Πέντε υγιεινές ιδέες για Τσικνοπέμπτη στο σπίτι

psita-kreatika
ΠΕΜΠΤΗ, 04 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Η Τσικνοπέμπτη θα μας βρει φέτος συγκρατημένους, σε σπιτικό τσιμπούσι με την οικογένειά μας. Αφού, λοιπόν, περνάει από το χέρι μας, γιατί να μην την απολαύσουμε λίγο πιο υγιεινά;

Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης μας θέλει κάθε χρόνο να απολαμβάνουμε ψητά κρεατικά ως τελευταία απόλαυση πριν τη Σαρακοστή, με άφθονο κρασί να ρέει, παρεΐστικες καταστάσεις, κάπου έξω με ζωντανή μουσική και με αποκριάτικη διάθεση. Φέτος, τα πράγματα θα είναι λίγο διαφορετικά. Με κλειστές ταβέρνες και εστιατόρια, η τσίκνα θα έρθει μάλλον από τα μπαλκόνια της γειτονιάς στην καλύτερη περίπτωση και η Τσικνοπέμπτη θα πάρει μια πιο σπιτική και συμμαζεμένη χροιά.

Στο πλαίσιο αυτό κι επειδή από το μακράς διαρκείας lockdown θέλουμε να βγούμε αλώβητοι, σας προτείνουμε υγιεινές επιλογές για την σπιτική Τσικνοπέμπτη, για να την απολαύσετε αλλά να μην το παρακάνετε. Μην ξεχνάτε ότι ακόμη και μιας ημέρας υπερβολή στην κατανάλωση κρεατικών, μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου, δυσπεψία και φούσκωμα, που την άλλη ημέρα θα μετανιώνετε.

Προτιμήστε ψητό κοτόπουλο
Δώστε έμφαση σε άπαχη πρωτεΐνη, ώστε να μην επιβαρύνετε τον οργανισμό σας με τα κορεσμένα λιπαρά του κόκκινου κρέατος, τουλάχιστον όχι σε μεγάλο βαθμό. Αν θέλετε ποικιλία, προσθέστε ως μεζέδες τα υπόλοιπα κρεατικά σε μικρές ποσότητες και βάλτε το κοτόπουλο σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Μαρινάρετέ το πριν το ψήσετε σε μουστάρδα, ελαιόλαδο και μπαχαρικά και απολαύστε το. Εναλλακτικά, αν θέλετε να τσικνήσετε χωρίς κρέας, οι επιλογές για φυτικά μπιφτέκια και λουκάνικα εκεί έξω είναι αρκετές, ενώ μια καλή επιλογή είναι και τα μανιτάρια.

Φτιάξτε πολλές διαφορετικές σαλάτες
Όταν υπάρχουν λαχανικά με τις φυτικές τους ίνες στο τραπέζι και το πιάτο μας, το γεύμα αυτόματα ανεβαίνει σε διατροφική αξία. Φροντίστε, λοιπόν, να δώσετε έμφαση στις σαλάτες έναντι άλλων επιλογών, ετοιμάζοντας 2-3 διαφορετικές επιλογές. Επιλέξτε διαφορετικά λαχανικά, προσθέστε ξηρούς καρπούς ή φρούτα, φτιάξτε νόστιμα ντρέσινγκ με μουστάρδα, ελαιόλαδο, μέλι ή μελάσα, μπαλσάμικο κ.ο.κ., αποφύγετε τις μαγιονέζες και φέρτε δροσιά και υγεία στο τραπέζι σας. Τα ψητά, άλλωστε, ταιριάζουν εξαιρετικά με τις σαλάτες. Φροντίστε να τους αφιερώσετε αρκετό χώρο στο πιάτο σας, ιδανικά το μισό.

Ψήστε αντί να τηγανίσετε
Απαλλάξτε τον εαυτό σας από το μπελαλίδικο τηγάνισμα και προτιμήστε τις πατάτες και τα κολοκυθάκια σας να τα βάλετε στο φούρνο με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Η μικρότερη χρήση λαδιού μειώνει την περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες στο τελικό αποτέλεσμα και γευστικά η διαφορά είναι ελάχιστη.

Προτιμήστε γλυκοπατάτες αντί για πατάτες
Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, βιταμίνη Α και πρεβιοτικά, που σημαίνει ότι θρέφουν τα καλά βακτήρια του εντέρου, συμβάλλοντας στην εντερική και τη συνολική υγεία. Επίσης, όσο περισσότερες φυτικές ίνες έχει το γεύμα σας, τόσο το καλύτερο για να αποφύγετε τα πολλά λιπαρά, το φούσκωμα, τη δυσφορία και την δυσπεψία. Φροντίστε να γεμίσετε το πιάτο σας με σαλάτα και γλυκοπατάτες, τσιμπολογώντας λιγότερα κρεατικά.

Βάλτε όριο στο αλκοόλ
Προτιμήστε το κύριο ποτό στο γεύμα σας να είναι το νερό και κρατήστε το κρασί σε βοηθητικό ρόλο, για να τσουγκρίσετε στην υγειά σας με την οικογένειά σας ή για να πιείτε μερικές γουλιές με το φαγητό. Περίπου 1-2 ποτηράκια κρασί είναι ένα καλό όριο που μπορείτε να βάλετε, ώστε να μην το στερηθείτε και να το απολαύσετε χωρίς υπερβολές. Αν πάλι «ξεφύγετε», τουλάχιστον το κρεβάτι σας θα βρίσκετε μερικά βήματα μακριά…