Το μεγαλύτερο λάθος που κάνετε για την επιδερμίδα σας ενώ δουλεύετε από το σπίτι

to-megalutero-lathos-pou-kanete-gia-tin-epidermida-sas-eno-douleuete-apo-to-spiti
ΤΕΤΑΡΤΗ, 03 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Εάν σας λέγαμε ότι δεν απλώνετε αντηλιακό, θα το πιστεύατε; Ιδού τι λέει η επιστήμη.

Για όσες εργάζεστε από το σπίτι αυτή τη στιγμή, η μόνη απαραίτητη κίνηση για πλήρη προστασία της επιδερμίδας σας από την πρόωρη γήρανση δεν είναι κάποια πανάκριβη ενυδατική κρέμα ή ένα πολυτελές serum, αλλά η εφαρμογή ενός αντηλιακού με υψηλό SPF. Και η ρίζα του προβλήματος δεν έχει να κάνει με την ηλιακή ακτινοβολία -η οποία μέσα σε τέσσερις τοίχους και ειδικά το καταχείμωνο, δεν έχει καμία ελπίδα να σας απειλήσει-, αλλά με την τηλεργασία. Σύμφωνα με τους δερματολόγους, το μπλε φως που εκπέμπουν οι οθόνες του υπολογιστή και του κινητού σας, έχει αποδειχθεί πως διεισδύει στο δέρμα πιο βαθιά από τις ακτίνες UV, προκαλώντας βλάβες στο κολλαγόνο και την ελαστίνη, όπως ακριβώς θα έκανε και μια ώρα έκθεσής σας στον ήλιο του καλοκαιριού χωρίς καμία αντηλιακή προστασία. Γι’ αυτό και η επιδερμίδα σας διαμαρτύρεται με θαμπάδα, ανομοιογενή όψη, σακούλες, μαύρους κύκλους, κουρασμένα βλέφαρα, ακόμη και προγούλι. 

Ας δούμε την πρώτη φάση του προβλήματος μέσα από τα μάτια ενός επιστήμονα της οφθαλμολογίας -και όχι ενός δερματολόγου. Σύμφωνα με τον Dr. Rahul Khurana, μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας, η ηλιακή ακτινοβολία αποτελείται από τις υπέρυθρες ακτίνες, τις υπεριώδεις και το ορατό φως. Οι επιβλαβείς ακτίνες είναι κυρίως οι υπεριώδεις (UV) αλλά και οι ακτίνες υψηλής ενέργειας (HEV) που ανήκουν στο ορατό φάσμα του φωτός και οι οποίες αντιστοιχούν στο μπλε–ιώδες φως που εκπέμπουν οι οθόνες.
«Μολονότι οι επιπτώσεις τις HEV ακτινοβολίας εντοπίζονται σε πρώτη φάση στα βλέφαρα -με εμφάνιση πρόωρης γήρανσης του λεπτού και ευαίσθητου δέρματος της περιοχής- και κατόπιν σε βλάβες του επιπεφυκότα και του κερατοειδούς χιτώνα του οφθαλμού, καραδοκεί η ανάπτυξη μορφών καρκίνου του δέρματος, όπως επιθηλιώματα και μελανώματα», λέει ο Dr. Khurana.

Η επιστήμη της δερματολογίας συνηγορεί: «Το μπλε φως που εκπέμπουν οι οθόνες των κινητών, των τάμπλετ και των κομπιούτερ μπορεί να εισχωρήσει στο δέρμα, να το βλάψει και να επιταχύνει τη γήρανση, μειώνοντας την άμυνα του δέρματος σε όλα τα επιβλαβή μήκη κύματος της ηλιακής ακτινοβολίας και τις ελεύθερες ρίζες που αυτά παράγουν», αναφέρει η Dr. Barbara Sturm, μια επιστήμονας με μεγάλη εμπειρία στις ερευνητικές καινοτομίες για την αντιγήρανση του δέρματος, που εκπονεί εδώ και δεκαετίες το τμήμα δερματολογίας του πανεπιστημίου του Ντίσελντορφ στη Γερμανία.

«Από πρόσφατες έρευνες που έχουν διεξαχθεί, διαπιστώθηκε ότι η διαρκής έκθεση στις ακτίνες HEV μειώνει τη λειτουργία του γονιδίου Per1 (βασικού ρυθμιστή του κιρκαδικού ρυθμού), μην επιτρέποντας στον εγκέφαλο να οδηγήσει το σώμα σε χαλάρωση και φυσιολογικό ύπνο, ενώ ταυτόχρονα αποδομεί τη λειτουργία των κυττάρων να εκτελέσουν τη φυσική διαδικασία νυχτερινής επιδιόρθωσης. Έτσι, οι ρυτίδες, οι δυσχρωμίες και η ξηρότητα τη επιδερμίδας πολλαπλασιάζονται με ταχύτερο ρυθμό», λέει η Dr. Sturm σε πρόσφατη συνέντευξή της στον δημοφιλή ιστότοπο Goop. «Όσες γυναίκες είναι υποχρεωμένες να εργάζονται μπροστά από μια οθόνη για πάνω από τρεις ώρες την ημέρα, η εφαρμογή αντηλιακού προσώπου και ματιών ή ενυδατικής κρέμας με ελάχιστο SPF 30, θα τις προστατεύσει όχι μόνο από πιθανή υπέρμετρη έκθεση στην μπλε ακτινοβολία, αλλά θα βοηθά το δέρμα τους να μην ξεμένει από φυσική υγρασία και την απαραίτητη θρέψη. Σημαντικό είναι να έχετε δίπλα σας και ένα ενυδατικό σπρέι προσώπου με ιαματικό νερό, ψεκάζοντας τακτικά την επιδερμίδας σας ώστε να αναζωογονείται, να ανακουφίζεται και να ενυδατώνεται διαρκώς καθ’ όλη τη διάρκεια της τηλεργασίας».

THE BEAUTY TEAM