Αντιγηραντική ρουτίνα φροντίδας δέρματος για αρχάριες

antigirantiki-routina-frontidas-dermatos-gia-arxaries
ΤΡΙΤΗ, 16 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Η μάχη κατά των ρυτίδων ξεκινά από τα 25 και μετά. Μια δερματολόγος συμβουλεύει πώς θα μείνετε αλώβητες από το χρόνο από τη στιγμή ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση.

Σύμφωνα με όλους τους δερματολόγους, τα πρώτα σημάδια γήρανσης (λεπτές γραμμές, ρυτίδες έκφρασης, σκοτεινές κηλίδες και απώλεια σφριγηλότητας), μπορούν να κάνουν την εμφάνισή τους ακόμη και λίγο μετά τα 20 χρόνια της ζωή σας. Και μπορεί αυτό να εξαρτάται από τα γονίδια ή τον τρόπο ζωής, εντούτοις, η πλειοψηφία των γυναικών της σύγχρονης εποχής έρχεται αντιμέτωπη με τη βιολογική φθορά πολύ πριν πατήσει τα 30. 
Ο λόγος που οι δερματολόγοι συστήνουν να εφαρμόζετε μια ισχυρή αντιγηραντική άμυνα της επιδερμίδας σας όσο είναι νωρίς, είναι ο εξής: τα κύτταρα του δέρματος είναι περισσότερο εύκολο να ανταποκριθούν σε μια ρουτίνα πρόληψης, παρά σε μια ρουτίνα εντατικής θεραπείας. Και όσο περνούν τα χρόνια χωρίς να έχετε οχυρώσει τις κυτταρικές λειτουργίες, τόσο η γήρανση θα δείχνει το επιθετικό της πρόσωπο, ακόμη και πριν περάσετε το κατώφλι της φυσιολογικής «ωρίμανσης» της επιδερμίδας σας.

Αλλά είναι αλήθεια πως κάθε νέα γυναίκα, δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί το δυσοίωνο μέλλον της ομορφιάς της, όσο κι αν βιώνει έντονο στρες, ορμονικές δυσλειτουργίες ή είναι επιρρεπής στις κακές συνήθειες της εφηβείας -όπου η πρόχειρη διατροφή, το κάπνισμα, το αλκοόλ, τα ξενύχτια και το έντονο μακιγιάζ, μοιάζουν με ένα «αθώο» φλερτ προς την ενηλικίωση. Το άλλο πρόβλημα είναι πως ακόμη και μια καθ’ όλα συνειδητοποιημένη νέα γυναίκα, εξαιτίας της έλλειψης εμπειρίας, δυσκολεύεται να επιλέξει την σωστή ρουτίνα πρόληψης της  γήρανσης. 
Εάν θέλετε να είστε και να νιώθετε για πάντα νέα από την ηλικία των 25 και μετά, η Dr. Loretta Ciraldo, μια celebrity δερματολόγος με έδρα τη Φλόριντα, λύνει το γρίφο και συμβουλεύει κάθε αρχάρια στην αντιγήρανση. 

- Το αντηλιακό δεν είναι διαπραγματεύσιμο:Οι ακτίνες UVA και UVB είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που προκαλούν πρόωρα σημάδια γήρανσης σε όλους τους τύπους δέρματος, σε κάθε ηλικία. «Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε το δέρμα σας είναι να εφαρμόζετε αντηλιακό ευρέος φάσματος με SPF 30 ή υψηλότερο κάθε μέρα, χειμώνα-καλοκαίρι», λέει η Dr. Ciraldo.

- Ποτέ μην παραλείπετε την πλούσια ενυδάτωση: Μαζί με το SPF ευρέως φάσματος, η ενυδατική κρέμα είναι απαραίτητη σε οποιαδήποτε ρουτίνα έγκαιρης πρόληψης του δέρματος από την επερχόμενη γήρανση. «Ο ταυτόχρονος συνδυασμός και των δύο προϊόντων από μικρή ηλικία, μπορεί να συμβάλει σε αισθητή διατήρηση ενός υγιούς και σφριγηλού δέρματος για πολλά χρόνια μετά», τονίζει η δερματολόγος, συστήνοντας μια φόρμουλα ενυδάτωσης με υψηλή συγκέντρωση ρετινόλης και βιταμίνης Ε, η οποία διασφαλίζει από νωρίς την καθυστέρηση εμφάνισης γραμμών έκφρασης και ρυτίδων, όπως και την ταχεία επούλωση σκούρων κηλίδων από την ηλιακή ακτινοβολία».
 
- Προσθέστε μια κρέμα ματιών στη ρουτίνα σας: Επειδή όλες οι νέες γυναίκες είναι υποχρεωμένες να εργάζονται ή να ψυχαγωγούνται μέσα από πολύωρη έκθεση σε μια οθόνη υπολογιστή, κινητού ή τάμπλετ, τα μάτια τους καταπονούνται υπερβολικά από το μπλε φως που εκπέμπουν οι συγκεκριμένες συσκευές (και το οποίο έχει αποδειχθεί πως διεισδύει στο δέρμα πιο βαθιά από τις ακτίνες UV), προκαλώντας βλάβη στο κολλαγόνο, το υαλουρονικό οξύ και την ελαστίνη). «Η μειωμένη φυσική λίπανση του δέρματος στην περιοχή γύρω από τα μάτια έχει ως αποτέλεσμα την πρόωρη εμφάνιση λεπτών γραμμών στις άκρες, όπως και οιδήματα ή μαύρους κύκλους στο κάτω μέρος των βλεφάρων», λέει η Dr. Ciraldo, συστήνοντας την καθημερινή χρήση μιας κρέμας ματιών με ελαφριά σύνθεση, εμπλουτισμένη με φυτικά εκχυλίσματα αλλά, πρωτίστως, υαλουρονικό οξύ.

- Επενδύστε σε έναν αντιοξειδωτικό ορό: «Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για την έγκαιρη πρόληψη της γήρανσης του δέρματος είναι η βλάβη που δημιουργούν σταδιακά οι ελεύθερες ρίζες από την ηλικία των 25 και μετά», αναφέρει η Dr. Ciraldo. «Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή μόρια που παράγονται από εξωτερικούς επιθετικούς παράγοντες όπως οι ακτίνες UV, το κάπνισμα και η ρύπανση του περιβάλλοντος, αλλά και εσωτερικούς εχθρούς, όπως το έντονο στρες. Αυτά τα μόρια είναι ικανά να προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρα ακόμη και λίγο μετά την εφηβεία, οδηγώντας σε θαμπή όψη, έντονη ξηρότητα και γενικευμένη κούραση της όψης», λέει η δερματολόγος, συμβουλεύοντας: «Μια φόρμουλα serum εμπλουτισμένη με φύκια θαλάσσης, χυμό αλόης, βιταμίνες C και E, ισοφλαβόνες σόγιας, κολλαγόνο και υαλουρονικό οξύ,  αποτελεί τον ιδανικό σύμμαχό σας ενάντια στην αντιγήρανση της επιδερμίδας σας όσο ακόμη είστε κάτω των 30 ετών, αλλά και για πολλά χρόνια αργότερα».

THE BEAUTY TEAM