Φτιάξτε νηστίσιμα, πεντανόστιμα ζυμαρικά με σάλτσα μελιτζάνας

zumarika-penes-melitzana
ΠΕΜΠΤΗ, 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

Ένα πεντανόστιμο, νηστίσιμο και υγιεινό πιάτο, ό,τι πρέπει γι’ αυτές τις ημέρες, με τη σφραγίδα του Κλινικού Διαιτολόγου-Διατροφολόγου, Γιώργου Μίλεση.

Ποιος είπε ότι η νηστεία δεν μπορεί να έχει έντονη γεύση; Ειδικά εσείς που προτιμάτε τα πικάντικα ή καυτερά φαγητά, δοκιμάστε μια από τις καλύτερες σάλτσες για ζυμαρικά, που παρεμπιπτόντως είναι και νηστίσιμη.

Πολύ εύκολο πιάτο στην προετοιμασία, με απλά υλικά αλλά και γεύση που θα σας απογειώσει. Μην κατσουφιάζετε που δεν έχει κρέας! Θα σας αποζημειώσει. Είτε νηστεύετε είτε όχι, είναι πιάτο που θα σας φτιάξει τη διάθεση, παρέχοντας παράλληλα ενέργεια, φυτικές ίνες, σελήνιο (ισχυρότατο αντιοξειδωτικό), ασβέστιο (ενδυνάμωση οστών), φώσφορο, πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, φυλλικό οξύ).

Κι όλα αυτά μόνο με 0.97 ευρώ ανά μερίδα!

Ζυμαρικά με πικάντικη σάλτσα μελιτζάνας

Υλικά (Μερίδες 5)

2-3 μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε κυβάκια 2x2cm

1 συσκευασία κόκκινη σάλτσα με βασιλικό (400gr)

1 πακέτο σπαγγέτι, πένες ή ταλιατέλες

5 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. μέλι

3 κ.σ. ξύδι

1 σκελίδα σκόρδο

100 gr παρμεζάνα τριμμένη (προαιρετικά, αν δεν νηστεύετε)

Μπούκοβο (ανάλογα με την προτίμηση/ανοχή)

φρέσκα μυρωδικά (θυμάρι, δεντρολίβανο, δυόσμο)

½ ματσάκι φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Αλάτι και πιπέρι

Μέθοδος Εκτέλεσης

Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε μικρούς κύβους 2 cm και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Αλατίζουμε καλά και τις αδειάζουμε σε ένα στραγγιστήρι για μια ώρα. Ξεπλένουμε με νερό, τις σκουπίζουμε καλά και τις επιστρέφουμε στο μπολ.

Προσθέτουμε στο μπολ 3 κ.σ. ελαιόλαδο, πιπέρι, αλάτι, θυμάρι, ρίγανη και δεντρολίβανο και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε ζεστό βαθύ τηγάνι και ξεκινάμε να σοτάρουμε τις μελιτζάνες με τα μυρωδικά. Ψήνουμε τις μελιτζάνες για 5-10 λεπτά και ανακατεύουμε όποτε χρειάζεται. Ψιλοκόβουμε 2 σκελίδες σκόρδο και τις ρίχνουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε.

Ακολούθως, ρίχνουμε τα ζυμαρικά σε κατσαρόλα με νερό που βράζει (ήδη) και αλάτι. Αφήνουμε τα ζυμαρικά να βράσουν όσο ακριβώς γράφει ο κατασκευαστής στη συσκευασία.

Ρίχνουμε στο τηγάνι μπούκοβο (κατά την ανοχή σας), ξύδι και μόλις εξατμιστεί το ξύδι ρίχνουμε το μέλι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας και πολύ λίγο από το νερό που βράζουμε τα ζυμαρικά μας και ανακατεύουμε.

Σουρώνουμε τα ζυμαρικά μας, τα ρίχνουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε. Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό απ’ αυτό που βράσαμε τα μακαρόνια. Προσθέτουμε τριμμένη παρμεζάνα, κλείνουμε τη φωτιά και κάνουμε ένα τελευταίο ανακάτεμα.

Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο με λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό.

Καλή όρεξη!

Διατροφική ανάλυση ανά μερίδα

  • Ενέργεια: 490 kcal
  • Πρωτεΐνη: 17 gr
  • Υδατάνθρακες: 58,9 gr
  • Φυτικές ίνες: 4,05 gr
  • Λίπος: 21,2 gr, εκ των οποίων 12,2 gr μονοακόρεστων λιπαρών οξέων
  • Χοληστερίνη: 15,7 gr

Γιώργος Μίλεσης MSc Κλινικός Διαιτολόγος
[email protected]
www.milessis.gr 
FB page: milessisgeorge