Kelp: ήρθε για να μείνει;

kelp-fukia-salata
ΤΡΙΤΗ, 02 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Τα προηγούμενα χρόνια, η λαχανίδα (ή αλλιώς kale) είχε μπει σαν «σωτήρας» στο πιάτο μας, με άπειρα οφέλη. Πλέον, όμως, φαίνεται ότι το φύκι kelp έρχεται να της κλέψει λίγη δόξα.

Όσοι δεν το γνωρίζετε, το kelp είναι ένα φύκι που χρησιμοποιείται παραδοσιακά στην ιαπωνική, την κορεάτικη και την κινέζικη κουζίνα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Τα τελευταία χρόνια, όμως, τα βρώσιμα φύκια φαίνεται πως μπαίνουν σταδιακά και στη δυτική κουζίνα, ενώ όλοι υα έχουμε δοκιμάσει λιγότερο ή περισσότερο, είτε στο σούσι, είτε σε σούπα miso, είτε ως σνακ με τα αποξηραμένα nori να κάνουν θραύση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν αποτελούν σημαντικό κομμάτι της διατροφής μας.

Πέρα από τα αποξηραμένα φύκια, όμως, που μας είναι λίγο-πολύ γνωστά, υπάρχουν και τα φρέσκα, με το kelp να είναι superstar. Είναι πλούσιο σε μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου, σε βιταμίνες Β, αντιοξειδωτικά, ιώδιο, συμβάλλοντας σημαντικά στη μάχη ενάντια στο οξειδωτικό στρες, στην καρδιαγγειακή υγεία και στην πρόληψη του καρκίνου. Ταυτόχρονα, είναι μια άκρως βιώσιμη τροφή, αφού δεν χρειάζεται λιπάσματα, και συμβάλλει στον καθαρισμό του νερού.

Αναζητήστε το σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα ή στο διαδίκτυο και δοκιμάστε το στη σαλάτα, σε σούπες, σε stir fry ή στα smoothies σας, προσθέτοντας άλλη μια φυτική τροφή στο πιάτο σας.