Τσάι βοτάνων και ανοσοποιητικό: τι να δοκιμάσετε

tsai-botanon
ΤΡΙΤΗ, 09 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, Δέσποινα Μαρσέλου, μας δίνει 5 υπέροχες συνταγές για τσάι βοτάνων που υποστηρίζουν το ανοσοποιηιτικό.

Ένα ζεστό τσάι φαντάζει (και είναι) βάλσαμο για τον οργανισμό αυτή την εποχή που χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερη υποστήριξη για το μικροβίωμα του εντέρου και το ανοσοποιητικό μας εν μέσω πανδημίας. Ως κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος με ειδίκευση στην ανοσολογία έχω ασχοληθεί πολύ με το κομμάτι του ανοσοποιητικού και της διατροφής κι έχω καταλήξει ότι αφενός μια ισορροπημένη διατροφή με βάση τη φυτοφαγία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά και αφετέρου ότι τα βότανα μπορούν να δράσουν συμπληρωματικά και να μας χαρίσουν τα οφέλη τους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, χρειάζεται καθοδήγηση από ειδικό, καθώς κάποια βότανα μπορεί να αλληλεπιδρούν με ορισμένα φάρμακα ή να μην ενδείκνυνται σε κάποια αυτοάνοσα νοσήματα. Σε γενικές γραμμές, όμως, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, μην τα ξεχνάτε. Οι παρακάτω ιδέες για τσάι βοτάνων έχουν διαφορετικά οφέλη και μπορούν να υποστηρίξουν το ανοσοποιητικό και να βελτιώσουν ορισμένες συγκεκριμένες καταστάσεις. Δοκιμάστε τα!

Τσάι τζίντζερ
Ιδανικός για περιπτώσεις κρυολογήματος με βήχα και πυρετό, καθώς το τζίντζερ βοηθά στην καταστροφή των μικροβίων και κάνει καλό στο στομάχι. Προτιμήστε το με μελάσα ή μέλι που καταπραΰνει τον πονόλαιμο. 

Υλικά
1 κ.σ. φρεσκοτριμμένο τζίντζερ
1,5 κ.σ. μελάσα
2 γαρίφαλα
1 μικρό κομμάτι κανέλας
λίγη φλούδα λεμονιού

Οδηγίες: Βράστε νερό σε ποσότητα ενός φλιτζανιού και προσθέστε όλα τα υλικά σας. Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τα όλα να απελευθερώσουν τις ευεργετικές τους ουσίες για 15 λεπτά. Σουρώστε σε ένα φλιτζάνι και απολαύστε.

Τσάι με λεμόνι και πιπέρι
Τονώνει το ανοσοποιητικό όταν αισθανόμαστε λίγο «πεσμένοι», δρα αποτοξινωτικά και μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του πόνου των αρθρώσεων σε όσους υποφέρουν από αρθρίτιδα.

Υλικά
Χυμός 1 λεμονιού
½ κ.γ. κουρκουμά
¼ κ.γ. πιπέρι
1,5 κ.σ. μελάσα

Οδηγίες: Βάλτε το πιπέρι και τον κουρκουμά σε ένα φλιτζάνι και ρίξτε βραστό νερό. Προσθέστε το λεμόνι και τη μελάσα και ανακατέψτε.

Τσάι Ashwagandha
Το ashwagandha θεωρείται «μαγικό» βότανο που βοηθά στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού, σταθεροποιεί το σάκχαρο του αίματος και μειώνει το άγχος και το στρες. Προσοχή! Το βότανο ashwagandha και όλα τα βότανα θέλουν καθοδήγηση από ειδικό και αν το άτομο νοσεί με αυτοάνοσα ή θυρεοειδίτιδα η συμβουλή ειδικού είναι επιβεβλημένη.

Υλικά
10-12 εκ. αποξηραμένη ρίζα ashwagandha
1 κ.γ. μελάσα

Οδηγίες: Πλύνετε κι έπειτα βράστε τη ρίζα σε ένα κατσαρολάκι με ένα φλιτζάνι νερό για περίπου 15-20 λεπτά. Σουρώστε σε ένα φλιτζάνι και προσθέστε τη μελάσα σας.

Τσάι βασιλικού
Ό,τι πρέπει για το ανοσοποιητικό και την καταπολέμηση μικροβίων, ενώ βοηθά και σε διάφορα δερματικά προβλήματα και συμβάλλει στην εξισορρόπηση του σακχάρου του αίματος.

Υλικά
¼ φλιτζανιού βασιλικό
1 κ.γ. μελάσα
2 κ.γ. χυμό λεμονιού

Οδηγίες: Βάλτε τα φύλλα βασιλικού σε ένα κατσαρολάκι με 1 και ¼ του φλιτζανιού νερό και βράστε τα. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, χαμηλώστε τη φωτιά για 15 λεπτά. Έπειτα σουρώστε σε ένα φλιτζάνι, προσθέστε τη μελάσα και το χυμό λεμονιού και ανακατέψτε.

Τσάι μέντας και δεντρολίβανου
Ο συνδυασμός αυτός δίνει ένα πολύ αναζωογονητικό αποτέλεσμα που κάνει καλό στη μνήμη χάρη στο δεντρολίβανο και είναι επίσης ευεργετικό για το στομάχι.

Υλικά
10 φύλλα μέντας
1 κλωναράκι δεντρολίβανο
λίγο λεμόνι

Οδηγίες: Βάλτε τα φύλλα μέντας σε ένα φλιτζάνι και ετοιμάστε ένα μπρίκι με νερό να βράσει. Προσθέστε το δεντρολίβανο και μόλις βράσει, περιχύστε το νερό στα φύλλα της μέντας και αφήστε τα για 10 λεπτά. Προσθέστε και λίγο λεμόνι αν θέλετε και απολαύστε! 

Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Ηρώων Πολυτεχνείου 67, Πειραιάς
www.getactive.grwww.notanordinarymum.gr
fb page getactive