Γιατί η Vogue προτείνει τον Raoúl Alejandre ως το αστέρι του makeup art για το 2021

giati-i-vogue-proteinei-ton-raoúl-alejandre-os-to-asteri-tou-makeup-art-gia-to-2021-vogue-proteinei-ton-raoúl-alejandre-os-to-asteri-tou-makeup-art-gia-to-2021
ΤΕΤΑΡΤΗ, 07 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

Στην αναζήτηση των νέων προτύπων ομορφιάς μετά την πανδημία, η «Βίβλος» της μόδας και της ομορφιάς αποκαλύπτει τον προάγγελό της πραγματικής Ελευθερίας.

Ο makeup artist Raoúl Alejandre έχει έναν τρόπο να δημιουργεί εικόνες προσώπων βασισμένος στην ολιστική ομορφιά, καταφέροντας να δουλέψει πέρα από τη φαντασία και ταυτόχρονα να αποθεώνει την επιφάνεια της επιδερμίδας -«όπως θα έκανε ένας ταλαντούχος ζωγράφος δημιουργώντας ένα έργο με βαθύτερες προεκτάσεις και πολλαπλές ερμηνείες πάνω σε έναν λευκό καμβά», γράφει η Vogue σε πρόσφατο δημοσίευμά της, ανακηρύσσοντας τον Raoúl Alejandre ως το πιο πολλά υποσχόμενο αστέρι του μακιγιάζ για το 2021.

«Όπως και οι περισσότεροι από εμάς, θέλω να συνεχίσει να διευρύνεται η ομορφιά μετά το τέλος της πανδημίας -μιας εποχής που εγκλώβισε την εικόνα κάθε προσώπου πίσω από μια επώδυνη μάσκα-, με στόχο το οριστικό τέλος του “καμουφλάζ” και της πλήρους κάλυψης των συναισθημάτων. Ακόμη και όσα άτομα ανήκουν στην παγκόσμια ΛΟΑΤ+ κοινότητα (όπως εγώ), τα οποία συχνά περιθωριοποιούνται επειδή δεν ταιριάζουν με το σύνολο των κανόνων της “καθωσπρέπει” ομορφιάς, η πρότασή μου έρχεται να ενώσει τα πάντα σε ένα μοτίβο μακιγιάζ, το οποίο δεν αφήνει κανέναν εκτός κάδρου. Η μόνη αλήθεια είναι αυτή που φανερώνεται μέσα από το ιδανικό μακιγιάζ -σε πρώτο επίπεδο ανάγνωσης-, αλλά και στην ενσωμάτωση της πιο σημαντικής απαίτησης που δημιουργεί η μετά-Covid εποχή για κάθε άνθρωπο: Ελευθερία!», λέει ο Alejandre.

Έχοντας ασκηθεί στην ζωγραφική από πολύ μικρή ηλικία -αλλά χωρίς να ακολουθήσει ακαδημαϊκή εκπαίδευση στον συγκεκριμένο τομέα- , ο Alejandre ένιωθε ανέκαθεν πως έπρεπε να παραβιάσει κάθε συμβατό κανόνα ώστε να ξεχωρίσει. Το βαθύ καλλιτεχνικό του ταλέντο τον οδήγησε στις αρχές του 2000 να ασχοληθεί με το μακιγιάζ, παρατηρώντας τη σχολαστική διαδικασία της μητέρας του μπροστά από τον καθρέφτη, «...και τον τρόπο που μπορούσε να μεταμορφωθεί από μια απλή νοικοκυρά σε κάτι ονειρικό και σέξι μέσα σε μερικά λεπτά με τη βοήθεια ενός πινέλου, μιας σειράς σκιών, λίγης μάσκαρα και ενός eyeliner. Ήταν ένα μακιγιάζ τόσο πολύ θηλυκό, αλλά καθόλου κραυγαλέο. Ήταν μια αποκάλυψη για μένα. Ήταν αυτό που ήθελα να κάνω στο δικό μου πρόσωπο, αλλά και σε κάθε άλλη γυναίκα στον πλανήτη», λέει ο Alejandre.

Λίγο καιρό μετά, ο νεοφώτιστος makeup artist, αναλαμβάνει την εικόνα ηθοποιών όπως η Alexa Demie και η Ryan Destiny ή τραγουδιστών όπως οι Rosalía, SZA και Lil Nas X, δίνοντας το δικό του στίγμα στον κόσμο του μακιγιάζ της διεθνούς showbiz. «Μέσα στο μυαλό μου συνυπήρχαν αρμονικά εικόνες από πίνακες του Salvador Dalí, του φωτογράφου μόδας Richard Avedon, του σκηνοθέτη Federico Fellini, αλλά και της αγαπημένης μου punk rock μουσικού Siouxsie Sioux, μαζί με εμπειρίες που συνέλεξα από τον σουρεαλιστικό παλμό της ζωής της Νέας Υόρκης, οδηγώντας με να καταλάβω τι πραγματικά σημαίνει μια δυνατή εικόνα. Πίσω όμως από όλη αυτή την εικόνα που δημιούργησαν οι “μούσες” μου, κατάλαβα ότι υπήρχε ένα πολύ βαθύτερο νόημα. Αυτό που με απλά λόγια μπορεί να οριστεί ως “ελευθερία” της σκέψης, της έκφρασης και της πράξης». 

«Μεγαλώσαμε με την προϋπόθεση να πιστεύουμε ότι πρέπει να είμαστε αυτό που θέλουν οι άλλοι. Αλλά εγώ επιλέγω να σας προτείνω ότι πρέπει να είστε αυτοί που ονειρεύεστε να γίνετε, εκφράζοντας την προσωπική σας εκδοχή με κάθε τρόπο, διεκδικώντας το δικαίωμά σας στην ελευθερία με το πρώτο και βασικό βήμα: τον τρόπο μακιγιάρεστε», λέει ο Alejandre.

THE  BEAUTY TEAM