Ποιο είναι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της επιδερμίδας σας;

poio-einai-to-parelthon-to-paron-kai-to-mellon-tis-epidermidas-sas
ΔΕΥΤΕΡΑ, 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Ένας επιστημονικός οδηγός πρόληψης και θεραπείας, που αφορά όλες τις γυναίκες σε κάθε ηλικία.

Νομίζετε ότι η περιποίηση της επιδερμίδας σας χρειάζεται μόνο προσαρμογή ανάλογα με τις εποχές του χρόνου; Λάθος. «Η ρουτίνα ομορφιάς και φροντίδας χρειάζεται συνεχή προσαρμογή καθώς μεγαλώνουμε, όπου το κλειδί είναι πάντα η πρόληψη και όχι η θεραπεία», λέει η δερματολόγος Dr. Ophelia Veraitch, υπεύθυνη ερευνών στο Νοσοκομείο Chelsea and Westminster του Λονδίνου και ειδικός συνεργάτης των Hammersmith Hospitals του Ηνωμένου Βασιλείου. Σύμφωνα με την Dr. Veraitch, το δέρμα βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη χρόνο με το χρόνο και δεκαετία τη δεκαετία, και χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση τόσο στα προϊόντα όσο και στον τρόπο εφαρμογής τους, με σκοπό μια πιο αποτελεσματική καθυστέρηση της γήρανσης. Η δερματολόγος, έχοντας δημοσιεύσει δεκάδες μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά, αναλύει τους τρόπους με τους οποίους το δέρμα σας αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια κάθε δεκαετίας της ζωής σας και δίνει τις συμβουλές της για το πώς να το φροντίζετε κατάλληλα, ανάλογα με τις απαιτήσεις του. 

Στα 20
Οι δομικές πρωτεΐνες όπως το κολλαγόνο (το οποίο διατηρεί το δέρμα παχύρρευστο και σταθερό) και η ελαστίνη (που δίνουν στο δέρμα την φυσική ελαστικότητά του) βρίσκονται σε πλήρη ροή κατά την έναρξη αυτής της δεκαετίας, ωστόσο καθώς πλησιάζετε στα τέλη της δεκαετίας των 20, τα αποτελέσματα της βλάβης από τον ήλιο, η έλλειψη ύπνου και το στρες μπορούν να αρχίσουν να μειώνουν τα επίπεδα των δομικών πρωτεϊνών. «Ξεκινήστε να χρησιμοποιείτε ρετινόλη για να ενισχύσετε το κολλαγόνο και να προωθήσετε την σφριγηλότητα και την ελαστικότητα της επιδερμίδας σας, ενώ απαραίτητη είναι και η καθημερινή χρήση SPF τουλάχιστον 30 στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης του δέρματος σας, ακόμη και κατά τους χειμερινούς μήνες. Τα συμπληρώματα είναι επίσης ένας εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για να βοηθήσετε το δέρμα σας. Επενδύστε κυρίως σε ψευδάργυρο, ο οποίος βοηθά στη διατήρηση του φυσιολογικού φραγμού του δέρματος, και στη βιταμίνη C, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία των κυττάρων του δέρματος από το οξειδωτικό στρες», συμβουλεύει η Dr. Veraitch. 

Στα 30 
Αυτή είναι μια δεκαετία, που συνήθως φέρνει τις πρώτες αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία, καθώς ο κύκλος εργασιών και η παραγωγή κολλαγόνου επιβραδύνονται. Αυτό σημαίνει ότι το δέρμα σας θα έχει μικρότερο όγκο και ελαστικότητα και μπορεί επίσης να παρατηρήσετε την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ελαφρώς πιο θαμπή επιδερμίδα. «Έχουμε περίπου 24 συλλογές λιπαρών κυττάρων στο πρόσωπο», εξηγεί η δερματολόγος, «τα οποία εφόσον αρχίσουν με μειώνονται σε αριθμό και πυκνότητα, αρχίζετε να χάνετε όγκο στην περιοχή των παρειών, γεγονός που οδηγεί σε εμβάθυνση των ρινοχειλικών πτυχών μας –τι γραμμές του χαμόγελου». Σύμφωνα με την Dr. Veraitch, αυτό σημαίνει ότι το δέρμα χρειάζεται λίγη επιπλέον βοήθεια για να παραμείνει φρέσκο, δροσερό και σφριγηλό. «Δοκιμάστε να δημιουργήσετε ρουτίνες περιποίησης με βασικά συστατικά το γλυκολικό οξύ και τη ρετινόλη, ενώ παραμένετε πιστή στην αντιοξειδωτική βιταμίνη C, διασφαλίζοντας συνολικά την προστασία των κυττάρων του δέρματος και την διατήρηση μεγάλου ποσοστού από τις συλλογές λιπαρών κυττάρων, για χάρη της σφριγηλότητας της επιδερμίδας σας». 

Στα 40 
«Εάν είστε ήδη εξοικειωμένες με μερικές από τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στη δεκαετία του ‘20 και των ‘30, θα αντιμετωπίσετε με μεγαλύτερη ευκολία και αποτελεσματικότητα τις ανησυχίες που φέρνει στην επιδερμίδα σας αυτή η δεκαετία», λέει η Dr. Veraitch, εξηγώντας: «Είναι η περίοδος της ζωής σας όπου ο κύκλος εργασιών των κυττάρων θα έχει μειωθεί στο ήμισυ από τη δεκαετία των ’20, ενώ παράλληλα τα επίπεδα των οιστρογόνων αρχίζουν να μειώνονται. Το αποτέλεσμα είναι ένα δέρμα λεπτότερο, ξηρότερο και με εμφανή έλλειψη ελαστικότητας, μπορεί επίσης να παρατηρήσετε περισσότερες σπασμένες φλέβες. Επιπλέον, επειδή το λεμφικό σύστημα -που είναι υπεύθυνο για την αποστράγγιση των τοξινών από το δέρμα- επιβραδύνεται, θα παρατηρήσετε ένα αντιαισθητικό πρήξιμο στην ευρύτερη περιοχή των ματιών και των παρειών». 
Η δερματολόγος λέει πως για την προώθηση της ανανέωσης των κυττάρων, η καθημερινή απολέπιση είναι ο καλύτερος σύμμαχός σας, ταυτόχρονα με πιο εντατικές φόρμουλες ενυδάτωσης. «Η εισαγωγή πεπτιδίων στη ρουτίνα ομορφιάς σας θα τονώσει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, ενώ μια χημική απολεπιστική φόρμουλα με AHA -όπως το γαλακτικό οξύ-, θα αποκαταστήσει τη λάμψη σας», συμβουλεύει η Dr. Veraitch, προσθέτοντας: «Τα συμπληρώματα ψευδαργύρου και βιταμίνης C, εξακολουθούν να είναι το κρυφό αντιγηραντικό όπλο σας». 

Στα 50+ 
Η μέση ηλικία για την είσοδο των γυναικών στην εμμηνόπαυση είναι κατά κανόνα τα 51 χρόνια, και είναι μια κατάσταση της ζωής σας η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο πώς αντιδρά το δέρμα σας σ’ αυτή τη ραγδαία αλλαγή των επιπέδων οιστρογόνων. «Ξηρότερο δέρμα, περισσότερες ρυτίδες, απώλεια όγκου, χαλάρωση κατά μήκος της γνάθου έως το λαιμό και το ντεκολτέ είναι τα βασικά συμπτώματα, με τις βλάβες από τον ήλιο και την υπερμελάγχρωση να μεγεθύνουν τα αισθητικά προβλήματα της όψης σας», λέει η Dr. Veraitch, η οποία συμβουλεύει να δημιουργήσετε μια ρουτίνα που όχι μόνο θα αμυνθεί σθεναρά και θα έχει το σθένος να αντεπιτεθεί στην γήρανση: «Τα προϊόντα περιποίησης της ώριμης επιδερμίδας που είναι εμπλουτισμένα με υαλουρονικό οξύ και παράγωγα ξυλόζης και γαλακτόζης, έχει αποδειχθεί κλινικά ότι διαθέτουν την εξαιρετική ιδιότητα να αναδημιουργούν τα συστατικά της δομής του δέρματος, ενισχύοντας την κυτταρική ανανέωση. Ταυτόχρονα, οι ενυδατικές κούρες νύχτας με πεπτίδια, τις βραχείες αλυσίδες αμινοξέων, πυροδοτούν την παραγωγή κολλαγόνου επιβραδύνοντας τη διαδικασία της γήρανσης».   

THE BEAUTY TEAM