Η Καθαρά Δευτέρα και οι νοστιμιές της

taramosalata-elies-mezedes
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Έφτασε η ώρα για το πρώτο τριήμερο του χρόνου, που θα το απολαύσουμε στο… σπίτι, αλλά δεν έχουμε σκοπό να στερηθούμε κανένα από τα παραδοσιακά εδέσματα.

Ταραμοσαλάτα
Η αλμυρή αυτή σαλάτα έχει έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στο καθαροδευτεριάτικο τραπέζι και ταιριάζει ιδανικά με τη λαγάνα και με ελιές. Φτιάχνεται με ταραμά που είναι ουσιαστικά τα αβγά του μπακαλιάρου ή του κυπρίνου (αβγοτάραχο), τα οποία αφαιρούνται από το ψάρι, αλατίζονται και τοποθετούνται για ωρίμανση για κάποιες μέρες. Το αβγοτάραχο αποτελεί μια σημαντική πηγή βιταμινών Α και D, μαγνησίου, ψευδαργύρου, φωσφόρου και καλίου, ενώ η ταραμοσαλάτα περιέχει και μπόλικο ελαιόλαδο, το οποίο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, αλλά και λεμόνι που παρέχει έξτρα αντιοξειδωτική βιταμίνη C για γερό ανοσοποιητικό. Στα μελανά σημεία της ταραμοσαλάτας είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, που σημαίνει ότι χρειάζεται προσοχή από όσους παρουσιάζουν υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά και η υψηλή θερμιδική της αξία, αφού μια κουταλιά ταραμοσαλάτας «κρύβει» περισσότερες από 100 θερμίδες.

Ελιές
Υπέροχη υγιεινή προσθήκη στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, οι ελιές είναι πλούσιες σε μονοακόρεστα καλά λιπαρά που ωφελούν τον οργανισμό, αλλά και αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε που μειώνει τον κίνδυνο καταστροφής των κυττάρων και τις φλεγμονές. Ακόμη, περιέχουν λινολεϊκό οξύ, το οποίο είναι ιδιαιτέρως ευεργετικό στο θηλασμό, ενώ έχει περιεκτικότητα και σε βιταμίνες A, D, E και Κ που βοηθούν στην ανάπτυξη των οστών στα παιδιά και τους ενήλικες. Η χαρακτηριστική γεύση και το άρωμά τους προέρχεται από τις πολυφαινόλες, οι οποίες παρουσιάζουν δράση κατά του καρκίνου και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σημειώστε ότι μια ελιά έχει γύρω στις 4-5 θερμίδες.

Φασολάδα
Τα φασόλια είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και η παραδοσιακή μας φασολάδα αποτελεί ένα πεντανόστιμο πιάτο, πλούσιο σε οφέλη, που δεν λείπει ποτέ από την Καθαρά Δευτέρα. Το κρεμμύδι της προσθέτη αντιμικροβιακή δράση και πρεβιοτικά, ενώ το καρότο έξτρα βιταμίνη Α που κάνει καλό σε όραση, ανοσοποιητικό και συνολική υγεία. Λόγω του ότι τα φασόλια είναι πλούσια σε σίδηρου, προτιμήστε λίγη βιταμίνη C για να τον απορροφήσετε καλύτερα και πείτε όχι στη φέτα, της οποίας η περιεκτικότητα σε αβσέστιο μπλοκάρει την απορρόφησή του. Οι θερμίδες ενός σκέτου πιάτου φασολάδας αντιστοιχούν περίπου σε 450.

Θαλασσινά
Γαρίδες, καλαμαράκια, χταπόδι, όλα «παίζουν» στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, φέρνοντας τη φρεσκάδα της θάλασσας στο πιάτο, με νηστίσιμο χαρακτήρα. Τα θαλασσινά, γενικότερα είναι πλούσια σε ψευδάργυρο που ενισχύει το ανοσοποιητικό, ενώ μας παρέχουν πρωτεΐνη, βιταμίνη Β12, ασβέστιο, σίδηρο, ωμέγα-3. Προτιμήστε τα βραστά κι όχι τηγανητά και μην υπερκαταναλώσετε, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη.  

Λαγάνα
Την απολαμβάνουμε μια φορά το χρόνο κάθε τέτοια εποχή, που σημαίνει ότι δύσκολα διατηρούμε το μέτρο. Η λαγάνα είναι ουσιαστικά ένα ιδιαίτερο ψωμί που φτιάχνεται χωρίς προζύμι (άζυμος άρτος), μόνο με αλεύρι και νερό, παραμένοντας «πλακέ» με αρκετή κόρα και λίγη ψίχα. Είναι το απόλυτο δίδυμο της ταραμοσαλάτας, ενώ ταιριάζει και με τη φασολάδα μας και μας παρέχει φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο, βιταμίνες Β, αλλά και βιταμίνη Ε. Απολαύστε την, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι μια φέτα της φτάνει τις 60 θερμίδες, ώστε να μην «ξεφύγετε».

Χαλβάς
Έρχεται στο τέλος σαν επιδόρπιο, παρασκευάζεται από σουσάμι ή σιμιγδάλι και ολοκληρώνει τον παραδοσιακό χαρακτήρα του τραπεζιού με μια γλυκιά και τραγανή νότα. Αυτή την ημέρα συνήθως προτιμάται ο σησαμένιος χαλβάς που δεν περιέχει
λάδι ή βούτυρο, ο οποίος είναι πλούσιος σε ασβέστιο από το σουσάμι, σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αλλά και μαγνήσιο, σελήνιο, φώσφορο,  ψευδάργυρο, με οφέλη στα οστά, στο θυρεοειδή, στα μάτια, στο νευρικό σύστημα. Δυστυχώς, όμως, είναι πλούσιος σε θερμίδες, γι’ αυτό προτιμήστε τον στην πιο απλή εκδοχή του, χωρίς πρόσθετα σοκολάτας, ξηρών καρπών κ.ο.κ. Ή αν τον προτιμήσετε ενισχυμένο, σκεφτείτε ότι ξεπερνά τις 180 θερμίδες στα 30 γραμμάρια.