Ο πραγματικός λόγος που τα μαλλιά σας «λαδώνουν» τόσο γρήγορα

autos-einai-o-pragmatikos-logos-pou-ta-mallia-sas-ladonoun-toso-grigora-pragmatikos-logos-pou-ta-mallia-sas-ladonoun-toso-grigora
ΔΕΥΤΕΡΑ, 01 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Πριν κατηγορήσετε το σαμπουάν σας, δείτε με άλλο μάτι τη βούρτσα σας, λένε οι επιστήμονες.

Το συχνό λούσιμο έχει κατηγορηθεί πολλές φορές ως η βασική αιτία που τα μαλλιά σας δεν μπορούν να αντισταθούν στην έντονη λιπαρότητα, εξαιτίας ενός φαύλου κύκλου, ο οποίος ενώ πρόσκαιρα διώχνει τη λιπαρότητα από το σώμα των μαλλιών, εντούτοις πολλαπλασιάζει την έκκριση σμήγματος στις ρίζες του τριχωτού. Αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς, το κύριο πρόβλημα που κάνει τα μαλλιά σας να δείχνουν διαρκώς «λαδωμένα» ακόμη και λίγες ώρες μετά το λούσιμο, είναι το επίμονο και μακράς διάρκειας βούρτσισμα.

Πρόσφατο άρθρο στον επιστημονικό ιστότοπο MindBodyGreen (ένας διεθνής συμβουλευτικός φορέας υγείας, ευεξίας και ομορφιάς με βάση το σεβασμό στο περιβάλλον), αναφέρει ότι το υπερβολικό βούρτσισμα μπορεί να είναι ο ένοχος που ευθύνεται για την μονίμως λιπαρή εικόνα των μαλλιών σας. 
«Όταν βουρτσίζετε επίμονα τα μαλλιά σας, τα φυσικά έλαια μετακινούνται αυτόματα από την κορυφή στις άκρες και από τη μία πλευρά στην άλλη. Ειδικά εάν τα μαλλιά μας είναι ίσια ή σπαστά με λεπτή τρίχα, τότε τα έλαια που συσσωρεύονται στο τριχωτό της κεφαλής μπορούν πολύ πιο εύκολα να κυλήσουν προς τις άκρες, από ό,τι στα φυσικά σγουρά ή σε εκείνα με πιο παχιά τρίχα», λέει το άρθρο.

Οι ειδικοί αποκαλύπτουν ακόμα περισσότερα: «Εάν χτενίζετε τα μαλλιά σας αμέσως μετά το λούσιμο, η φυσική υγρασία εμποδίζει την μεταφορά των ελαίων, ξεμπλέκοντας παράλληλα τα μαλλιά με πολύ εύκολο τρόπο. Αλλά καθώς βουρτσίζετε τα μαλλιά σας όταν είναι στεγνά, οι εκκρίσεις των ελαίων μεταφέρονται πολύ πιο γρήγορα από τις ρίζες έως τις άκρες, την ίδια στιγμή που έρχεστε αντιμέτωπες και με βίαιο σπάσιμο των τριχών, κάτι που οδηγεί όχι μόνο σε αντιαισθητικό φριζάρισμα, αλλά και σε πιο έντονη τριχόπτωση». 

Μια άλλη συμβουλή που δίνουν οι ειδικοί του MindBodyGreen είναι η εξής: «Το να χτενίζετε τα μαλλιά σας παραπάνω από μία φορά την ημέρα αποτελεί μια ακόμη αιτία να αναπτύξουν περισσότερη λιπαρότητα. Για να διατηρηθεί υγιές το τριχωτό της κεφαλής πρέπει τα φυσικά έλαια να παραμείνουν κοντά στις ρίζες για να λειτουργήσουν όπως πρέπει, προς όφελος της περαιτέρω αναπαραγωγής τριχών. Όταν όμως τα βουρτσίζετε διαρκώς, όχι μόνο απογυμνώνονται οι ρίζες από τα ζωτικά έλαια, αλλά παράλληλα οδηγούνται σε περιοχές όπου δεν παρέχουν κανένα όφελος, οδηγώντας σε πιο λιπαρή εικόνα των πλεξούδων σας». 

THE BEAUTY TEAM