Τι σκοτώνει περισσότερο: το τσιγάρο ή η παχυσαρκία;

baros
ΤΡΙΤΗ, 06 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

Νέα έρευνα δείχνει ότι η παχυσαρκία είναι πολύ πιο επικίνδυνη απ’ όσο φανταζόμασταν.

Η παχυσαρκία και το υπερβάλλον λίπος στο σώμα φαίνεται πως συμβάλλουν σε περισσότερους θανάτους σε Αγγλία και Σκωτία από το κάπνισμα, από το 2014, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal BMC Public Health.

Μεταξύ 2013 και 2017 το ποσοστό των θανάτων που αποδιδόταν στο κάπνισμα είχε μειωθεί από 23,1% σε 19,4%, ενώ οι θάνατοι από υπερβάλλον σωματικό λίπος αυξήθηκαν από 17,9% σε 23,1%, με τους επικεφαλής να εκτιμούν ότι η επικινδυνότητα της παχυσαρκίας ξεπερνά ακόμη και το κάπνισμα.

Όπως αναφέρει η επικεφαλής Jill Pell του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, για αρκετές δεκαετίες το κάπνισμα και η αποφυγή του ήταν ένας βασικός στόχος των παραγόντων της δημόσιας υγείας με διάφορες παρεμβάσεις και εκστρατείες ενημέρωσης, με αποτέλεσμα τα νούμερα να μειώνονται σταδιακά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Την ίδια στιγμή, όμως, η παχυσαρκία άρχισε να ανεβαίνει επικίνδυνα.

Για να εξετάσουν τις αλλαγές που επιφέρει το κάπνισμα, η παχυσαρκία και το υπερβάλλον λίπος σε ενήλικες, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από το 2003 έως το 2017, ως μέρος των Ερευνών Υγείας για την Αγγλία και τη Σκωτία, σε 192.239 ενήλικες 50 ετών κατά μέσο όρο. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν αν κάπνιζαν συστηματικά ποτέ στη ζωή τους, ενώ το ύψος και το βάρος τους μετρήθηκε από επαγγελματίες. Οι ερευνητές συνδύασαν τα δεδομένα τους με εκτιμήσεις του κινδύνου θανάτου από κάπνισμα (17 μελέτες) ή παχυσαρκία και υπερβάλλον λίπος (198 μελέτες), για να υπολογίσουν τον αριθμό θανάτων που θα μπορούσε να αποδοθεί στο τσιγάρο ή την παχυσαρκία.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι παρ’ όλο που η παχυσαρκία και το σωματικό λίπος ξεπερνούν σε θανάτους το κάπνισμα από το 2006 μεταξύ ενηλίκων, το κάπνισμα φαίνεται να συμβάλλει σε περισσότερους θανάτους από την παχυσαρκία στις νεότερες ηλικίες. Οι επικεφαλής αναφέρουν ότι όσοι έχουν ηλικία άνω των 65, αλλά και 45-64, η παχυσαρκία και το λίπος συνέβαλε στο 3,5% και 3,4% αντίστοιχα περισσότερων εκτιμώμενων θανάτων, σε σχέση με το κάπνισμα το 2017.  Στις ηλικίες 16-44, το κάπνισμα ευθύνεται για 2,4% περισσότερους θανάτους σε σχέση με την παχυσαρκία.

Σύμφωνα με την ανάλυση, το φύλο επηρεάζει, με την παχυσαρκία και το λίπος να ευθύνονται για 5,2% περισσότερους θανάτους το 2017 από το κάπνισμα στους άντρες, σε σχέση με το 2,2% περισσότερων θανάτων σε γυναίκες. Οι εκτιμώμενοι θάνατοι λόγω παχυσαρκίας θεωρείται ότι αυξήθηκαν κατά 25,9% σε γυναίκες και 31% σε άντρες μεταξύ 2003 και 2017, ενώ οι θάνατοι από κάπνισμα μειώθηκαν κατά 18,1% στις γυναίκες και 14,9% στους άντρες.

Ο λόγος αύξησης των εκτιμώμενων θανάτων λόγω παχυσαρκίας πιθανόν οφείλεται στη συμβολή της σε καρκίνο και καρδιαγγειακές παθήσεις και κρίνονται αναγκαίες οι εθνικές στρατηγικές και εκστρατείες κατά της παχυσαρκίας με επίκεντρο τους μεσήλικες και τους ηλικιωμένους, για λόγους διαφύλαξης της υγείας τους –κάτι που με το κάπνισμα έφερε θετικά αποτελέσματα.