The Golden Oldies: Συμβουλές για τη φροντίδα του δέρματος από το παρελθόν

the-golden-oldies
ΤΕΤΑΡΤΗ, 07 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

Συμβουλές για τη φροντίδα του δέρματος από το παρελθόν που αξίζει να ακολουθείτε και σήμερα.

Είναι γεγονός ότι κάθε νεαρή κοπέλα μαθαίνει από τη μαμά και τη γιαγιά της τα πρώτα μυστικά που αφορούν στην φροντίδα και στην περιποίηση της επιδερμίδας. Με την ηλικία έρχεται και η ανάλογη σοφία, η οποία χαρακτηρίζει τις εξατομικευμένες καθημερινές συνήθειες ομορφιάς, ωστόσο, εκείνες οι πρώτες συμβουλές του τι λειτουργεί, τι όχι, και τι να μην ξανακάνετε ποτέ, πρέπει να είναι πολύ ψηλά στη λίστα σας. Από τις κρύες κρέμες έως το βρεφικό ταλκ, οι παρακάτω «παλιομοδίτικες» συμβουλές μπορούν να κάνουν θαύματα στην υγεία και την νεανικότητα της επιδερμίδας σας.

Κρύα κρέμα: Αν δεν το γνωρίζατε, η πρώτη κρέμα προσώπου στην ιστορία της κοσμετολογίας παρασκευάσθηκε από τον γιατρό Γαληνό το 150 μ.Χ., συνδυάζοντας λίπος με νερό, και ήταν ...κρύα (εξαιτίας του γεγονότος ότι αφήνει μια αίσθηση δροσιάς, καθώς εξατμιζόταν το νερό από την επιδερμίδα). Αιώνες αργότερα, αυτή η απλή, αλλά τόσο θρεπτική και πολυχρηστική cold cream, μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν κρέμα προσώπου, κρέμα σώματος αλλά και σαν προϊόν ντεμακιγιάζ. Οι περισσότερες γυναίκες συνήθιζαν να απλώνουν την κρύα κρέμα σε ένα μαλακό πανί ή βαμβάκι και να την εφαρμόζουν στο πρόσωπο απαλά, πρωί και βράδυ. Σήμερα, οι cold creams εξακολουθούν να κατασκευάζονται από μεγάλες εταιρείες καλλυντικών, λειτουργώντας με τον ίδιο ακριβώς «αρχαίο» τρόπο, όπου επιπλέον είναι εμπλουτισμένες με πιο σύγχρονα ευεργετικά συστατικά αντιγήρανσης, όπως έλαια jojoba και macadamia.   

Μαλακτικό χειλιών με μενθόλη: Όταν το πρώτο lip balm κυκλοφόρησε στις αρχές του 1800, δεν ήταν κάτι που θα θέλατε να δοκιμάσετε: ήταν γεμάτο ζωικό λίπος και ένα μείγμα από κερί, καμφορά και παραφίνη, που καθόλου δεν κολάκευε την εικόνα μιας γυναίκας. Ωστόσο η χρήση του ήταν καθαρά θεραπευτική και προοριζόταν για κάθε πρόβλημα των χειλιών. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, η δημοτικότητά του lip balm αυξήθηκε χάρη στην πρόσθεση μενθόλης, μιας οργανικής ένωσης που προέρχεται από την εκχύλιση αιθέριου έλαιου μέντας, προσφέροντας ένα προϊόν που όχι μόνο προστάτευε τα χείλη από την ξηρότητα και ασθένειες όπως ο έρπης, αλλά παράλληλα έδινε μια καταπραϋντική και αναζωογονητική αίσθηση, κάνοντας τα χείλη να δείχνουν πιο μαλακά, υγιή και ζουμερά. Σήμερα, τα lip balm με μενθόλη κυκλοφορούν σε πολλές σειρές επώνυμων προϊόντων, σε όποια απόχρωση επιθυμείτε, προσφέροντας προστασία και θηλυκότητα στα χείλη σας χωρίς καν να φορέσετε κραγιόν. 

Βούτυρο σώματος: Όταν το Body Shop ιδρύθηκε το 1976, όλες οι γυναίκες ανακάλυψαν ένα προϊόν για το δέρμα του σώματος, το οποίο πρόσφερε μια πρωτόγνωρη αίσθηση απαλότητας και ενυδάτωσης. Κύριο συστατικό κάθε body butter που κυκλοφορεί έως και σήμερα δεν είναι άλλο από το βούτυρο καριτέ, ενώ η πρόσθεση θρεπτικού κεριού μέλισσας, ενυδατικού κακάο και άλλα θαυματουργά λάδια όπως το babassu, οδήγησαν τα body butters σε βασικό προϊόν για ένα υπέροχο δέρμα κάθε μέρα.

Ταλκ: Η βρεφική πούδρα, που κάθε παλιά και σύγχρονη μαμά χρησιμοποιεί στα νεογέννητα μωρά για να τα ανακουφίζει από τους ερεθισμούς του ευαίσθητου δέρματός τους, αποτέλεσε βασικό συστατικό στις ρουτίνες ομορφιάς και φροντίδας του δέρματος για όλες τις γυναίκες της παλιά εποχής. Αυτή η λευκή, ανάλαφρη και μεταξένια πούδρα παράγεται από το πιο μαλακό ορυκτό στη γη, την τάλκη, και κύρια ιδιότητά της είναι η ασφαλής και άμεση απομάκρυνση της λιπαρότητας, της μείωσης έκκρισης υπερβολικού ιδρώτα, ακόμη και της πρόσθεσης φυσικού όγκου στα μαλλιά -βλέπε ξηρό σαμπουάν.

THE BEAUTY TEAM