Φτιάξτε σπιτική πίτσα με νηστίσιμο τυρί και λαχανικά

pitsa
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 09 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Παναγιώτα Καρακασίδου, από το diatrofi.gr μοιράζεται μαζί μας μια νόστιμη σπιτική πίτσα, vegan και νηστίσημη, για όσους απέχουν από τα ζωικά ή θέλουν να δοκιμάσουν την αποχή, χωρίς να χάσουν τη νοστιμιά.

Ποιος είπε ότι η πίτσα είναι παχυντική και άγευστη στην νηστεία; Η συνταγή που ακολουθεί επιβεβαιώνει την φιλοσοφία μας, όλα μπορούν να γίνουν αν το θελήσουμε.

Το αλεύρι ολικής με το οποίο παρασκευάζεται λόγω του πίτουρου που περιέχει έχει χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο και μπορεί να μεταβολιστεί από τον οργανισμό. Περιέχει βιταμίνες της ομάδας Β που είναι υπεύθυνες για τη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος καθώς και μαγνήσιο που επιτελεί τον ίδιο ρόλο. Και επειδή αυτά τα στοιχεία βρίσκονται στα ζωικά τρόφιμα είναι σημαντικό στην νηστεία να τρώμε προϊόντα ολικής.

Το τυρί της πίτσας μας δίνει την πρωτεΐνη και τα φρέσκα λαχανικά την βιταμίνη C. Έτσι έχουμε και την παραγωγή σεροτονίνης που τόσο χρειαζόμαστε για τον κορεσμό και το καθημερινό μας χαμόγελο.

Υλικά για 4-5 μερίδες

Για την ζύμη

  • 3 φλιτζάνια αλεύρι ολικής άλεσης
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό
  • 2 κουταλάκια αλάτι

Υπόλοιπα υλικά

  • 2 μεγάλες ντομάτες ώριμες κομμένες σε λεπτές ροδέλες
  • 2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
  • 2-3 πιπεριές σε ροδέλες
  • 2 φλιτζάνια φρέσκα μανιτάρια
  • 10 ελιές
  • Ρίγανη, αλάτι και πιπέρι 2 δυο κουταλάκια ψιλοκομμένο μαϊντανό ή βασιλικό
  • 1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί

Παρασκευή της ζύμης
Μέσα σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός του νερού που το ρίχνουμε λίγο-λίγο και ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι που η ζύμη να γίνει συμπαγής και να μην κολλάει στα χέρια.

Τυλίγουμε το ζυμάρι σε λαδόκολλα ή το βάζουμε σε ένα γυάλινο μπολ και έπειτα το τυλίγουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά ώστε να δέσουν όλα τα υλικά.

Στη συνέχεια σε τραπέζι ή πάγκο που έχουμε αλευρώσει ανοίγουμε το φύλλο με τον πλάστη σε έκταση λίγο μεγαλύτερο από το ταψάκι που θα χρησιμοποιήσουμε.

Έπειτα, στρώνουμε σε όλη την επιφάνεια της ζύμης τις ντομάτες σε ροδέλες, από πάνω τα μανιτάρια , την πιπεριά και το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί προσπαθώντας να καλύψουμε όλη την επιφάνεια και τέλος τις ελιές, τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά μέχρι να αρχίσει να ροδίζει η ζύμη.

Παναγιώτα Καρακασίδου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος 
www.diatrofi.gr