Πώς η πολλή τηλεργασία σάς γερνά πρόωρα

pos-i-polli-tilergasia-sas-gerna-proora-polli-tilergasia-sas-gerna-proora
ΠΕΜΠΤΗ, 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Επιστημονικές συμβουλές προστασίας της επιδερμίδας σας, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα εξουθενωτικό εργασιακό ωράριο στην καραντίνα.

Στην «κανονική» ζωή, ένα απαιτητικό εργασιακό οκτάωρο είναι ικανό να οδηγήσει το πρόσωπό σας να αποκτήσει περισσότερες λεπτές γραμμές έκφρασης, αλλά και βαθύτερες ρυτίδες, χαλάρωση, θαμπή και κουρασμένη όψη. Μήπως όμως, η εργασία από το σπίτι μπορεί να πολλαπλασιάσει τα συμπτώματα;
«Είναι αλήθεια πως η μακράς διάρκειας ανία που βιώνετε ζώντας υποχρεωτικά μέσα στο σπίτι εξαιτίας της πανδημίας, περνά λίγο πιο ανώδυνα παρέα με το smartphone, το tablet και το laptop στις ελεύθερες ώρες σας. Εάν προσθέσετε και εκείνες τις ώρες που βρίσκεστε μπροστά στις οθόνες λόγω τηλεργασίας, πιθανώς να υποστείτε πολύ πιο βίαια τις επιπτώσεις στην επιδερμίδα σας», λέει η Dr. Dendy Engelman, διευθύντρια δερματολογίας και πλαστικής χειρουργικής στο Metropolitan Hospital της Νέας Υόρκης. 

Σύμφωνα με την celebrity δερματολόγο, οι οθόνες έχουν κατηγορηθεί από την ιατρική κοινότητα για πολλές διαταραχές της υγείας, όπως αϋπνία, αυχενικό σύνδρομο ή οσφυαλγία, με πολλές έρευνες να θεωρούν τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που εκπέμπονται κατά τη χρήση των έξυπνων συσκευών, αιτία για πιθανή πρόκληση καρκίνων στον εγκέφαλο, στα μάτια και στις σιαλογόνους αδένες. Αυτό όμως που σίγουρα δεν φανταζόσασταν είναι πως η υπερχρήση οθόνης ενέχει πολλούς κινδύνους και για το δέρμα σας. 
«Ο ένοχος είναι το μπλε φως που εκπέμπουν αυτές οι συσκευές, το οποίο έχει αποδειχθεί πως διεισδύει στο δέρμα πιο βαθιά από τις ακτίνες UV και προκαλεί βλάβη στο κολλαγόνο, το υαλουρονικό οξύ και την ελαστίνη», λέει η Dr. Engelman. «Και το πρόβλημα είναι δυστυχώς, ότι ακόμη και αν φοράτε αντηλιακό μέσα στο σπίτι, δεν προστατεύεστε από την ακτινοβολία υψηλής ενέργειας HEV που εκπέμπουν αυτές οι οθόνες. Γι’ αυτό και η επιδερμίδα σας διαμαρτύρεται με θαμπάδα, ανομοιογενή όψη, σακούλες, μαύρους κύκλους, κουρασμένα βλέφαρα, ακόμη και προγούλι -εξαιτίας της διαρκούς κλίσης του κεφαλιού προς τα κάτω».

Η Dr. Engelman συστήνει τρία βασικά προϊόντα που πρέπει να υιοθετήσετε στη ρουτίνα προστασίας της επιδερμίδας σας πριν και μερά από μια ολοήμερη επαφή σας με τις οθόνες: «Τα πρώτα δυο είναι ένας αντιοξειδωτικός ορός και μια κρέμα με Α-ρετινοειδή ή βιταμίνη C και υαλουρονικό οξύ για τοπική χρήση, τα οποία απλώνετε κάθε βράδυ ώστε να λειτουργήσουν καλύτερα, στο πλαίσιο της φυσικής αποκατάστασης που συμβάλλεται τις ώρες ύπνου από τον οργανισμό». Το τρίτο προϊόν είναι ιδανικό για πρωινό ξύπνημα -και πριν από κάθε απαιτητικό Zoom meeting: κρέμα προσώπου με πεπτίδια. «Πρόκειται για μόρια λιπιδίων που βρίσκονται σε υψηλή συγκέντρωση στη μεμβράνη κάποιων συγκεκριμένων κυττάρων, στα οποία οφείλεται η διατήρηση και η ανάπτυξη μιας επιδερμίδας που θέλει να νιώθει σφριγηλή, απαλή, λεία και ανθεκτική σε κάθε επίθεση από εξωτερικούς ή εσωτερικούς παράγοντες», εξηγεί η Dr. Engelman, δίνοντας μια ακόμη σημαντική συμβουλή: «Εκτός από το να πίνετε δύο λίτρα νερού και να καταναλώνετε πολλά φρούτα και λαχανικά κατά τη διάρκεια του εργασιακού -κατ’ οίκον- χρόνου, είναι απαραίτητο να ενυδατώνετε την επιδερμίδα σας τακτικά με ένα κατάλληλο προϊόν που πρέπει πάντα να έχετε δίπλα σας. Αναζήτησε φόρμουλες που περιέχουν “στεγανωτικά” στοιχεία όπως η γλυκερίνη, φυτικά έλαια (ιδανικά από αβοκάντο) και λιπαρά οξέα. Απαραίτητο είναι και ένα ενυδατικό σπρέι προσώπου, το οποίο μπορείτε να απλώνετε όσο συχνά θέλετε».

THE BEAUTY TEAM