Πώς να κάνετε την αγάπη σας για τη φύση και τα καλλυντικά επικερδή επιχείρηση

pos-na-kanete-tin-agapi-sas-gia-ti-fusi-kai-ta-kalluntika-mia-epikerdi-epixeirisi
ΤΕΤΑΡΤΗ, 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Mια μελισσοκόμος αποκαλύπτει την εμπειρία της, που την οδήγησε να χτίσει μια νέα μεγάλη καριέρα.

«Την ώρα που έχτιζα σιγά-σιγά την γκάμα των προϊόντων μου, απολάμβανα την πιο διασκεδαστική εμπειρία στον κόσμο. Και όλα αυτά γίνονταν εντελώς αβίστα και σχεδόν ακούσια», λέει στο περιοδικό Allure πριν από λίγες μέρες η Carly Stein, ιδρύτρια της εταιρείας φυσικών καλλυντικών Beekeeper's Naturals, εξηγώντας τον τρόπο που τα κατάφερε. 

Από όλα σχεδόν τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση, οι μέλισσες είναι στην κορυφή της λίστας σύμφωνα με τους μελισσοκόμους, αλλά και με στοιχεία από πολλές επίσημες μελέτες που έχουν δημοσιευθεί τα τελευταία χρόνια. Και, φυσικά, δεν χρειάζεται επιστημονική γνώση για να καταλάβει ο καθένας μας τους λόγους για τους οποίους πρέπει οι μέλισσες να υπάρχουν στον κόσμο και στη ζωή μας. Γι’ αυτό και η Carly Stein έχει κάνει έναν τεράστιο αγώνα για να αφυπνίσει τις συνειδήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο μέσα από τη συμμετοχή της σε δράσεις για την διατήρηση της ζωής των μελισσών, που αφορούν άμεσα και τη δική μας ζωή.

Η Stein υπέφερε από χρόνια αμυγδαλίτιδα από τότε που ήταν παιδί, μια κατάσταση η οποία επιδεινώθηκε από το γεγονός ότι είναι αλλεργική στα αντιβιοτικά. Απογοητευμένη πλήρως από την παραδοσιακή ιατρική, στράφηκε στον κόσμο των φυσικών θεραπειών. Ήταν η εποχή που ολοκλήρωνε τις πανεπιστημιακές της σπουδές στην βιολογία και τη χημεία στην Ευρώπη, όπου γνώρισε έναν ομοιοπαθητικό φαρμακοποιό, ο οποίος της πρότεινε να χρησιμοποιήσει πρόπολη για να ανακουφιστεί από τα συμπτώματα της αμυγδαλίτιδας. «Η πρόπολη είναι ένα κολλώδες μείγμα το οποίο παράγουν οι μέλισσες από τα ένζυμα του σάλιου τους με σκοπό να αποστειρώσουν το εσωτερικό της κυψέλης, και αδιαμφισβήτητα πρόκειται για ένα αληθινό φάρμακο ενάντια σε πολλές παθήσεις σύμφωνα με όλες τις επιστημονικές έρευνες. Και το θαύμα έγινε και στην δική μου περίπτωση, όπου είδα την αμυγδαλίτιδα να υποχωρεί μπροστά στη δύναμη της πρόπολης», λέει η Stein. 

Μετά απ’ αυτή την πρώτη γνωριμία με τις μέλισσες, η Stein θέλησε να δουλέψει την διπλωματική της εργασία πάνω στις άλλες επιδράσεις που έχουν τα προϊόντα της μέλισσας στον οργανισμό και το δέρμα. «Ο βασιλικός πολτός, η γύρη, η πρόπολη και φυσικά το μέλι, είναι αληθινά ένα ισχυρό οπλοστάσιο για την άμυνα του οργανισμού και του δέρματος. Για παράδειγμα, το ακατέργαστο μέλι βοηθά την φλεγμονώδη ακμή να ελαχιστοποιείται επειδή έχει υψηλή ωσμωτική επίδραση στο δέρμα, ενώ η τοπική εφαρμογή μειώνει τις κοκκινίλες και τους ερεθισμούς της επιδερμίδας», λέει η Stein. 
Επιστρέφοντας στο σπίτι μετά το πτυχίο της, η Stein άρχισε να ερευνά και να μαθαίνει τα πάντα γύρω από τις μέλισσες, ώσπου μια μέρα αποφάσισε να γίνει μελισσοκόμος. «Ο λόγος ήταν κυρίως επειδή το είδος τους απειλείται με εξαφάνιση και δεν πρέπει με τίποτε στον κόσμο να συμβεί αυτό», λέει. «Και οι αγώνες που δίνουμε όλοι οι μελισσοκόμοι για την ρύθμιση των φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες είναι ένας αληθινά ιερός αγώνας». 

Αλλά το πιο διασκεδαστικό πράγμα που βίωσε η Stein κατά την επαφή της με το μελίσσι της ήταν η διαδικασία για τη δημιουργία φαρμακευτικών καλλυντικών με βάση τα προϊόντα της μέλισσας. «Δεν απαίτησε από εμένα να κάνω κάτι κουραστικό ή επιχειρηματικά ριψοκίνδυνο. Απλά συσκεύαζα το μέλι, την πρόπολη, τη γύρη και το βασιλικό πολτό σε όμορφα βαζάκια και τα προωθούσα στην τοπική αγορά, με την ασφάλεια, φυσικά, της επιστημονικής μου πιστοποίησης», λέει. 
Σταδιακά, και με τη βοήθεια του διαδικτύου, η ζήτηση για τα προϊόντα της Stein ξέφυγε από τα τοπικά όρια. Με τα χρήματα που κέρδιζε αποφάσισε να μεγαλώσει το μελίσσι της χρηματοδοτώντας παράλληλα και άλλα άνεργα άτομα στην περιοχή να αναπτύξουν τις δικές τους μελισσοκομικές μονάδες -για αποκλειστική χρήση από την Stein. 
 

«Αυτή η επέκταση με έκανε αληθινά ευτυχισμένη για πολλούς λόγους. Πρώτον, μπόρεσα να αυξήσω την παραγωγή των καλλυντικών προϊόντων μου και να ανταποκριθώ στην τεράστια ζήτηση, η οποία διαρκώς μεγεθύνεται. Δεύτερον, βοήθησα να αποκτήσουν ένα καλό επάγγελμα με σταθερή ροή εισοδήματος, δεκάδες άνεργοι συμπολίτες μου. Τρίτον, διασφάλισα με τον τρόπο μου να αποτρέψω ενεργά την εξαφάνιση του είδους των μελισσών, τουλάχιστον στην περιοχή που επιχειρώ. Τέταρτον, κάθε βράδυ που πέφτω για ύπνο, νιώθω ανακουφισμένη που βοηθώ όλο και περισσότερες γυναίκες στον κόσμο να απολαμβάνουν την πιο φυσική και βαθιά θεραπευτική καλλυντική φροντίδα για το δέρμα τους. Ναι, πλέω σε πελάγη ευτυχίας», λέει η Stein.   

THE BEAUTY TEAM