Τι συμβαίνει στα μαλλιά σας όταν χρησιμοποιείτε πρέσα ισιώματος κάθε μέρα

ti-sumbainei-sta-mallia-sas-otan-xrisimopoieite-presa-isiomatos-kathe-mera
ΤΕΤΑΡΤΗ, 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Οι επιστήμονες ενοχοποιούν την υψηλή θερμότητα για μη αναστρέψιμες βλάβες στη δομή, την υφή και το χρώμα των μαλλιών σας.

«Εάν έχετε εμμονή με τα ολόισια μαλλιά και τα υποβάλλετε καθημερινά σε φορμάρισμα με το ειδικό σίδερο, ίσως χρειαστεί να μάθετε γιατί πρέπει να αναθεωρήσετε, και να το εγκαταλείψετε -έστω και για λίγο καιρό», λέει ο Dr. Tim Moore, καθηγητής μικροηλεκτρονικής στο Πανεπιστήμιο Cambridge σε πρόσφατη συνέντευξή του στο The List. «Η πρέσα μαλλιών μπορεί να λιώσει κυριολεκτικά τα μαλλιά σας, εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας που φτάνει έως και τους 230 βαθμούς σε πολλές περιπτώσεις. Και όταν το εργαλείο φορμαρίσματος των μαλλιών είναι τόσο ζεστό, μπορεί όχι μόνο να αποδυναμώσει την τρίχα και να επηρεάσει την υφή των μαλλιών σας -ειδικά εάν έχετε σπαστά έως σγουρά μαλλιά-, αλλά να οδηγήσει και σε ταχύτερο αποχρωματισμό της βαφής σας», αναφέρει ο Dr. Moore. 

Και, όπως τονίζει μια άλλη ειδικός, η τριχολόγος Elizabeth Cunnane Phillips από το London's Institute of Trichology, πολλές φορές είναι αδύνατον να αντιστραφεί εντελώς η θερμική βλάβη. «Μολονότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, εντούτοις, στην πλειοψηφία των κατεστραμμένων μαλλιών από την καθημερινή χρήση πρέσας ισιώματος, σπάνια θα επανέλθουν στη φυσική τους ελαστικότητα, επειδή απογυμνώνεται σφοδρά η επιδερμίδα της τρίχας (ή περιτρίχιο), μειώνοντας τα κερατινοκύτταρα που απαρτίζουν την βασική προστατευτική δομή των μαλλιών», λέει η Dr. Phillips στην Daily Mail. 

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, όσο περισσότερο ποσοστό φυσικής υγρασίας συγκρατούν τα μαλλιά σας, τόσο πιο υγιή και όμορφα καθίστανται. Όμως, η καθημερινή χρήση πρέσας ισιώματος εξαφανίζει κάθε ίχνος ενυδατικής προστασίας, οδηγώντας την τρίχα σε κυριολεκτικό λιώσιμο της δομής της. «Περισσότερο από κάθε άλλο εργαλείο στεγνώματος και φορμαρίσματος των μαλλιών, το σίδερο ισιώματος είναι ένας αληθινός καταστροφέας των μαλλιών σας, με την υπερβολική εφαρμογή θερμότητας να οδηγεί ταχύτερα σε ευθραυστότητα, σπάσιμο, θαμπάδα και έντονη ξηρότητα στα σημείο που τα μαλλιά απογυμνώνονται από τη φυσική τους υγρασία», τονίζει ο Dr. Moore, με την Dr. Phillips να συμβουλεύει: «Προφανώς, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μειώσετε δραστικά την χρήση ενός τέτοιου ισιωτικού εργαλείου, και όταν είστε αναγκασμένη να το εφαρμόσετε, ο καλύτερος τρόπος για να αντισταθμίσετε τη ζημιά είναι να χρησιμοποιήσετε ένα βαθύ μαλακτικό πριν το λούσιμο: δουλέψτε το μαλακτικό με τα δάχτυλά σας επιμένοντας περισσότερο στα άκρα των μαλλιών, αφήστε να δράσει για 20 λεπτά περίπου και στη συνέχεια λουστείτε με ένα ενυδατικό σαμπουάν. Αφού ξεπλύνετε, περάστε μια ακόμη δόση μαλακτικού πριν εφαρμόσετε την πρέσα. Για ακόμη περισσότερη προστασία, αναζητήστε μια ενυδατική θερμοπροστατευτική φόρμουλα σε μορφή σπρέι, κρέμας ή λοσιόν, η οποία συνήθως περιέχει πανθενόλη και σιλικόνη, συστατικά που δρα σαν ασπίδα στις υψηλές θερμοκρασίες του σίδερου ισιώματος». 

THE BEAUTY TEAM