Τι προειδοποιούν οι δερματολόγοι για το σύνδρομο του «φρυγανισμένου δέρματος»

ti-proeidopoioun-oi-dermatologoi-gia-to-sundromo-tou-fruganismenou-dermatos
ΔΕΥΤΕΡΑ, 08 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Είναι παντού στα social media και έχει κάνει εκατομμύρια γυναίκες να φρίττουν από τα συμπτώματα. Ποιος είναι ο ένοχος;

Η επίσημη ονομασία του φαινομένου είναι Erythema ab igne (EAI), με τους χρήστες στα social media να το έχουν ερμηνεύσει ως Toasted Skin Syndrome (Σύνδρομο του Φρυγανισμένου Δέρματος, σε πιστή μετάφραση). Και σύμφωνα με τους ειδικούς -αλλά και από τα εκατομμύρια γυναίκες που υποφέρουν από αυτό-, είναι τόσο άσχημο όσο ακούγεται. 
Είναι μια καινούργια νόσος του δέρματος; Η Dr. Michele Green, μια έμπειρη δερματολόγος στη Νέα Υόρκη λέει πως όχι: «Το σύνδρομο φρυγανισμένου δέρματος είναι πολύ πιο συχνό σε ηλικιωμένα άτομα, εξαιτίας της μείωσης του προστατευτικού φραγμού του δέρματος λόγω γήρανσης, ωστόσο, υπάρχουν επαγγέλματα ή συνήθειες που καθιστούν το σύνδρομο εμφανές ακόμη και σε νεαρές ηλικίες», λέει η δερματολόγος, εξηγώντας: «Για παράδειγμα, αργυροχρυσοχόοι, σεφ, ζαχαροπλάστες, αρτοποιοί και οι απλές νοικοκυρές που μαγειρεύουν γεύματα για μια ολόκληρη οικογένεια δυο φορές τη μέρα, αποτελούν μια κύρια κατηγορία ατόμων που βιώνουν το εν λόγω σύνδρομο. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι το toasted skin, είναι κοινό σύμπτωμα σε άτομα που εργάζονται ή παίζουν μέσω μιας οθόνης για πάνω από έξι ώρες την ημέρα».

Η Dr. Lavanya Krishnan, μια άλλη δερματολόγος στο Σαν Φρανσίσκο λέει: «Το Toasted Skin Syndrome, παρόλο που δεν είναι ιδιαίτερα απειλητικό για την υγεία του δέρματος, είναι ένα άσχημο σύμπτωμα. Χωρίς να θεωρείται έγκαυμα, εντούτοις το συγκεκριμένο σύνδρομο προκαλεί παρόμοια σημάδια, τα οποία προκαλούνται από παρατεταμένη ή επαναλαμβανόμενη έκθεση του δέρματος σε θερμότητα ή υπέρυθρη ακτινοβολία. Ποιοι είναι οι ένοχοι; Οι ζεστές κομπρέσες και τα θερμαντικά μηχανήματα που ανακουφίζουν από διάφορους μυοσκελετικούς πόνους, αλλά και το τζάκι, οι θερμάστρες, οι θερμαινόμενες κουβέρτες, οι θερμαντικές ζώνες αδυνατίσματος, η σάουνα, ακόμη και διαρκής επαφή σας με οικιακές συσκευές όπως ο φούρνος και η ψησταριά, όπως και η πολύωρη έκθεσή του προσώπου σας στο μπλε φως της οθόνης υπολογιστή, τάμπλετ και κινητού».

Η διάγνωση του συνδρόμου φρυγανισμένου δέρματος είναι σχετικά εύκολη και αναγνωρίζεται από δυο κύρια σημεία: Πρώτον, το “δικτυωτό” σχέδιο ενός τοπικού και ανομοιόμορφου αποχρωματισμού του δέρματος. Δεύτερον, η ήπια αίσθηση καύσου συνδυαστικά με έντονη φαγούρα στην περιοχή, η οποία όχι μόνο οδηγεί σε ραγδαία απολέπιση, αλλά είναι δυνατόν να δημιουργήσει ανάπτυξη της εικόνας toasted skin σε ευρύτερη περιοχή του δέρματος, οδηγώντας ακόμη και σε γενικευμένη πληγή.   
Σύμφωνα με την Dr. Krishnan, εάν αυτή η διάγνωση φαίνεται να ανταποκρίνεται σε αυτό που αντιμετωπίζετε, είναι σημαντικό να εντοπίσετε την πηγή θερμότητας στην οποία εκτίθεται συχνά η πληγείσα περιοχή του δέρματος και να σταματήσετε να τη χρησιμοποιείτε μέχρι να επουλωθεί. 

Η Dr. Green τονίζει επ’ αυτού: «Το μπλε φως που εκπέμπουν οι οθόνες υπολογιστών και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών, μπορεί να φθείρει τα κύτταρα της επιδερμίδας αλλοιώνοντας το DNA τους και εμποδίζει τον δερματικό αμυντικό φραγμό να συγκρατήσει την απαραίτητη υγρασία. Έτσι, το δέρμα γίνεται περισσότερο ευάλωτο στις περιβαλλοντικές επιθέσεις και την πρόωρη γήρανση, όπου εξαιρώντας την εμφάνιση ρυτίδων, σε ευρύτερο πλαίσιο δημιουργούν στα μάγουλα ή το πιγούνι το σύμπτωμα του φρυγανισμένου δέρματος». 

Σύμφωνα με την Dr. Krishnan, υπάρχουν σήμερα πολλές διαθέσιμες θεραπείες στο ιατρείο του δερματολόγου, αλλά το πιο σημαντικό είναι να προλάβετε το φαινόμενο πριν οδηγηθείτε εκεί. «Και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης ή μείωσης του προβλήματος είναι να μην εκτίθεστε σε πηγές έντονης θερμότητας ή υπέρυθρης ακτινοβολίας, και κυρίως, αποφεύγοντας την πολύωρη επαφή του δέρματός σας με αυτές, ή έστω, να φροντίζετε να θερμαίνεστε με όποιου είδους συσκευή στην πιο χαμηλή ένδειξη του θερμοστάτη».

Σύμφωνα με τις δερματολόγους, η επάλειψη της πάσχουσας περιοχής με καθαρή αλόη, έλαιο βιταμίνης Ε ή καρυδέλαιο, μπορούν να βοηθήσουν στην επούλωση και τον αποχρωματισμό της περιοχής μέσα σε ένα διάστημα μιας εβδομάδας.
«Η ιατρική βοήθεια είναι υποχρεωτική όταν το Toasted Skin Syndrome αρχίζει να εμφανίζει σημάδια λοίμωξης, αύξηση του πόνου, ερυθρότητα, πρήξιμο και, πιθανώς πυρετό», τονίζει η Dr. Krishnan. «Σε αυτήν την περίπτωση, τα αντιβιοτικά φάρμακα, συνδυαστικά με μια τοπική θεραπεία στο ιατρείο που περιλαμβάνει 5-φθοριοουρακίλη, τρετινοΐνη και υδροκινόνη, μπορούν να βοηθήσουν το φρυγανισμένο δέρμα σας να επανέλθει σε φυσιολογική κατάσταση σε λίγες εβδομάδες».
 

THE BEAUTY TEAM