Τι δεν ξέρατε μέχρι σήμερα για το λάδι Αργκάν

ti-den-kserate-mexri-simera-gia-to-ladi-argkan
ΔΕΥΤΕΡΑ, 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

Οι δερματολόγοι το θεωρούν το πιο σπάνιο, το πιο ισχυρό, το πιο αποτελεσματικό (και γι’ αυτό, πιο ακριβό) «όπλο» κατά της γήρανσης της επιδερμίδας.

Το Αργκάν είναι ένα σπάνιο ενδημικό αιωνόβιο δέντρο που φύεται στο Μαρόκο εδώ και 3.500 χρόνια, ονομαζόμενο από τους ντόπιους ως «Δέντρο της Ζωής». Αν και μοιάζει με την μεσογειακή ελιά, εντούτοις, το Αργκάν είναι ακόμη πιο θαυμαστό και αξιοπερίεργο δέντρο, αφού καταφέρνει να γεννηθεί, να αναπτυχθεί και να ζήσει επί αιώνες μέσα στο άγονο χώμα της Μαροκινής ερήμου. Τα τελευταία είκοσι χρόνια οι επιστήμονες κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν τα αξιοθαύμαστα οφέλη του καρπού Αργκάν, ανακαλύπτοντας τα μοναδικά και σπάνια ενυδατικά, αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη που παρέχει. Από εκεί και μετά, τη σκυτάλη πήραν εκείνοι οι ειδικοί που έχουν ως αποκλειστική τους δουλειά την ομορφιά και την αντιγήρανση της επιδερμίδας, καταφέρνοντας μέσα από την συμπύκνωση των ευεργετικών ιδιοτήτων των καρπών του Αργκάν, να παράγουν το απόσταγμά του: το αργκανέλαιο. 

«Το πιο σπάνιο, το πιο ισχυρό, το πιο αποτελεσματικό έλαιο κατά της γήρανσης, γι’ αυτό και το πιο ακριβό από όλα τα έλαια που υπάρχουν στη Γη», λέει η δερματολόγος Dr. Sara Bragança, ειδική στην αντιγήρανση με έδρα τη Βραζιλία, εξηγώντας τους λόγους: «Το λάδι Αργκάν είναι ένα φυσικό προϊόν που προκύπτει από την πίεση των εξαγόμενων φύλλων και των καρπών του δέντρου, μέσα στο οποίο υπάρχουν σε υπερσυμπυκνωμένη μορφή καροτενοειδή, πολυφαινόλες, φουρουλικό οξύ, σκουαλένιο, στεροειδή και βιταμίνη Ε -το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό κοκτέιλ μπορείτε να βρείτε. Ειδικά το σκουαλένιο, παρουσιάζει την μεγαλύτερη ικανότητα διείσδυσης επειδή είναι πολύ παρόμοιο με τα φυσικά έλαια του δέρματος, μιμούμενο επακριβώς την κυτταρική ανασύνθεσή τους σε ανθρώπινα στεροειδή, τα οποία διασφαλίζουν την προστασία του διαδερμικού φραγμού από κάθε επίθεση εξωτερικών ή εσωτερικών παραγόντων». Το άλλο καλύτερο σύμφωνα με την Dr. Bragança, είναι πως το αργκανέλαιο θεωρείται κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος, ακόμη και για εκείνα που είναι πολύ λιπαρά και ακνεϊκά ή όσα υποφέρουν από ψωρίαση.
Η Dr. Bragança αναφέρει ότι το έλαιο Αργκάν μπορεί να χρησιμοποιηθεί με δύο τρόπους: είτε ως καθαρό λάδι στη φυσική του μορφή (το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί απευθείας στο δέρμα και στα μαλλιά), είτε σε μορφή καλλυντικού σκευάσματος (όπου η συγκέντρωσή του είναι χαμηλότερη, κυμαινόμενη από περίπου 2 έως 10% αγνού εκχυλίσματος).

«Στην καθαρή του μορφή, πέντε μόνο σταγόνες αργκανέλαιου αρκούν για να εφαρμοστούν σε ολόκληρο το πρόσωπο. Και επειδή είναι μια πολύ συμπυκνωμένη φόρμουλα, η εφαρμογή πρέπει να γίνεται κάθε τρεις ή τέσσερις ημέρες», τονίζει η Dr. Bragança.

THE BEAUTY TEAM