Το ασφαλέστερο απολεπιστικό για δέρμα ξηρό και ευαίσθητο λόγω μάσκας

auto-einai-to-asfalestero-apolepistiko-gia-to-ksiro-kai-euaisthito-derma-sas-eksaitias-tis-maskas
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Επιστημονικές συμβουλές για τα πολυ-υδροξυοξέα (PHAs) και την ευγενική συμπεριφορά τους στην ερεθισμένη επιδερμίδα σας.

Εάν εξαιτίας της χρήσης μάσκας ανακαλύπτετε ότι η επιδερμίδα σας έχει αρχίσει να γίνεται πολύ ευαίσθητη, και κάθε φορά που την απολεπίζετε παρατηρείτε έντονους ερεθισμούς, τότε ήρθε η στιγμή να αλλάξετε τη φόρμουλα του απολεπιστικούς σας προϊόντος. 
Σίγουρα γνωρίζετε τα άλφα-υδροξυοξέα (AHAs) και τα βήτα-υδροξυοξέα (BHAs), δυο συστατικά που αποτελούν βασικό παράγοντας καθαρισμού και απολέπισης της επιδερμίδας, ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ακατάλληλα συστατικά για ένα ευαίσθητο δέρμα –έχει αποδειχθεί ότι η χρήση τους δημιουργεί μέχρι και εγκαύματα, σύμφωνα με αναφορές που δημοσεύονται στο PubMeg.org, το ηλεκτρονικό περιοδικό της Εθνικής Βιβλιοθήκης Φαρμάκων των ΗΠΑ. Δεδομένου ότι οι εταιρείες καλλυντικών που χρησιμοποιούν AHAs και τα BHAs στις συνθέσεις τους είναι υποχρεωμένες να αναγράφουν την ύπαρξή τους με ειδική επισήμανση στις ετικέτες των προϊόντων τους, σήμερα, ένα τρίτο αρκτικόλεξο έρχεται να αποτελέσει το οξύ που είναι κατάλληλο ακόμη και για πολύ ευαίσθητες επιδερμίδες: είναι τα PHAs, επίσημα γνωστά ως πολυ-υδροξυοξέα. 

Η Dr. Ifeoma Ejikeme, μια δερματολόγος με πλούσιο ερευνητικό έργο και ιδρύτρια της Adonia Medical Clinic στο Λονδίνο εξηγεί: «Τα PHAs είναι χημικές απολεπιστικές ουσίες που λειτουργούν για να απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και να αφήνουν το δέρμα πιο λείο και φωτεινό. Παρά την ισχυρή δράση και την αποτελεσματικότητά τους, τα PHAs αποτελούν πολύ πιο ήπια εναλλακτική λύση σε σχέση με τα AHAs και τα BHAs, επειδή τα PHAs έχουν μεγαλύτερο μέγεθος μορίων, που σημαίνει ότι ενεργούν στην επιφάνεια και δεν διεισδύουν βαθιά στο δέρμα. Το αποτέλεσμα είναι πιο ομοιόμορφος τόνος και υφή δέρματος χωρίς ερεθισμό. Ειδικά αυτή την εποχή, που η εντατική χρήση μάσκας έχει επιφέρει δραματικές αλλαγές στην αντοχή της επιδερμίδας, τα πολυ-υδροξυοξέα είναι ο καλύτερος σύμμαχος της ομορφιάς και της υγείας της επιδερμίδας σας, ακόμη και εάν μέχρι πρότινος χρησιμοποιούσατε χωρίς πρόβλημα απολεπιστικά προϊόντα με AHAs και τα BHAs». 

Όπως λέει η Dr. Ejikeme, τα πολυ-υδροξυοξέα είναι απολεπιστικά οξέα με μεγαλύτερες ποσότητες ενυδατικών μορίων τα οποία δημιουργούνται από συνδυασμούς υποκατηγοριών οξέων -όπως λακτοβιονικό οξύ και γλυκονολακτόνη-, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι όχι μόνο δεν ερεθίζουν την επιδερμίδα, αλλά αντίθετα, καθαρίζουν με ήπιο τρόπο τους πόρους και προάγουν μια φυσική λάμψη χωρίς καμία παρενέργεια. «Ένα άλφα-υδροξυοξύ περιέχει γλυκολικό οξύ από ζαχαροκάλαμο, γαλακτικό οξύ από το γάλα και μανδελικό οξύ από πικρά αμύγδαλα. Ένα βήτα-υδροξυοξύ είναι κατά κανόνα σαλικυλικό οξύ. Στον αντίποδα, ένα PHA λειτουργεί με παρόμοιο δραστικό τρόπο των AHAs και BHAs, αλλά επειδή το μοριακό μέγεθος είναι ελαφρώς μεγαλύτερο, σημαίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να διεισδύσει μέσα από τους πόρους και να δημιουργήσει ερεθισμό». 

Γι’ αυτό και όλες οι επιστημονικές αναφορές καθιστούν τα PHAs ιδανικά για άτομα με ευαίσθητο δέρμα, ωστόσο η Dr. Ejikeme επισημαίνει: «Σχεδόν οποιοδήποτε συστατικό περιποίησης του δέρματος που χρησιμοποιείται εσφαλμένα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, οπότε πριν ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε απολεπιστικά προϊόντα με πολυ-υδροξυοξέα, σκόπιμο είναι να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας». 

THE BEAUTY TEAM