Mήπως το σάντουιτς με γαλοπούλα δεν είναι και τόσο υγιεινό;

santouits-galopoula
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 08 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Φιγουράρει σε πολλά προγράμματα διατροφής ως σνακ ή ελαφρύ βραδινό, πλούσιο σε άπαχη πρωτεΐνη. Είναι, όμως, πράγματι μια σωστή επιλογή;

Τα σάντουιτς και τοστ με γαλοπούλα και ψωμί ολικής είναι μια στάνταρ επιλογή σνακ για το γραφείο, για απογευματινό ή βραδινό, για όσους θέλουν να λάβουν την πρωτεΐνη τους, χωρίς να επιβαρυνθούν με έξτρα λιπαρά, αφού τα πουλερικά θεωρούνται άπαχη πρωτεΐνη. Τι λένε, όμως, οι ειδικοί γι' αυτή την επιλογή; 

Ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ βρήκαν ότι η κατανάλωση 55 γραμμαρίων την ημέρα κρύου επεξεργασμένου κρέατος σε φέτες (όπως π.χ. γαλοπούλας), λουκάνικου ή μπέικον, μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων μέχρι και 42%.

Μπορεί από τη μία αν συγκρίνουμε τη γαλοπούλα με το αρνί, το μοσχάρι και το χοιρινό να θεωρείται μια επιλογή με λιγότερα λιπαρά, παραμένει, όμως, ένα επεξεργασμένο κρεατικό με μέχρι και 4 φορές περισσότερο νάτριο, επηρεάζοντας τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, και 50% υψηλότερα επίπεδα νιτρικού άλατος. Μην ξεχνάτε, επίσης, ότι τα επεξεργασμένα κρεατικά έχουν κατηγοριοποιηθεί ως καρκινογόνα για τους ανθρώπους (Ομάδα 1), μαζί με το κάπνισμα. 

Αν πρόκειται, λοιπόν, να φτιάξετε ένα τέτοιο σάντουιτς, φροντίστε να περιοριστείτε σε 1 φορά την εβδομάδα ή στις 10 ημέρες κι όχι σε μόνιμη, καθημερινή βάση.