Γιατί, τελευταία, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποκτούν ακμή και έντονη φαγούρα σε όλο το σώμα τους;

giati-teleutaia-olo-kai-perissoteroi-anthropoi-apoktoun-akmi-kai-entoni-fagoura-se-olo-to-soma-tous
ΤΡΙΤΗ, 09 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Το 2020 ήταν μια τόσο αγχώδης χρονιά, που επηρέασε κάθε χιλιοστό του δέρματος, λένε οι ειδικοί, προτείνοντας τις σωτήριες λύσεις.

Όπως πολλοί από εσάς έχετε ανακαλύψει από πρώτο χέρι, οι περίοδοι άγχους μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση της ορμόνης του στρες (κορτιζόλη), η οποία με τη σειρά της προκαλεί ξεσπάσματα ακμής -και όχι απαραίτητα στο πρόσωπο. «Η ακμή που προκάλεσε το πανδημικό στρες σε εκατομμύρια άτομα στον κόσμο δεν περιορίστηκε μόνο στο πρόσωπο -εξαιτίας της χρήσης μάσκας και του πρωτόγνωρου φαινομένου “mascne”-, αλλά σταδιακά επεκτάθηκε σε όλο το σώμα: στο στήθος, στην πλάτη, στα μπράτσα και στους μηρούς», λέει η Νεοϋορκέζα δερματολόγος Dr. Claire Chang, εξηγώντας γιατί: 

«Από το συναισθηματικό έως το φυσικό άγχος, συνδυαστικά με έναν περισσότερο καθιστικό τρόπο ζωής εν μέσω καραντίνας, η ακμή σε όλο το σώμα πυροδοτήθηκε επειδή οι άνθρωποι δεν έκαναν καθημερινά ντους κάθε πρωί πριν πάνε στη δουλειά -και, ένα ακόμη χαλαρωτικό μπάνιο στο τέλος μιας εργάσιμης μέρας-, όπως παλιά», εξηγεί η Dr. Chang, προσθέτοντας: «Επιπλέον, ο εγκλεισμός της πανδημίας οδήγησε στα όρια της ψυχολογικής εξάντλησης, με τους περισσότερους να στρέφονται στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, όπως και στις τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (βλέπε έτοιμα φαγητά με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα και αλάτι). Αυτοί και μόνο οι δυο παράγοντες, είναι δυνατό να οδηγήσουν σε ραγδαία αύξηση της ακμής σε όλο το σώμα». Σύμφωνα με  την Dr. Chang, η ακμή του σώματος μπορεί να είναι εντελώς ξεχωριστή από την ακμή στο πρόσωπο, άρα χρειάζεται εξειδικευμένη φροντίδα πρόληψης και θεραπείας. 

«Σαν πρώτο προληπτικό μέτρο, βρείτε τρόπους για να απαλλαγείτε από το άγχος μέσα από διαλογισμό, διατάσεις και ασκήσεις γιόγκα. Αμέσως μετά από μια τέτοια διαδικασία, όπως και μετά από ένα τρέξιμο έξω στο δρόμο (που επίσης βοηθά στην χαλιναγώγηση του στρες), βγάλτε από πάνω σας όλα τα ιδρωμένα ρούχα, κάντε ένα ζεστό ντους και τρίψτε καλά όλο το σώμα σας με ένα φυσικό σφουγγάρι τύπου λούφα. Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, επιλέξτε ένα καθαριστικό σε μορφή τζελ που περιέχει συστατικά που καταπολεμούν την ακμή όπως το σαλικυλικό οξύ ή το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου».

Η Dr. Chang προσθέτει: «Κρατήστε το δέρμα σας καλά ενυδατωμένο για να αποφύγετε την ξηροδερμία και τη φαγούρα, ενώ πολύ χρήσιμα είναι και τα μασάζ με αντιφλεγμονώδη και καταπραϋντικά έλαια, όπως αυτά της καρύδας, του shea butter και του νυχτολούλουδου. Ταυτόχρονα, αυξήστε την πρόσληψη σε ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μέσω των τροφών, επειδή έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής σε όλο το σώμα και συμβάλλουν στην καλύτερη ενυδάτωση της επιδερμίδας. Παράλληλα, συστήνεται η αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης Α και βιταμίνης D, που συμβάλλουν στην παραγωγή υγιών κυττάρων του δέρματος». 

THE BEAUTY TEAM