Πώς θα καθυστερήσετε κατά πολύ την εμφάνιση άσπρων τριχών στο κεφάλι σας

pos-tha-kathusterisete-kata-polu-tin-emfanisi-aspron-trixon-sto-kefali-sas
ΤΕΤΑΡΤΗ, 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Επιστημονικές συμβουλές για άνδρες, που θέλουν να επιβραδύνουν την «γκρι» όψη τους όσο περνούν τα χρόνια -χωρίς να καταφεύγουν στις βαφές.

Τον Sam Elliott, τον Richard Gere ή τον George Clooney, τους είδαμε να «ασπρίζουν» από σχετικά μικρή ηλικία -όντας γοητευτικοί ακόμη κι έτσι στη μεγάλη οθόνη-, ωστόσο, είναι πολλοί οι άνδρες σε όλον τον πλανήτη, διάσημοι ή μη, οι οποίοι δεν μπορούν να αντέξουν το φυσιολογικό γκριζάρισμα των μαλλιών τους ούτε καν στα 50, τα 60 και τα 70 τους. Και γι’ αυτό καταφεύγουν στη λύση της βαφής, με όποια ολέθρια αποτελέσματα έχει αυτό στην δημόσια εικόνα τους (βλέπε Nicolas Cage, Robert Downey Jr., Jean-Claude Van Damme Arnold Schwarzenegger).

Αλλά τις περισσότερες φορές, το πρόωρο ή όχι γκριζάρισμα των μαλλιών είναι γραμμένο στη DNA σας. Και αυτό, ενώ είναι δύσκολο να το αποφύγετε ακόμη και εάν δεν έχετε πατήσει τα 30 ή 40, εντούτοις είναι εύκολο να το προλάβετε με τη βοήθεια της επιστήμης (η οποία δεν συμπεριλαμβάνει τη βαφή). 

Η Dr. Tamar Reisman, καθηγήτρια ενδοκρινολογίας στην πανεπιστημιακή σχολή του Νοσοκομείου Mount Sinai στη Νέα Υόρκη, λέει: «Τα μαλλιά γκριζάρουν όταν τα κύτταρα σταματούν να παράγουν χρωστική ουσία. Πότε συμβαίνει αυτό και γιατί σε ορισμένους ανθρώπους γίνεται πιο νωρίς από ό,τι σε άλλους, εξαρτάται από μια ποικιλία παραγόντων. Συνήθως, οι λευκοί άνδρες αρχίζουν να γκριζάρουν στα μέσα της δεκαετίας των 30 χρόνων τους, οι Ασιάτες λίγο πριν τα 40 και οι Αφρο-Αμερικανοί, όταν διανύουν τη δεκαετία των 40. Οι μισοί από όλους τους αυτούς, έχουν ένα σημαντικό ποσοστό γκρίζων μαλλιών μέχρι την ηλικία των 50 ετών». 

Ωστόσο, σύμφωνα με την Dr. Reisman, υπάρχουν μερικές πολύ συγκεκριμένες  πρακτικές αιτίες που συμβάλλουν στην πρόωρη εμφάνιση γκρίζων μαλλιών, οι οποίες όταν αντιστραφούν ή διορθωθούν κατάλληλα, μπορούν να αντιστρέψουν το πρόβλημα ακόμη και σε άνδρες με άσπρα μαλλιά μετά τα 40 ή 50 χρόνια τους.   

Το έντονο στρες: Έρευνες έχουν δείξει, ότι τα υψηλά επίπεδα του στρες συμβάλλουν άμεσα στην πρόωρη γήρανση των μαλλιών. «Τα επίπεδα του άγχους ενισχύουν την παραγωγή υπεροξειδίου του υδρογόνου, το πλεόνασμα του οποίου συσσωρεύεται στη συνέχεια μέσα στους θύλακες των τριχών, προκαλώντας έτσι το θάνατο των μελανοκυττάρων, άρα και το γκριζάρισμα των μαλλιών», λέει η Dr. Reisman.

Η κακή διατροφή: Σε μια εποχή όπου το έτοιμο και γρήγορο φαγητό είναι υπεύθυνο για χίλιες δυο δυσάρεστες καταστάσεις στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου, οι ειδικοί είναι πεπεισμένοι, ότι τα γκρίζα μαλλιά ξεκινούν ακριβώς από εκεί. «Μια θρεπτική διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, αμινοξέα και ασβέστιο μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της μελανογένεσης, η οποία παράγει τη χρωστική ουσία μελανίνη, που χρειάζονται τα μαλλιά να έχουν για να διατηρούν το χρώμα τους», τονίζει η Dr. Reisman.

Έλλειψη Β12 και φολικού οξέος (Β9): Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Τμήματος Δερματολογίας στη Σουηδία διεξήγαγαν πρόσφατα μια μελέτη, όπου οι συμμετέχοντες που πάσχουν από πρόωρο και αυξημένο γκριζάρισμα των μαλλιών τους, αντέστρεψαν το φαινόμενο καταναλώνοντας φολικό οξύ και βιταμίνη Β12 μέσω της διατροφής τους, συνδυαστικά με ανάλογα συμπληρώματα. Έκπληκτοι ανακάλυψαν, ότι ένα ποσοστό 64% των συμμετεχόντων επανέκτησαν το φυσικό χρώμα στα μαλλιά τους, ενώ 6% από αυτούς εμφάνισαν ολοκληρωτικά το φυσικό τους χρώμα.

Το πρόβλημα με το κάπνισμα: Εκτός από τον αυξημένο κίνδυνο για διάφορες θανατηφόρες ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και η νεφρική ανεπάρκεια, το κάπνισμα μπορεί επίσης να προκαλέσει πρόωρο γκριζάρισμα στα μαλλιά. Μια μελέτη του 1997, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στην Αγγλία ανακάλυψε, ότι οι καπνιστές ήταν έως και τέσσερις φορές πιο πιθανό να έχουν γκρίζα μαλλιά, από ό,τι οι μη καπνιστές. 

Η χρήση προϊόντων λεύκανσης ...δοντιών: Αυτό το λευκό χαμόγελο, για το οποίο είστε πολύ περήφανοι, ίσως σας κοστίσει τα μαλλιά της κεφαλής σας. Η Dr. Reisman τονίζει: «Η αύξηση των επιπέδων του υπεροξειδίου του υδρογόνου μέσα στο σώμα, προκαλεί το θάνατο των μελανοκυττάρων, απενεργοποιώντας τα ένζυμα, τα οποία είναι άμεσα υπεύθυνα για τη διατήρηση του χρώματος των μαλλιών. Μία μελέτη έδειξε μάλιστα, ότι ακόμη και η παραμικρή δόση του υπεροξειδίου του υδρογόνου (που είναι το κύριο συστατικό στα περισσότερα προϊόντα λεύκανσης των δοντιών), μπορεί να δώσει την αφορμή για να ξεκινήσει ο θάνατος των μελανοκυττάρων».

Τα ακατάλληλα προϊόντα περιποίησης μαλλιών: Όπως και στην περίπτωση των προϊόντων λεύκανσης των δοντιών, έτσι και στα προϊόντα για την περιποίηση μαλλιών που εμπεριέχουν υπεροξείδιο του υδρογόνου, προκαλούν πρόωρη λεύκανση της τρίχας. Λευκαντικά μαλλιών (ντεκαπάζ), βαφές, σαμπουάν και μαλακτικές κρέμες που περιέχουν την ουσία αυτή, καλό θα ήταν να τα αποφεύγετε.

Η περιβαλλοντική μόλυνση: Το δέρμα είναι επιρρεπές σε βλάβες, εξαιτίας των επιζήμιων ελευθέρων ριζών που δημιουργούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Αυτές οι μοριακές ελεύθερες ρίζες δεσμεύουν τα υγιή κύτταρα και υποσκάπτουν τα ηλεκτρόνια, αφήνοντάς τα ανεξέλεγκτα στον οργανισμό. «Η διεργασία αυτή μπορεί να προκαλέσει το είδος εκείνο της κυτταρικής βλάβης, που επηρεάζει αναπόφευκτα την παραγωγή μελανίνης, η οποία, όπως προαναφέρθηκε, είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση του υγιούς φυσικού χρώματος των μαλλιών», αναφέρει η Dr. Reisman.

Η γενετική προδιάθεση: Φυσικά, τα γκρι μαλλιά είναι και «κληροδότημα» της οικογενειακής παράδοσης. Εάν οι γονείς ή οι παππούδες σας άρχισαν να γκριζάρουν σε μια ορισμένη ηλικία, τότε πολύ πιθανόν σε ανάλογη ηλικία να ξεκινήσουν και τα δικά σας μαλλιά να γκριζάρουν. Ερευνητές του Συστήματος Υγείας του Birmingham και του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα επιβεβαίωσαν πρόσφατα, τη σπουδαιότητα του ρόλου της γενετικής στο ζήτημα των μαλλιών, δηλώνοντας ότι, η γενετική καθορίζει όχι μόνο το χρώμα τους αλλά και την ηλικία (του ατόμου) στην οποία θα ξεκινήσει το γκριζάρισμα.

THE BEAUTY TEAM