Τι να προσέχετε με τα κόκκινα φασόλια

kokkina-fasolia
ΠΕΜΠΤΗ, 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Είναι άκρως υγιεινά και αντιοξειδωτικά, πλούσια σε πρωτεΐνη, βιταμίνες Β και φυτικές ίνες, αλλά έχουν κι ένα κακό: αν δεν μαγειρευτούν σωστά μπορούν να... σκοτώσουν.

Ταιριαζουν ιδανικά σε σαλάτες, τσίλι και ζωμούς και είναι μια εξαιρετική επιλογή για να αυξήσουμε την εβδομαδιαία κατανάλωση οσπρίων, χωρίς να καταναλώνουμε συνεχώς ττις ίδιες επιλογές. Υπάρχει, όμως, μια επικινδυνότητα στην κατανάλωσή τους που πρέπει να γνωρίζετε. 

Σύμφωνα με τον Αμερικάνικο Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, πρέπει να βράζονται καλά με ιδιαίτερη προσοχή στο νερό, το οποίο πρέπει να είναι άνω του σημείου βρασμού, για να εξασφαλίσουμε ότι οι υψηλές ποσότητες της PHA, μιας πρωτεΐνης που συναντάμε στα όσπρια και μπορεί να είναι τοξική όταν υπερκαταναλώνεται, καταστρέφεται. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα ναυτίας, εμετού, διάρροιας και πόνου στο στομάχι.

Αν χρησιμοποιείτε slow cooker να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί, καθώς το μαγειρικό αυτό σκεύος μπορεί να μην ανεβάσει την απαιτούμενη θερμοκρασία για να καταστρέψει τις τοξίνες των φασολιών. Δοκιμάστε πριν τα τοποθετήσετε στο slow cooker, να τα έχετε προηγουμένως βράσει για τουλάχιστον 10 λεπτά. Τα κόκκινα φασόλια σε κονσέρβα δεν έχουν κίνδυνο τοξικότητας και μπορείτε να τα καταναλώσετε άφοβα.