Σκορδαλιά-μπακαλιάρος: Πώς να αναβαθμίσετε το θρυλικό δίδυμο

skordalia-mpakaliaros
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024

Η γαστρονομική πλευρά της 25ης Μαρτίου προστάζει μπακαλιάρο με σκορδαλιά κι εμείς ανυπομονούμε να απολαύσουμε το παραδοσιακό αυτό πιάτο, κάνοντας μερικές… αναβαθμίσεις.

Το τέλειο, «μυρωδάτο» δίδυμο ξαναχτυπά, όπως κάθε χρόνο την 25η Μαρτίου, «σπάζοντας» τη νηστεία της Σαρακοστής, αφού η ημέρα αυτή θεωρείται χαρμόσυνη γιορτή αφιερωμένη στην Παναγία. Ως εκ τούτου, επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού, λαδιού και κρασιού και λόγω της χαμηλού κόστους του, ο μπακαλιάρος με τη σκορδαλιά αποτέλεσε ένα πιάτο που καθιερώθηκε στην παράδοση.

Ο μπακαλιάρος συνηθίζεται να τηγανίζεται σε κουρκούτι, αφού πρώτα ξαρμυριστεί τις προηγούμενες ημέρες σε νερό, αποτελώντας πηγή πρωτεΐνης, σεληνίου, ιωδίου, βιταμινών Β, ασβεστίου, βιταμίνης D, καλών λιπαρών και χολίνης. Προσοχή στο ξαρμύρισμα, κόβοντας μικρά κομμάτια το ψάρι για να ξαρμυριστεί πιο εύκολα και αλλάζοντας το νερό κάθε 4-5 ώρες (για ψάρι πάνω από 1 κιλό θα χρειαστείτε πάνω από μία ημέρα).

Αν ωστόσο ο αλμυρός μπακαλιάρος σας ανεβάσει την… πίεση, έρχεται η σκορδαλιά με το σκόρδο της να σας τη ρίξει, χάρη στο αντιμικροβιακό και αντιφλεγμονώδες σκόρδο της. Η σκορδαλιά είναι επίσης πλούσια σε καλά λιπαρά από το ελαιόλαδο –κι αν τη φτιάχνετε με καρύδι, σας προσφέρει και ωμέγα-3- ενώ μας παρέχει φυτικές ίνες, βιταμίνη C και βιταμίνες Β.

Τι μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, για να «αναβαθμίσετε» αυτό το πιάτο;

  • Δοκιμάστε να ψήσετε τον μπακαλιάρο σας στον φούρνο με μυρωδικά αντί να τον τηγανίσετε. Θα μειώσετε τις θερμίδες και τα λιπαρά του και θα τον απολαύσετε στην πιο εκλεπτυσμένη του εκδοχή.
  • Γαρνίρετε το ψητό ψάρι σας με φρέσκο κρεμμυδάκι, προσθέστε σάλτσα σόγιας και λίγο ψιλοκομμένο τσίλι αν σας αρέσουν τα καυτερά και η ένταση και μην ξεχνάτε τον μαϊντανό.
  • Βάλτε στην εξίσωση και αρωματικά χόρτα που ταιριάζουν πολύ με το ψάρι, αλλά και με τη σκορδαλιά.
  • Ακολουθήστε την κεφαλονίτικη συνταγή και προσθέστε στην σκορδαλιά σας λίγο ζωμό από το ψάρι που θα έχετε προηγουμένως βράσει.
  • Δοκιμάστε να προσθέσετε στη σκορδαλιά σας αμύγδαλα και μουστάρδα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά για μια διαφορετική διάσταση.
  • Αν θέλετε να μειώσετε τις θερμίδες της, μπορείτε να τη φτιάξετε χωρίς λάδι, με το νερό που έβρασαν οι πατάτες και ξίδι. Το αποτέλεσμα θα είναι σαν μια ελαφριά μους πατάτας.