Μάθετε γιατί πρέπει να βάλετε την πικραλίδα στη διατροφή σας

pikralida
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 05 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Το εκπληκτικό αυτό φυτό, που φυτρώνει παντού, έχει σημαντικές ιδιότητες που ίσως δεν γνωρίζετε.

Γνωστή και ως «το δόντι του λιονταριού» ή αγριοράδικο, η πικραλίδα χρησιμοποιήθηκε για χρόνια από τους ιθαγενείς της Αμερικής, αλλά και στην Ανατολή ως φάρμακο, καθώς έχει σημαντικές ιδιότητες. 

Παρουσιάζει υψηλή περιεκτικότητα σε απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα όπως κάλιο, ψευδάργυρο, βήτα καροτίνη και βιταμίνη C, προσφέροντας ενίσχυση του ανοσοποιητικού και συμβάλλοντας στην καλύτερη ισορροπίας της αρτηριακής πίεσης λόγω του καλίου και της διουρητικής της δράσης, η οποία ωφελεί και στη λειτουργία ήπατος και νεφρών.

Ακόμη, τονώνει τη λειτουργία του στομάχου και ο χυμός της έχει ήπια καθαρτική δράση, ενώ τα φρέσκα φύλλα της ταιριάζουν ιδανικά σε μια σαλάτα. Τώρα τον χειμώνα κάνει καλό στη φλεγμονή του αναπνευστικού και τον βήχα και το αφέψημά της φαίνεται ότι δρα κατά του διαβήτη. Σύμφωνα με έρευνες, μάλιστα, έχει και αντικαρκινική δράση. 

Παρ’ όλο που ολόκληρη η πικραλίδα είναι βρώσιμη, οι ειδικοί δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στη ρίζα, την οποία μπορείτε να την καταναλώσετε ως τσάι ή ακόμη και σε μορφή συμπληρώματος.