Ποια είναι η πιο μισητή τάση μακιγιάζ του 2020;

poia-einai-i-pio-misiti-tasi-makigiaz-tou-2020-pio-misiti-tasi-makigiaz-tou-2020
ΤΡΙΤΗ, 02 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Είναι αυτή που 30% των γυναικών ελπίζουν να τελειώσει το 2021: το έντονο βάψιμο των ματιών!

Παρά το γεγονός ότι όλοι φοράμε μάσκες-Covid, η πλειονότητα των γυναικών του πλανήτη αποδείχθηκε πολύ δημιουργική όσον αφορά το μακιγιάζ. Και ιδιαίτερα, στο μακιγιάζ των ματιών. Με ένα πρόσωπο κρυμμένο κατά 50% από μια μάσκα, κραγιόν, foundation,concealer και highlighter αποδείχθηκαν μάταια. Τι επέμεινε; Το ποικιλόμορφο μακιγιάζ του βλέμματος. Αυτό ώθησε τους makeup artists να συστήσουν δεκάδες παλιούς και νέους πειραματισμούς, που ξεκινούσαν από τολμηρές σκιές ματιών έως και πολύ έντονα φρύδια, μέχρι γραφικά eyeliners και ψεύτικες βλεφαρίδες.   

Σε μια δημοσκόπηση του online περιοδικού The List, στην οποία συμμετείχαν πάνω από  5.000 γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποδείχθηκε ότι η υπερβολική εστίαση του μακιγιάζ στα μάτια ήταν επιβεβλημένη λόγω της χρήσης μάσκας (73%), ωστόσο, μια μεγάλη μερίδα γυναικών (30%), θεώρησε ότι η τάση για έντονο μακιγιάζ ματιών ήταν εξαιρετικά «μισητή», κυρίως επειδή υπέβαλλε το ευαίσθητο δέρμα στη συγκεκριμένη περιοχή σε ανυπόφορη ζημιά –κάποιες φορές ανεπανόρθωτη.

Σε πρόσφατη μελέτη που ανακοινώθηκε σε επιστημονικό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής, η υπερβολική χρήση καλλυντικών στα μάτια είχε σημαντική επίπτωση στην αύξηση συμπτωμάτων της ξηροφθαλμίας. «Εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης πολλαπλών προϊόντων και εργαλείων μακιγιάζ ματιών, η ευρύτερη περιοχή μπορεί να πληγεί πολύ σοβαρά, ακόμη και με κίνδυνο τραυματισμού του κερατοειδούς χιτώνα, επειδή είναι πολύ διαφανής και υπερευαίσθητος αφού στερείται αγγείων». 
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μια και μόνο απρόσεκτη εφαρμογή μάσκαρα ή eyeliner, μπορεί να προκαλέσει εκδορά στον κερατοειδή, η οποία εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα από έναν οφθαλμίατρο, μπορεί να οδηγήσει σε γενικευμένη μόλυνση. «Επιπλέον, ορισμένες γυναίκες μπορεί ν’ αντιμετωπίσουν αλλεργικές αντιδράσεις  από τα συντηρητικά των καλλυντικών τα οποία προκαλούν κνησμό, δακρύρροια και κόκκινα ερεθισμένα μάτια. Συχνά παρατηρείται πρήξιμο ή απολέπιση στα βλέφαρα ως αποτέλεσμα αλλεργικής αντίδρασης», αναφέρουν τα πορίσματα της μελέτης. 

Με βάση τα επιστημονικά δεδομένα αλλά και τα στοιχεία από το δημοψήφισμα του περιοδικού The List (όπου 30% των γυναικών δήλωσαν ότι ελπίζουν πως αυτή η τάση θα πεθάνει το 2021), ο Eddie Funkhouser, δημιουργός και καλλιτεχνικός διευθυντής της ομώνυμης μάρκας προϊόντων μακιγιάζ, δήλωσε: 
«Το καταλαβαίνω απόλυτα. Με την αναγκαστική χρήση μάσκας, όλες οι γυναίκες θέλουν να αναδείξουν ό,τι έχει απομείνει σε κοινή θέα, με το μακιγιάζ των ματιών να παίρνει την πρωτοκαθεδρία. Ωστόσο, για μεγαλύτερη ασφάλεια και λιγότερο επιβλαβείς παρενέργειες, φροντίστε να χτίζετε το λαμπερό σας βλέμμα με μια σειρά κινήσεων που ξεκουράζουν τα μάτια, ενυδατώνουν και συσφίγγουν την εξαιρετικά λεπτή και ευαίσθητη επιδερμίδα γύρω από αυτά, και που αφήνουν την κυτταρική λειτουργία να δουλέψει απρόσκοπτα με όφελος τη νεανικότητα του βλέμματός σας».

Ο Funkhouser συμβουλεύει: «Η πρώτη απαραίτητη κίνηση κάθε βράδυ, είναι να απομακρύνετε κάθε ίχνος μακιγιάζ από τα μάτια σας -επιμένοντας λίγο περισσότερο στις βλεφαρίδες- με ένα κατάλληλο γαλάκτωμα ή λοσιόν με καταπραϋντικούς παράγοντες που προστατεύουν από ανεπιθύμητους ερεθισμούς». Τοποθετήστε το προϊόν της επιλογής σας στους δίσκους ντεμακιγιάζ και εφαρμόστε χωρίς να τρίβετε για 5-10 δευτερόλεπτα πάνω στα βλέφαρα και τις βλεφαρίδες. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι οι δίσκοι ντεμακιγιάζ να μένουν απόλυτα καθαροί μετά από κάθε πέρασμα.
«Το επόμενο βήμα που μπορεί να σας δώσει φωτεινότερα και πιο νεανικά μάτια στη στιγμή, είναι μια μάσκα με αγγούρι λίγο πριν πέσετε για ύπνο», τονίζει ο Funkhouser: «Κόψτε μικρές λεπτές φέτες κρύου αγγουριού και τοποθετήστε τις πάνω και γύρω από τα μάτια σας για μερικά λεπτά. Το ασκορβικό οξύ που περιέχει το αγγούρι βοηθά στην μείωση των οιδημάτων, καταπραΰνει από ερεθισμούς και τονώνει τους τους μυς των βλεφάρων».  

THE BEAUTY TEAM