Τι κακό μπορεί να σας βρει με τα αυτοσχέδια τεχνητά νύχια

ti-kako-mporei-na-sas-brei-me-ta-autosxedia-texnita-nuxia
ΤΡΙΤΗ, 06 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

Μια δερματολόγος εξηγεί τους κινδύνους και δίνει τις λύσεις. Ακούστε την πριν είναι πολύ αργά για δάκρυα.

Εάν εξαιτίας της πανδημίας εξακολουθείτε να νιώθετε πολύ άβολα με τη σκέψη να επισκεφθείτε ένα σαλόνι νυχιών, ή προσπαθείτε να εξοικονομήσετε χρήματα επιχειρώντας να εφαρμόσετε τεχνητά νύχια μόνες στο σπίτι, η λύση των αυτοσχέδιων kit που έχουν πλημμυρίσει την αγορά είναι για σας μια καλή διέξοδος. Εφαρμόζονται εύκολα και γρήγορα χωρίς τη βοήθεια nail artist, με τα ανάλογα -άπειρα- hashtags στο Instagram να δίνουν τις σωστές οδηγίες και κατευθύνσεις. Υπάρχουν όμως και αρκετά προβλήματα που κρύβονται κάτω από αυτά.

Σύμφωνα με άρθρο της δερματολόγου Dr. Dana Stern στο περιοδικό Allure, τα χημικά συστατικά που χρησιμοποιούνται στις φόρμουλες τεχνητών νυχιών, μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονές, αποκοπή του φυσικού νυχιού από το δέρμα, πόνο και αλλεργικές αντιδράσεις, ακόμη και εάν εφαρμοστούν από μια πιστοποιημένη ειδικό. «Ειδικά σε προϊόντα που χρησιμοποιούνται στο σπίτι, έχουν σημειωθεί περιπτώσεις γυναικών που έχουν χάσει τελείως τα φυσικά τους νύχια λόγω της καταστροφής του μαλακού μέρους κάτω από την πλάκα του νυχιού, και αυτό όχι μόνο λόγω της χημικής σύνθεσης του προϊόντος, όσο εξαιτίας της μεγάλης διάρκειας που έμειναν τα τεχνητά νύχια κολλημένα πάνω στα φυσικά νύχια», λέει η Dr. Stern.

Το άλλο πρόβλημα που τόνισε η δερματολόγος είναι πως τα τεχνητά νύχια ενέχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο για μολύνσεις. «Μικρόβια και μικροοργανισμοί που προκαλούν λοιμώξεις μπορούν να συγκεντρώνονται σε οποιαδήποτε στοιβάδα μεταξύ του φυσικού και του ακρυλικού νυχιού, ενώ παράλληλα, επειδή τα ακρυλικά νύχια είναι απόλυτα δύσκαμπτα και μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμούς με το παραμικρό, το ψεύτικο νύχι θα τραβήξει μαζί του και το φυσικό, ένα γεγονός που εκτός από εξαιρετικά επώδυνο, επιβραδύνει πολύ τη διαδικασία επανέκφυσης του φυσικού νυχιού», αναφέρει η Dr. Stern.

Τέλος, η ειδικός σημείωσε τους κινδύνους που μπορεί να βιώσετε εξαιτίας της λανθασμένης ή βεβιασμένης αφαίρεσης των τεχνητών νυχιών μόνες σας στο σπίτι. «Απαγορεύεται να ξύσετε ή να τραβήξετε με διάφορα εργαλεία το πρόσθετο υλικό, επειδή είναι πολύ δυνατά κολλημένο με τα φυσικά σας νύχια. Μια επιπόλαιη κίνηση μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες, αποχρωματισμό και ξεφλούδισμα των φυσικών σας νυχιών», λέει η δερματολόγος, συστήνοντας τη σωστή διαδικασία:
«Χρησιμοποιήστε ένα νυχοκόπτη ή ψαλιδάκι για να κόψετε το περίσσιο τεχνητό τμήμα, και μετά χρησιμοποιήστε με ήπιες κινήσεις ένα buffer για να απομακρύνετε την μεγαλύτερη στρώση ακρυλικού. Στη συνέχεια, εφαρμόστε βαζελίνη στο δέρμα που περιβάλλει τα νύχια και τοποθετήστε τα ακροδάχτυλά σας σε ένα μικρό μπολάκι που θα έχετε γεμίσει με ασετόν, για τουλάχιστον 20 λεπτά. Χωρίς να ξεπλύνετε, χρησιμοποιήστε το buffer για να αφαιρέσετε οποιοδήποτε υπόλοιπο ακρυλικό υπόλειμμα. Τέλος, ενυδατώστε καλά την περιοχή με μια θρεπτική, ενυδατική κρέμα χεριών και νυχιών».

  THE BEAUTY TEAM