερού από τα κύτταρα, επιτρέποντας την μεγαλύτερη διείσδυση βακτηριδίων, αλλεργιογόνων και τοξικών ουσιών. Και όσο περισσότερο makeup απλώνετε στο πρόσωπό σας, τόσο περισσότερες τοξίνες διοχετεύετε στο μικροβίωμα της επιδερμίδας -το οποίο αποτελεί σημαντικό κομμάτι της φυσικής άμυνας του δέρματος, καθώς το προστατεύει από τις εξωτερικές επιθέσεις. Σταδιακά προκαλείται φλεγμονή, η οποία οδηγεί στην επιδείνωση της ακμής».

Σ’ αυτό που καταλήγουν οι επιστήμονες, είναι πως όταν φοράτε μάσκα πολλές ώρες μέσα στην ημέρα, το μακιγιάζ εμποδίζει με ποικίλους τρόπους τη φυσική διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων του δέρματός σας, με αποτέλεσμα αυτό να δείχνει αφυδατωμένο. «Αν μάλιστα είστε από εκείνες τις γυναίκες που δεν εφαρμόζετε μια εντατική αγωγή καθαρισμού του προσώπου κάθε βράδυ, τα νεκρά κύτταρα του δέρματος συσσωρεύονται, οδηγώντας σε θαμπό και ξηρό δέρμα», τονίζει η Dr. Yong.
Η Dr. Gohara προσθέτει: «Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα για την υγεία της επιδερμίδας σας όσο αυτή βρίσκεται εγκλωβισμένη κάτω από μια μάσκα έστω και για λίγες ώρες, οφείλεται στην κακή συντήρηση των προϊόντων μακιγιάζ, και ακόμη χειρότερα, όταν δεν έχετε ελέγξει την ημερομηνία λήξης τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα μόρια που περιέχει ένα κραγιόν ή μια μάσκαρα διασπώνται σε τοξικά υποπροϊόντα τα οποία ενδέχεται να  προκαλέσουν δερματική αντίδραση και ερεθισμό ή ακόμα και δερματίτιδα εξ επαφής -μια δερματοπάθεια που εκδηλώνεται με κοκκίνισμα, οίδημα και φουσκάλες γεμάτες υγρό».

THE BEAUTY TEAM