5 λόγοι να γλυκαθείτε με μελάσα

melasa
ΠΕΜΠΤΗ, 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023

Η λευκή κρυσταλλική ζάχαρη έχει συνδεθεί με παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2 και διάφορα είδη καρκίνου. Ποια, όμως, είναι η καλύτερη εναλλακτική, με γλυκιά γεύση χωρίς... παγίδες;

Αν σας αρέσουν τα γλυκά, αλλά προσπαθείτε να αποφύγετε τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και τη ζάχαρη, η καλύτερη φυσική επιλογή που μπορείτε να κάνετε είναι η μελάσα

Η μελάσα έχει μέτριο γλυκαιμικό δείκτη, που την καθιστά καλή επιλογή για τους διαβητικούς, ενώ ταυτόχρονα ενδείκνυται και για περιπτώσεις αναιμίας, αφού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο. Λόγω, μάλιστα, της φυτικής και όχι χημικής του προέλευσης του σιδήρου που περιέχει, δεν επιβαρύνει καθόλου το ήπαρ και τα νεφρά και ο χαλκός που περιέχει, βοηθά στην απορρόφησή του.

Και από άποψη θερμίδων, όμως, υπερτερεί, αφού έχει λιγότερες από τη ζάχαρη, μεταβολίζεται πιο αργά και ταυτόχρονα αποτελεί εξαιρετική πηγή ασβεστίου, προωθώντας την υγεία των οστών και των δοντιών.

Τα οφέλη της δεν σταματούν εκεί. Περιέχει μαγνήσιο, που ρυθμίζει την ισορροπία του ασβεστίου στο σώμα και ταυτόχρονα συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, ενώ εξισορροπεί την ορμονική δραστηριότητα κι επίσης είναι μια καλή λύση σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας.

Η περιεκτικότητά της σε κάλιο συμβάλλει επίσης στη σταθεροποίηση της αρτηριακής πίεσης και στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς, του πεπτικού και όλων των ιστών.

Ακόμα να τη δοκιμάσετε;