Η μεγάλη στιγμή πίσω από την τεράστια ιστορία της -71χρονης σήμερα- Twiggy

i-megali-stigmi-piso-apo-tin-terastia-istoria-tis-71xronis-simera-twiggy
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

55 χρόνια πριν, ένα κούρεμα ήταν αυτό που την οδήγησε να ανακυρηχθεί ως το πρώτο supermodel του κόσμου.

Είναι αδύνατο να σκεφτούμε τη θρυλική δεκαετία του ‘60 χωρίς να αναφέρουμε την Twiggy. Το τολμηρό μακιγιάζ των ματιών του βρετανικού μοντέλου, οι μίνι φούστες, το ισχνό κορμί και το ανδρόγυνο σεξαπίλ που πρώτη η ίδια λανσάρισε σε μια εποχή βαθιά συντηρητική -τουλάχιστον στο Ηνωμένο Βασίλειο-, δημιούργησε την πρώτη μεγάλη επανάσταση στην εικόνα της νέας γυναίκας, και κατ’ επέκταση, σε μια βιομηχανία μόδας που έμελλε να αναπτυχθεί σε mainstream για τα επόμενα 50 χρόνια.

Ωστόσο, σύμφωνα με αναφορές της ίδιας, αλλά και εκατοντάδων βιογραφικών βιβλίων, φωτογραφικών λευκωμάτων, ντοκιμαντέρ και ταινιών, η Twiggy δεν είχε καμία πρόθεση να γίνει sex-symbol της εποχής. Γεννημένη το 1949, η ζωή της Lesley Lawson (το πραγματικό της ονοματεπώνυμο) μεταμορφώθηκε ριζικά σε ηλικία 16 ετών, εξαιτίας ενός ...κουρέματος. Και αυτό που λίγοι γνωρίζουν, είναι πως εκείνη ακριβώς τη μέρα, η νεαρή Lawson δεν είχε καμία πρόθεση να αλλάξει τα μακριά, σπαστά και ξανθά μαλλιά της.  
Σε μια πρόσφατη συνέντευξη για το podcast «Table Manners» με την Jessie Ware, το πρώην μοντέλο εξηγεί: «Σταμάτησα έξω από ένα κομμωτήριο στο Λονδίνο, το House of Leonard, για να αγοράσω ένα σαμπουάν. Ο ιδιοκτήτης του κομμωτηρίου, ο Leonard Ross, μόλις με είδε μου ζήτησε να κόψει τα μαλλιά μου. Όταν τον ρώτησα “γιατί” μέσα στην ντροπή μου, ο κομμωτής απάντησε: “Επειδή το θέλω, και επειδή σου πάει. Δοκίμασέ το απλά σαν μια εμπειρία, που μπορεί να σου ανοίξει τα φτερά. Αν τίποτε δεν πάει καλά, μετά από μερικούς μήνες θα είσαι αυτή που ήσουν μέχρι χθες. Τρίχες είναι”, είπε ο Leonard». 
 

Μέσα σε μερικά λεπτά, η Lesley Lawson μεταμορφώθηκε σε μια ιέρεια της μόδας που όλοι θα γνώριζαν από εκεί και μετά με το παρατσούκλι Twiggy («λιανοκόκκαλη» σε ελεύθερη μετάφραση), ανακαλύπτοντας και η ίδια πως το ολοκαίνουργιο ξανθό pixie που της χάρισε ο Leonard, τη μεταμόρφωσε όχι μόνο   σε «κράχτη» για το κομμωτήριο του, αλλά θα τραβούσε σαν μαγνήτης το ενδιαφέρον των μέσων μαζικής ενημέρωσης της εποχής, όπως φυσικά και των ανιχνευτών μοντέλων της μόδας. Λίγους μήνες μετά, η Twiggy ανακηρύχθηκε ως το πρώτο supermodel στον κόσμο. 

THE BEAUTY TEAM