Περιστοματική δερματίτιδα: Το πρόβλημα με τη χρήση μάσκας που ταλανίζει την ομορφιά σας

to-allo-megalo-problima-me-ti-xrisi-maskas-pou-talanizei-tin-omorfia-sas
ΠΕΜΠΤΗ, 08 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

Η περιστοματική δερματίτιδα είναι μια πάθηση που όλο και πιο συχνά καλούνται να επιλύσουν οι δερματολόγοι, συνδυαστικά με το φαινόμενο maskne.

Όταν αναπνέουμε και μιλάμε φορώντας τη μάσκα -ακόμη και λίγες ώρες μέσα στην ημέρα-, παγιδεύεται μέσα της θερμός αέρας, ο οποίος το ιδανικό περιβάλλον να πολλαπλασιαστούν ζυμομύκητες, βακτήρια και άλλοι μικροοργανισμοί -όπως τα ακάρεα demodex-, τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη σμηγματορροϊκής δερματίτιδας και ροδόχρου ακμής.
Ένα επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Medical News Today, τονίζει πως ο πολλαπλασιασμός αυτών των μικροοργανισμών διαταράσσει τη φυσική ισορροπία της χλωρίδας του δέρματος και ευνοεί τις εξάρσεις διαφόρων δερματοπαθειών. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η κοινή ακμή, η ροδόχρους ακμή, αλλά και μια ακόμη αντιαισθητική κατάσταση που λέγεται περιστοματική δερματίτιδα και η οποία εκδηλώνεται με μικρά σπυράκια και φλύκταινες γύρω από το στόμα και τη μύτη.

Η Dr. Sara Perkins, καθηγήτρια δερματολογίας στην  Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Γιέιλ λέει: «Έως και το 90% των ατόμων που βιώνουν την περιστοματική δερματίτιδα είναι γυναίκες, με ένα ποσοστό άνω του 70% να δηλώνουν ότι την απέκτησαν μετά τους έξι μήνες διαρκούς χρήσης μάσκας Covid. Και ενώ μερικές φορές το συγκεκριμένο πρόβλημα αιτιολογείται ως ακμή από τους δερματολόγους, εντούτοις, η περιστοματική δερματίτιδα πρέπει να έχει εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση από το φαινόμενο maskne, όσο και εάν τα αίτια είναι κοινά, εξαιτίας της χρήσης μάσκας». 

Αναφερόμενη σε μελέτη της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας, η Dr. Perkins τονίζει ότι τα κορτικοστεροειδή -όπως η υδροκορτιζόνη-, τα οποία συστήνονται από δερματολόγους για θεραπεία κατά της ακμής, μπορεί προσωρινά να βοηθήσουν στον κνησμό και την έξαρση ακμής, αλλά τελικά, αυτή η κατηγορία τοπικών αλοιφών πυροδοτεί την επιδείνωση των εξανθημάτων που οφείλονται στην περιστοματική δερματίτιδα. «Απ’ την άλλη, τα αντιβιοτικά που συχνά συνταγογραφούνται για τη θεραπεία της περιστοματικής δερματίτιδας, μπορεί να απαιτήσουν πολλούς μήνες θεραπείας -και αυτό δεν βοηθά την γενικότερη υγεία σας», τονίζει η δερματολόγος. 

«Σε πρώτη φάση, και από την στιγμή που έχετε ανακαλύψει ότι τα συμπτώματα περιστοματικής δερματίτιδας οφείλονται κυρίως στη συστηματική χρήση μάσκας και όχι σε χρόνιους αλλεργικούς παράγοντες, λοιμώδεις νόσους και ορμονικές διαταραχές, συνιστώ να ξεκινήσετε μια ήπια αγωγή περιποίησης της επιδερμίδας σας, αποφεύγοντας τα σκληρά σαπούνια καθαρισμού ή τα οξέα απολέπισης, επειδή θα επιδεινώσουν την κατάσταση. Αντ’ αυτού, συνιστώ απαλές πλύσεις με λοσιόν που δεν επηρεάζει το pH της επιδερμίδας, με κύριο συστατικό της σύνθεσής της την νιασιναμίδη (μια μορφή βιταμίνης Β3), η οποία αποτελεί έναν ισχυρό και φυσικό αντιφλεγμονώδη παράγοντα. Η περιστοματική δερματίτιδα είναι σχεδόν σαν μια αλλεργική αντίδραση, επομένως δοκιμάστε προϊόντα που απευθύνονται σε ευαίσθητες επιδερμίδες, όπως ενός μωρού, αποφεύγοντας τη ρετινόλη (βιταμίνη Α) και τη βιταμίνη C στην προσβεβλημένη περιοχή, επειδή μπορεί να ερεθίζουν περαιτέρω την επιδερμίδα», συμβουλεύει η Dr. Perkins.

THE BEAUTY TEAM