Νηστεία Σαρακοστής: πώς ωφελεί την υγεία και τον πλανήτη

nisteia-laxanika-vegan
ΤΡΙΤΗ, 16 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Είστε έτοιμοι για 40 ημέρες αποχής από το κρέας και τα γαλακτοκομικά; Αν ναι τα οφέλη είναι πολλά!

Μετά την Καθαρά Δευτέρα, για πολλούς τα «κεφάλια μπαίνουν μέσα» ίσως και λίγο παραπάνω φέτος, αφού το lockdown, εκτός από ψυχολογικά, μας... «κέρασε» και κιλά. Η νηστεία της Σαρακοστής είναι μια καλή ευκαιρία να τα χάσετε, να νιώσετε ευεξία, να «ξεφουσκώσετε», να νιώσετε πιο κοντά στη θρησκεία και στο κλίμα της Σαρακοστής αν είστε θρησκευόμενοι και ταυτόχρονα να κάνετε καλό στην πλανήτη, στα ζώα και την υγεία σας.

Οι λόγοι είναι πολλοί και αφορούν τόσο την υγεία, όσο και το περιβάλλον:

-Το κρέας και ειδικά το κόκκινο έχει συσχετιστεί με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά και με αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, κυρίως λόγω των κορεσμένων λιπαρών του. Η αποφυγή του για 40 ημέρες θα δώσει μια ανάσα στον οργανισμό σας, ειδικά αν περιορίσετε τις επεξεργασμένες τροφές και το αντικαταστήσετε με περισσότερα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς κ.ο.κ.

-Τα αλλαντικά, εκτός του ότι είναι πλούσια σε τρανς λιπαρά, έχουν και υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, ενώ οι έρευνες τα συσχετίζουν και αυτά με αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου και καρδιοπαθειών.

-Τα γαλακτοκομικά είναι επίσης μια ομάδα τροφίμων πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά που συνδέονται με καρδιαγγειακές παθήσεις. Πέραν τούτου, οι ορμόνες και τα αντιβιοτικά που λαμβάνουν τα ζώα για να γεννούν και να παράγουν γάλα περισσότερο και συχνότερα από αυτό που ορίζει η φύση τους, περνούν στο προϊόν που εμείς καταναλώνουμε. Η αποφυγή τους για αυτό το διάστημα και ο γενικότερος περιορισμός τους με την καθοδήγηση ειδικού, θα σας ωφελήσει μελλοντικά.

-Η συμβατική κτηνοτροφία πρέπει να γνωρίζετε ότι έχει τεράστιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με τις εκπομπές αερίων, τις τεράστιες ανάγκες νερού και τη χρήση γης να ξεφεύγουν κατά πολύ από τα πράσινα όρια. Η εκτροφή ζώων απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα μεγάλες ποσότητες μεθανίου, ένα από τα πιο ισχυρά αέρια στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, ενώ οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα αέρια που εκλύονται στο περιβάλλον από την κτηνοτροφία, ξεπερνούν τα αέρια από όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ακόμη και μια αποχή 40 ημερών από το κρέας και τα γαλακτοκομικά, ειδικά αν είναι μαζικότερη, μπορεί να κάνει διαφορά.

Τι να θυμάστε
-Προτιμήστε να οργανώσετε τη διατροφή σας με πολλά όσπρια, δημητριακά ολικής και λαχανικά, από τα οποία μπορείτε να λαμβάνετε πρωτεΐνη, σίδηρο και ασβέστιο και ταυτόχρονα να ενισχύετε το έντερο και το ανοσοποιητικό σας με τις φυτικές τους ίνες.

-Μην στραφείτε σε λευκά ζυμαρικά, ζάχαρη και επεξεργασμένες τροφές. Αφήστε τα να είναι η εξαίρεση στον κανόνα σας και αν τρώτε συχνά μακαρόνια, προτιμήστε ολικής άλεσης.

-Προτιμήστε εμπλουτισμένα φυτικά γάλατα, χωρίς ζάχαρη, τα οποία σας παρέχουν ασβέστιο, βιταμίνη D και άλλα μέταλλα και βιταμίνες.

-Ασβέστιο μπορείτε να λαμβάνετε από αμύγδαλα, σουσάμι, ταχίνι, τόφου, ρεβίθια, πράσινα λαχανικά.

-Αν καταναλώνετε πολλά όσπρια και λαχανικά σε συνδυασμό με βιταμίνη C που βοηθά στην απορρόφηση, ο σίδηρος δεν πρόκειται να σας λείψει. Η μελάσα αποτελεί επίσης καλή πηγή.

-Για τα ωμέγα-3 σας, επιλέξτε λιναρόσπορο, καρύδια, σπόρους Chia, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κολοκύθα, σουσάμι, κολοκυθόσπορο.

-Φροντίστε να τρώτε σωστά, ισορροπημένα και ολοκληρωμένα γεύματα και δεν θα σας λείψει τίποτα!