Γιατί δεν πρέπει ποτέ να βάζετε απολυμαντικό χεριών στο πρόσωπό σας

giati-den-prepei-pote-na-bazete-apolumantiko-xerion-sto-prosopo-sas
ΔΕΥΤΕΡΑ, 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Ούτε για αστείο, λένε οι δερματολόγοι.

Η πανδημία του κορωνοϊού έκανε το απολυμαντικό των χεριών σημαντικό μέρος της καθημερινής μας ρουτίνας υγιεινής και προστασίας, ωστόσο η επαφή του με την επιδερμίδα του προσώπου είναι πολύ επικίνδυνη. 
«Εάν διαβάσετε τη λίστα συστατικών ενός απολυμαντικού χεριών, κύριο συστατικό του είναι η αιθανόλη, δηλαδή το αλκοόλ», λέει ο δερματολόγος Dr. Peterson Pierre. «Σκοπός της ύπαρξης αλκοόλ είναι να διαλύει τα λιπίδια στα βακτήρια και στα τοιχώματα των κυττάρων του ιού, σκοτώνοντάς τον αποτελεσματικά. Αλλά υπάρχει μια άλλη, επικίνδυνη πλευρά σε αυτήν την υπερδύναμη που σκοτώνει τα μικρόβια», λέει ο Dr. Pierre: «Το αλκοόλ, όπως και το αμέσως επόμενο βασικό συστατικό ενός απολυμαντικού χεριών, η προπυλενογλυκόλη, τραβούν την υγρασία από το πρόσωπο, οδηγώντας σε ταχεία και διαρκή ξηρότητα, ρωγμές στην επιφάνεια της επιδερμίδας και εκτεταμένο ερεθισμό». 

Εκτός από την αιθανόλη και την προπυλενογλυκόλη, υπάρχουν και άλλα συστατικά του απολυμαντικού χεριών που είναι επιβλαβή για το πρόσωπό σας. Σύμφωνα με οδηγίες του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων (FDA), πολλά αντισηπτικά χεριών κατά του κορωνοϊού περιέχουν οξικό τοκοφερύλιο και τρικλοζάνη, δυο χημικά που μπορεί να είναι τοξικά για το ευαίσθητο δέρμα του προσώπου, ενώ η επαφή της επιδερμίδας με αυτά τα συστατικά συνδυαστικά με την αιθανόλη, οδηγεί σε αλλεργικές αντιδράσεις». 
«Στην πραγματικότητα, το απολυμαντικό χεριών καίει την λεπτή επιδερμίδα του προσώπου, ενώ είναι ακόμη πιο επικίνδυνο εάν έρθει σε επαφή με τα μάτια σας», τονίζει ο Dr. Pierre. «Ακόμη και μια σταγόνα αιθανόλης μπορεί να σκοτώσει ακαριαία πολλά υγιή κύτταρα του κερατοειδή χιτώνα σας, καθώς διαπερνά με ευκολία και τα τρία στρώματα του δακρυϊκού φιλμ. Αυτό, εκτός από πρόσκαιρο έντονο τσούξιμο και σοβαρό ερεθισμό, μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη συνδρόμου ξηροφθαλμίας, μια πάθηση των οφθαλμών η οποία οφείλεται στην κακή ποιότητα και ποσότητα δακρύων που επαλείφουν το κερατοειδή με αποτέλεσμα την ανεπαρκή του λίπανση».

Τέλος, ο δερματολόγος τονίζει ότι το αντισηπτικό χεριών σκοτώνει τα καλά βακτήρια που υπάρχουν στο δέρμα του προσώπου. «Τα υγιή βακτήρια είναι εκείνα που προφυλάσσουν την επιδερμίδα από τα βλαβερά βακτήρια ώστε να μην δημιουργούν ξεσπάσματα ακμής και λοιμώξεις στο πρόσωπο. Ένα υγιές μικροβίωμα στο δέρμα αποτελείται από εκατομμύρια υγιή βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς, που ζουν στο πρόσωπό σας με σκοπό να το προστατεύουν από τα επιβλαβή βακτήρια, ενώ παράλληλα εγγυώνται την διατήρηση της φυσικής υγρασίας στο δέρμα. Μια μελέτη στο περιοδικό Journal of Clinical Gastroenterology αναφέρει επίσης εάν το μικροβίωμα διαταραχθεί μπορεί να προκληθεί βακτηριακή υπερανάπτυξη στα έντερα. Και αυτός είναι ένας ακόμη πολύ σημαντικός λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να απλώνετε ούτε για αστείο απολυμαντικό χεριών στην επιδερμίδα σας», λέει ο Dr. Pierre. 

THE BEAUTY TEAM