Ποια είναι η καλύτερη διατροφή για το 2021;

mesogeiaki-diatrofi
ΤΡΙΤΗ, 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Οι ειδικοί ξεχώρισαν για 4η συνεχή φορά τη μεσογειακή διατροφή ως την καλύτερη διατροφή για τη συνολική υγεία. Ξέρετε, όμως, πώς να την αξιοποιήσετε στο μέγιστο;

Για μια ακόμη φορά, η μεσογειακή διατροφή κατακτά την κορυφή με τους καλύτερους τρόπους διατροφής, σύμφωνα με τους διαιτολόγους και τους γιατρούς, όπως δημοσίευσε το US News and World Report.

Ως μη περιοριστική και κυρίως plant-based διατροφή, η μεσογειακή δίαιτα έχει διερευνηθεί εκτενώς από τους ειδικούς, με μελέτες επί μελετών να δείχνουν οφέλη στην απώλεια βάρους, στη μείωση του κινδύνου ασθενειών, στην καλύτερη πέψη, ακόμη και στη γήρανση. Η Ελλάδα και η Ιταλία, μάλιστα, πρωτοστατούν σε αυτό το είδος διατροφής, αποτελώντας ζώνες μακροζωίας, σίγουρα όχι τυχαία.

Αν θέλετε να υιοθετήσετε τη μεσογειακή διατροφή αλλά δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε, συνεχίστε να διαβάζετε.

Υποκαταστήστε το επεξεργασμένο και κόκκινο κρέας με ψάρι ή όσπρια
Το κόκκινο κρέας και τα επεξεργασμένα κρεατικά εν γένει έχουν συνδεθεί με πολλαπλούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων ειδών καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου. Έρευνες έχουν δείξει ότι η μείωσή τους στη διατροφή μπορεί να μειώσει και τις πιθανότητες ασθενειών, όπως καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου και για να το καταφέρετε αυτό, μπορείτε να επιλέξετε στη θέση τους ψάρι με λαχανικά ή όσπρια, που αποτελούν καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης, πλούσιας σε φυτικές ίνες.

Αυξήστε τα λαχανικά
Πράσινα, κόκκινα, κίτρινα… Ό,τι χρώμα και να έχουν, τα λαχανικά είναι απαραίτητο στοιχείο της μεσογειακής διατροφής, πλούσια σε βιταμίνες, αλλά και φυτικές ίνες που είναι σημαντικές για την πεπτική υγεία. Οι πολύχρωμες σαλάτες, οι ζωμοί λαχανικών, τα ζυμαρικά με σάλτσες λαχανικών κ.ο.κ., δεν είναι μόνο όμορφα στο μάτι, αλλά και άκρως θρεπτικά, με υψηλή διατροφική αξία. Τα διαφορετικά χρώματα στις φυτικές τροφές σημαίνουν και διαφορετικά επίπεδα σημαντικών φυτοχημικών για την υγεία μας, γι’ αυτό φροντίστε να φέρετε το «ουράνιο τόξο» στο πιάτο σας και να καταναλώνετε τουλάχιστον 3 διαφορετικά χρώματα από διαφορετικές φυτικές πηγές καθημερινά.

Προσθέστε ελαιόλαδο
Η μεσογειακή διατροφή επικεντρώνεται σε πηγές καλών λιπαρών όπως είναι το ελαιόλαδο, που σύμφωνα με έρευνες είναι σημαντικό για τη μακροζωία και την υγεία μας, χάρη στα μονοακόρεστα λιπαρά του. Σε αντίθεση με τα κορεσμένα λιπαρά, που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και άλλων χρόνιων ασθενειών, τα μονοακόρεστα λιπαρά μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής στον οργανισμό. Συν τοις άλλοις, κάνουν καλό στα επίπεδα χοληστερίνης και αν αντικαταστήσουν τα βλαβερά επεξεργασμένα έλαια και λιπαρά στη διατροφή, μπορούν να σημειώσουν σημαντική βελτίωση στην καρδιαγγειακή υγεία.

Μειώστε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες
Αν και η μεσογειακή διατροφή δεν απαγορεύει κάποια συγκεκριμένη τροφή, ωστόσο κάτι που δεν θα βρείτε ιδιαίτερα στις συστάσεις της εκτός από το κρέας, είναι και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και τα γλυκά. Η μεσογειακή διατροφή αποθαρρύνει την κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης και επεξεργασμένων υδατανθράκων, συμπεριλαμβανομένων σνακ όπως γλυκά, αρτοποιήματα, πατατάκια κ.ο.κ. Αυτό μπορεί να εξηγεί και τη σύνδεση της μεσογειακής διατροφής με οφέλη όπως έλεγχο του σακχάρου του αίματος και ευαισθησίας στην ισνουλίνη.

Απολαύστε κρασί με μέτρο
Μέρος της δημοφιλίας της μεσογειακής διατροφής είναι ότι επιτρέπει μερικές μικρές απολαύσεις, όπως το τυρί και το κρασί, πάντα με μέτρο. Σε μικρές ποσότητες, μάλιστα, το κρασί έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι διαιτολόγοι, ωστόσο, προειδοποιούν να μην το παρακάνουμε, ακόμη και με το κόκκινο κρασί, καθώς οι έρευνες δείχνουν ότι η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου και ασθενειών. Κι αν δεν καταναλώνετε ούτως ή άλλως αλκοόλ, δεν υπάρχει λόγος να το ξεκινήσετε. Μπορείτε να πάρετε παρόμοια οφέλη με το κρασί, από επιλογές όπως το τσάι, τα σταφύλια, τα μούρα και τον (σκέτο) καφέ.