Πόσο «ευτυχισμένους» σας κάνουν τα ψώνια;

psonia-ilektronika
ΤΕΤΑΡΤΗ, 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Νιώθετε ότι μια ωραία μπλούζα ή ένα ζευγάρι παπούτσια θα σας φτιάξουν το κέφι; Ξανασκεφτείτε το!

Με σχεδόν 5 μήνες σε καραντίνα από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα, η ψυχολογία μας σίγουρα δεν είναι στο ζενίθ. Κι ένας πολύ εύκολος και επιφανειακός τρόπος να τη βελτιώσουμε είναι με τα ψώνια, τα οποία γίνονται ακόμη πιο εύκολα και ασυνείδητα όταν πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά. Μπαίνουμε με ένα κλικ στο αγαπημένο μας e-shop, βλέπουμε ωραία ρούχα, δεν έχουμε καν τον δισταγμό αν μας πηγαίνουν ή όχι, κι αν είμαστε με κακή διάθεση, η «προσθήκη στο καλάθι» γίνεται πιο γρήγορα και από την αναπνοή.

Μελέτη, όμως, που έχει δημοσιευτεί στο Journal Psychological Science, αναφέρει ότι ξοδεύουμε περισσότερα όταν αισθανόμαστε «πεσμένοι» - όπου «περισσότερα», βάλτε μέχρι και 300% παραπάνω! Μερικές φορές συσχετίζουμε υλικά αντικείμενα με την εικόνα του εαυτού μας κι έτσι όταν αισθανόμαστε στενοχωρημένοι, διαθέτουμε περισσότερα χρήματα για να νιώσουμε καλύτερα.

Την επόμενη φορά που θα έχετε τις μαύρες σας, όμως, για να μην ενδίδετε σε καταναλωτικές τάσεις που σας αδειάζουν την τσέπη, προτιμήστε να τηλεφωνήσετε σε ένα φίλο ή να πάτε για περπάτημα. Όπως λένε και οι ειδικοί «δεν ξέρουμε με σιγουριά αν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα ψώνια μπορούν να σας φτιάξουν την ψυχολογία, αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε, όμως, είναι ότι η άσκηση μπορεί».