Μίξερ ή κουζινομηχανή; Τι ταιριάζει στην κουζίνα σου;

mikser
ΤΡΙΤΗ, 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Ευτυχώς όμως για ‘σένα, το παρακάτω κείμενο θα σε βοηθήσει να εντοπίσεις τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε πρότασης, προκειμένου να βρεις αυτή που ταιριάζει και στη δική σου κουζίνα.

Το συχνότερο δίλημμα κάθε καλού σπιτικού μάγειρα αφορά τον εξοπλισμό του: μίξερ ή κουζινομηχανή; Αν έχεις πιάσει κι εσύ τον εαυτό σου να μην ξέρει ποια από τις δύο συσκευές να διαλέξει, μην αγχώνεσαι καθόλου: πολλοί είναι εκείνοι που αγνοούν τις διαφορές τους με αποτέλεσμα να είναι εντελώς απροετοίμαστοι την ώρα της αγοράς. Ευτυχώς όμως για ‘σένα, το παρακάτω κείμενο θα σε βοηθήσει να εντοπίσεις τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε πρότασης, προκειμένου να βρεις αυτή που ταιριάζει και στη δική σου κουζίνα.

Τι λες, πάμε;

Ξεκαθαρίζοντας τις κατηγορίες

Αρχικά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τις κατηγορίες για τις οποίες μιλάμε. Προς διευκόλυνσή σου επιλέξαμε τρεις: μίξερ χειρός, επιτραπέζιο μίξερ και κουζινομηχανή. Οι δύο πρώτες, όπως φαντάζεσαι, έχουν και τις περισσότερες ομοιότητες μεταξύ τους, τη στιγμή που η τρίτη είναι για πιο απαιτητικούς «σεφ». Θα τις εξετάσουμε με αυτή τη σειρά, συνοψίζοντας τα όσα θα μάθουμε στο τέλος.

Μίξερ χειρός

Μακράν η πιο ευέλικτη και συνάμα οικονομική πρόταση. Το μίξερ χειρός είναι μία μικρού μεγέθους ηλεκτρική συσκευή που αποτελείται από το σώμα και δύο αποσπώμενους μεταλλικούς αναδευτήρες. Το μέγεθός της είναι μικρό έτσι ώστε να την κρατάς και να τη χειρίζεσαι με ευκολία. Είναι ιδανική για ανάμειξη και λιγότερο απαιτητικές δουλειές που υπό άλλες συνθήκες θα εκτελούσες με ένα μεταλλικό αναδευτήρι χειρός. Το μίξερ χειρός χρησιμοποιείται με κάθε σκεύος, έχει το πλεονέκτημα ότι αποθηκεύεται χωρίς πρόβλημα αφού καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο ενώ οι αναδευτήρες του πλένονται στο πλυντήριο για ακόμα μεγαλύτερη άνεση.

Να το πάρεις αν… χρειάζεσαι μίξερ αραιά και πού και οι δουλειές για τις οποίες το θες δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικές.

Επιτραπέζιο μίξερ

Το επιτραπέζιο μίξερ ισορροπεί μεταξύ του μίξερ χειρός και της κουζινομηχανής. Διαθέτει το δικό του μπολ ενώ έρχεται με αρκετά αξεσουάρ που του επιτρέπουν να ανταποκρίνεται σε πλήθος διαφορετικών «αποστολών». Είναι ισχυρότερο από ένα μίξερ χειρός και ως εκ τούτου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για ζύμωμα (πέραν της ανάμειξης και του χτυπήματος) ενώ το καπάκι με το οποίο πλαισιώνονται ορισμένα μοντέλα, θα σε γλιτώσει από το καθάρισμα της κουζίνας λόγω… πιτσιλίσματος. Ένα επιτραπέζιο μίξερ είναι βέβαια αρκετά ογκώδες, ενώ τα πραγματικά καλά μοντέλα συνιστούν και μία σεβαστή επένδυση (που όμως δε θα μετανιώσεις).

Να το πάρεις αν… ζυμώνεις τακτικά και σε μεγάλες ποσότητες.

Κουζινομηχανή

Η κουζινομηχανή αποτελεί ένα πραγματικό πολυεργαλείο για την κουζίνα (στα Αγγλικά άλλωστε ονομάζεται food processor ή επεξεργαστής φαγητού, ένα όνομα που αντανακλά τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της). Κάποιοι τη θεωρούν απλά ένα ισχυρότερο μίξερ, ωστόσο η αλήθεια διαφέρει. Μία κουζινομηχανή θα σου επιτρέψει να κάνεις πολλά περισσότερα μαζί της απ’ ό,τι με ένα μίξερ. Θα την αφήσεις να χτυπά τα υλικά σου για όση ώρα χρειάζεται ενώ εσύ ασχολείσαι με κάτι άλλο και θα επεξεργαστείς κάθε είδος τροφής (από κρέας και ζυμαρικά, μέχρι ζύμη και παγωτό). Η δύναμη μίας κουζινομηχανής είναι τα αξεσουάρ της, αφού χάρη σε αυτά μπορεί και «μεταμορφώνεται» σε ό,τι έχεις περισσότερο ανάγκη ανά πάσα στιγμή. Ογκώδης και σχετικά ακριβή, είναι η «βασίλισσα» της κουζίνας σου και δεν το κρύβει.

Να την πάρεις αν… αρέσκεσαι να πειραματίζεσαι και να δημιουργείς στην κουζίνα και ως εκ τούτου χρειάζεσαι μία μηχανή ικανή να καλύψει κάθε σου ανάγκη.

Προχωρώντας στη σωστή επιλογή

«Καλύτερη» και «χειρότερη» επιλογή δεν υπάρχει: το ζητούμενο εδώ είναι να βρεις ποια συσκευή καλύπτει σε μεγαλύτερο βαθμό τις ανάγκες σου και φυσικά ανταποκρίνεται στο budget σου, έτσι ώστε να προχωρήσεις στη σωστή επιλογή. Το μίξερ χειρός είναι ευέλικτο και οικονομικά προσιτό, κατάλληλο για λιγότερο απαιτητικές εργασίες. Το επιτραπέζιο μίξερ είναι ό,τι πρέπει για πιο απαιτητικούς ενώ, τέλος, η κουζινομηχανή είναι ένας «ελβετικός σουγιάς» για την κουζίνα.

Σκέψου λοιπόν πόσο χρόνο περνάς στη δική σου κουζίνα και πόσο πολύ σου αρέσει να πειραματίζεσαι με νέες συνταγές και χειροποίητες δημιουργίες. Μόλις έχεις μια εικόνα για τα παραπάνω, θα ξέρεις σχεδόν αυτόματα ποια συσκευή είναι η κατάλληλη για ‘σένα τη δεδομένη στιγμή. Εν καιρώ ενδεχομένως να αποκτήσει νόημα και μία δεύτερη επένδυση (π.χ. αν διαθέτεις ήδη κουζινομηχανή, ίσως να εκτιμήσεις την ευελιξία ενός μίξερ χειρός), οπότε κράτα κι αυτό το ενδεχόμενο στο πίσω μέρος του μυαλού σου.