Πώς μπορεί το αγαπημένο σας σκυλί να είναι ο καλύτερος σύμβουλος υγείας

pos-mporei-to-agapimeno-sas-skuli-na-einai-o-kaluteros-sumboulos-ugeias-kaluteros-sumboulos-ugeias
ΤΡΙΤΗ, 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Μια νέα μελέτη το επιβεβαιώνει.

Είτε έχετε υιοθετήσει πρόσφατα ένα σκύλο, είτε ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που ήταν «γονείς» σκυλιών πολύ πριν την εποχή της πανδημίας, το μόνο βέβαιο είναι ότι σε κάθε περίπτωση, η ψυχοσωματική σας υγεία βιώνει πολύ καλύτερα αποτελέσματα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα του Καναδά, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Microbiome. 
Το σίγουρο είναι πως όταν κάτω από τη στέγη μας έχουμε ένα πλάσμα που έχει την ανάγκη και τη φροντίδα μας, αυτό από μόνο του είναι κάτι που δεν μας αφήνει να πέσουμε ψυχολογικά. Ακόμα και η ρουτίνα που συνοδεύει ένα κατοικίδιο, όπως για παράδειγμα η βόλτα, το τάισμα και το παιχνίδι, μας βοηθά να οργανώνουμε κι εμείς τη δική μας ρουτίνα και να μην αφηνόμαστε στην αδράνεια και τη βαρεμάρα. Ωστόσο, οι επιστήμονες πηγαίνουν τα οφέλη πολύ παραπέρα. 

Τα σκυλιά, ναι μεν είναι γεμάτα μικρόβια, αλλά απ’ την άλλη οδηγούν τον ανθρώπινο οργανισμό να αποκτά ανοσία: «Η παρουσία ενός σκύλου έχει ως αποτέλεσμα πολλά διαφορετικά βακτήρια να μπαίνουν στο σπίτι, ωστόσο, αυτή η σχέση βοηθά τους ιδιοκτήτες σκυλιών να αποκτούν υψηλότερα επίπεδα ανοσίας για μια σειρά επικίνδυνων ιών, συγκριτικά με εκείνους που δεν έχουν κατοικίδια, συνδυαστικά με μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις εποχιακές αλλεργίες», λένε οι ειδικοί, συμπληρώνοντας: «Τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε ένα σπίτι που φιλοξενούσε σκύλο, είχαν μειωμένο ρίσκο ανάπτυξης αναπνευστικών παθήσεων -όπως το άσθμα-, και λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν έκζεμα κατά την εφηβεία».

Η φροντίδα ενός σκύλου φαίνεται γενικά να σχετίζεται με καλύτερη υγεία της καρδιάς: Μελέτη που διενήργησαν επιστήμονες στην Κίνα, αποδεικνύουν ότι ακόμη και το απλό χάιδεμα ενός σκύλου μειώνει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση, συνδέοντας την συγκεκριμένη επαφή με μειωμένο ρίσκο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και ελαφρώς χαμηλότερη χοληστερόλη στο αίμα.

Οι κάτοχοι σκύλων είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από κατάθλιψη: Δεδομένου ότι η φροντίδα ενός σκύλου απαιτεί μια ρουτίνα και σας αναγκάζει να είστε περισσότερο ενεργοί, και, ταυτόχρονα λιγότερο αποστασιοποιημένοι από το εξωτερικό στρες, η ίδια μελέτη αποκάλυψε πως μια τέτοια «υποχρέωση», αυξάνει την ποσότητα οξυτοκίνης, της χημικής ουσίας στον εγκέφαλο που προκαλεί ευεξία.

Ο σκύλος σας μπορεί να ανιχνεύσει ακόμη και τον καρκίνο: Τα επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνουν πολλές ιστορίες με σκύλους που μύριζαν ή έγλειφαν συνεχώς μια ελιά ή ένα μώλωπα στο σώμα των ιδιοκτητών τους, μέχρι αυτοί να το ελέγξουν και να ανακαλύψουν ότι ήταν καρκίνωμα. 

THE BEAUTY TEAM