Στο τέλος της ημέρας, το μαύρο τσάι είναι αυτό που θα σώσει τα μάτια σας

sto-telos-tis-imeras-to-mauro-tsai-einai-auto-pou-tha-sosei-ta-matia-sas
ΔΕΥΤΕΡΑ, 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Οι επιστήμονες εξηγούν γιατί αυτή είναι η καλύτερη θεραπεία για τα κουρασμένα μάτια από την διαρκή επαφή σας με οθόνες -κυρίως, λόγω τηλεργασίας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ιατρικού κλάδου της οφθαλμολογίας, το Οπτικό Σύνδρομο Υπολογιστών (CVS), αποτελεί το πιο συχνό φαινόμενο της σύγχρονης εποχής, το οποίο οφείλεται στην διαρκή έκθεσή μας σε οθόνες υπολογιστή, τάμπλετ και κινητών. Και με την τηλεργασία να δείχνει ότι θα είναι η νέα «κανονικότητα» για πολλούς μήνες ή χρόνια μπροστά μας, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: «Παρ’ όλο που μετά από ένα μικρό διάλειμμα από την τηλεργασία, το κοκκίνισμα των οφθαλμών και η γενική κόπωση των ματιών δείχνουν να επανέρχονται στο φυσιολογικό, μακροπρόθεσμα, οι βλάβες είναι πιο γενικευμένες, οδηγώντας σε μόνιμους πονοκεφάλους, θαμπή ή θολή όραση, ξηροφθαλμία, έως και έντονους πόνους στον αυχένα», αναφέρουν οι ερευνητές του τμήματος Οπτομετρίας στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, τονίζοντας, παράλληλα και ένα ακόμη πρόβλημα: «Η διαρκής εργασία μπροστά από έναν υπολογιστή γερνάει πρόωρα την ευαίσθητη επιδερμίδα κάτω από τα μάτια, με κύριο υπαίτιο το έντονο φως που εκπέμπουν αυτές οι συσκευές. Το “μπλε” φως της οθόνης, έχει αποδειχθεί ότι δημιουργεί στο δέρμα παρόμοια υπερμελάγχρωση με την ακτινοβολία UVB, οδηγώντας σε φωτογήρανση. Και όπως ακριβώς συμβαίνει μετά από ένα ηλιακό έγκαυμα στο πολύ λεπτό δέρμα των ματιών, σχεδόν άμεσα δημιουργούνται μαύροι κύκλοι, οιδήματα και χαλάρωση. Αλλά αυτή η φλεγμονή, επειδή ακριβώς είναι διαρκώς αναπτυσσόμενη εξαιτίας της μόνιμης επαφής με τις οθόνες, οδηγεί σε βαθύτερες κυτταρικές αλλοιώσεις», τονίζουν οι ερευνητές.

Ωστόσο, μια πρόσφατη έρευνα του τμήματος φαρμακευτικής τεχνολογίας του πανεπιστημίου Prince of Songkla στην Ταϊλάνδη, φέρνει πολύ καλά νέα. «Η καλύτερη θεραπεία πρόληψης και θεραπείας των κουρασμένων οφθαλμών και της γήρανσης της επιδερμίδας κάτω από τα μάτια, είναι το μαύρο τσάι. Επειδή το μαύρο τσάι έχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε τανίνες, το καθιστούν ιδανικό για την αποτροπή και θεραπεία οιδημάτων, μαύρους κύκλους και σακούλες. Ακόμα περισσότερο, η καφεΐνη που επίσης κυριαρχεί στο μαύρο τσάι, δρα ως αντιοξειδωτικό και αποσυμφορητικό για τα μικρά αγγεία των οφθαλμών», τονίζουν οι Ταϊβανέζοι επιστήμονες. 

Πώς θα αποκομίσετε τα κέρδη που εγγυώνται οι επιστήμονες; Στο τέλος κάθε εργάσιμης μέρας -μετά από ώρες μπροστά από μια οθόνη-, βυθίστε δυο φακελάκια μαύρου τσαγιού σε ζεστό νερό, και πριν αρχίσουν να βράζουν, βγάλτε τα και αφήστε να κρυώσουν για 15 λεπτά στο ψυγείο. Ξαπλώστε στον καναπέ και απλώστε τα δροσερά φακελάκια πάνω σε όλη την περιοχή των ματιών -με κλειστά βλέφαρα-, για 10 έως 15 λεπτά. 

THE BEAUTY TEAM