Δέκα σούπερ θρεπτικές τροφές που πρέπει να τρώτε τακτικά

abokanto-rebithia-kino-ugieini-diatrofi
ΤΡΙΤΗ, 18 ΜΑΙΟΥ 2021

Η βάση μας πρέπει πάντα να είναι μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους, πάνω στις αρχές της μεσογειακής διατροφής. Αν σε αυτό, προσθέσουμε και την τακτική κατανάλωση των παρακάτω τροφών, τότε ο οργανισμός μας θα μας ευγνωμονεί.

Αβοκάντο
Εκτός του ότι προσθέτουν ιδιαίτερη υφή σε σαλάτες και ντιπ, τα αβοκάντο έχουν υψηλή ενεργειακή πυκνότητα, μας παρέχουν φυτικές ίνες, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνες και μέταλλα, όπως φυλλικό οξύ, βιταμίνη Κ και Ε, κάλιο, ριβοφλαβίνη και χαλκό.

Κινόα
Μπορεί να μοιάζει με δημητριακό, αλλά μας παρέχει πλήρη πρωτεΐνη με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα, όπως θειαμίνη, βιταμίνη Β6, σίδηρο, μαγγάνιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο ρυζιού, το οποίο γνωρίζουμε ότι θέλει προσοχή στην κατανάλωσή του καθώς περιέχει αρσενικό.

Acai berry
Πρόκειται για ένα σούπερ αντιοξειδωτικό τροπικό φρούτο από τη Νότια Αμερική, που κυριαρχεί σε smoothies και acai bowls μαζί με άλλα φρούτα και λαχανικά, φυτικά βούτυρα, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Χάρη στην υψηλή αντιοξειδωτική του δράση, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και προλαμβάνει τη γήρανση του οργανισμού και τις χρόνιες παθήσεις.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Το σπανάκι, η λαχανίδα, το σέσκουλο είναι μερικά από αυτά και όσο μεγαλύτερη ποικιλία έχετε στη διατροφή σας, τόσο μεγαλύτερη ποσότητα βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών θα λαμβάνετε. Μπορείτε να τα καταναλώνετε ωμά ή μαγειρεμένα, σε σαλάτα, σε smoothies, σε σούπες, χωρίς να «φορτώνεστε» με θερμίδες, μόνο με θρεπτική αξία.

Διατροφική μαγιά
Είναι πολύ σημαντική για τους vegan, καθώς περιέχει βιταμίνη Β12 και άλλες βιταμίνες Β, όπως και πρωτεΐνη, αλλά την αγαπούν και όσοι καταναλώνουν κρέας και γαλακτοκομικά, καθώς χαρίζει τυρένια γεύση και αίσθηση ξηρών καρπών πολύ εύκολα σε κάθε πιάτο. Απλώς την πασπαλίζετε στο φαγητό σας!

Ξηροί καρποί και σπόροι
Εκτός του ότι αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι μας παρέχουν ταυτόχρονα φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και καλά λιπαρά. Η τακτική κατανάλωσή τους, σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως καρδιαγγειακών, παχυσαρκίας, διαβήτη και καρκίνου.

Ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο περιέχει φυτικές πολυφαινόλες που έχουν εκπληκτικά οφέλη για την υγεία, με αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιαλλεργικές και προστατευτικές του ανοσοποιητικού ιδιότητες. Αρκεί να επιλέγετε πάντα ποιοτικό και πιστοποιημένο, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Τροφές ζύμωσης
Τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το tempeh, το κεφίρ, το ξινολάχανο, η σάλτσα σόγιας, το kimchi, περιέχουν φυσικά προβιοτικά, τα οποία φέρνουν ισορροπία στο εντερικό μας μικροβίωμα. Μια τέτοια ισορροπία υποστηρίζει το ανοσοποιητικό, την υγεία του εγκεφάλου, αλλά και το πεπτικό, εξασφαλίζοντας συνολικά καλύτερη υγεία.

Σταυρανθή λαχανικά
Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα, ενώ ταυτόχρονα προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες και ορισμένες ασθένειες, υποστηρίζοντας το ανοσοποιητικό. Μπορείτε να τα καταναλώσετε και ως σνακ, καθώς είναι τραγανά, με λίγο χούμους.

Φασόλια
Άλλη μια εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης, τα φασόλια και τα υπόλοιπα όσπρια είναι μια άκρως σημαντική τροφή που πρέπει να καταναλώνουμε ακόμη και καθημερινά. Προσθέστε τα σε σαλάτες, σε σάλτσες, καταναλώστε τα ως σούπα και απολαύστε τις φυτικές τουςίνες και τις βιταμίνες τους. Έρευνες, μάλιστα, δείχνουν ότι όσοι τα καταναλώνουν τακτικά έχουν 22% μικρότερη πιθανότητα παχυσαρκίας.