Η (ιστορική) αλήθεια πίσω από τα unisex αρώματα

i-istoriki-alitheia-piso-apo-ta-unisex-aromata
ΠΕΜΠΤΗ, 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις εσάνς που μπορούν να φορεθούν τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες -άφοβα.

Αν ψάχνετε ένα νέο άρωμα για να προσθέσετε στο «οπλοστάσιο» της σαγήνης σας τώρα που όλος ο κόσμος θα κυκλοφορεί ελεύθερος εκεί έξω, μια unisex επιλογή είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε. «Στην πραγματικότητα, όλα τα αρώματα μπορούν αναμφισβήτητα να χρησιμοποιηθούν από οποιοδήποτε φύλο, όσο και εάν οι “γλυκιές” ευωδιές αφορούν τις γυναίκες και οι “πικρές” του άνδρες», λέει ο φημισμένος αρωματοποιός Jan Vilhelm, προσθέτοντας: «Όμως, εάν αυτή η κλασική κατηγοριοποίηση σάς άφηνε ανέκαθεν αδιάφορους, τα αρώματα unisex αποτελούν μια ουδέτερη ερμηνεία ως προς το φύλο, αναστρέφοντας την παράδοση και χαρίζοντας συναρπαστικές προσμίξεις -ιδανικές για την άνοιξη και το καλοκαίρι-, ενώνοντας την αρρενωπότητα και τη θηλυκότητα σε ένα ιδανικό Γιν-Γιανγκ». 

Όπως τονίζει ο Vilhelm, πολλοί διάσημοι και διαχρονικοί οίκοι αρωματοποιίας αμφισβητούν ακόμη και σήμερα την ιδέα των μη δυαδικών αρωμάτων. «Ζούμε όμως σε έναν σύγχρονο κόσμο, που είναι όλο και περισσότερο ρευστός ως προς το φύλο. Και είναι γεγονός ότι οι unisex ευωδιές μας οδηγούν να επιστρέψουμε στις ρίζες του αρώματος. Για όσους δεν το γνωρίζουν, αρχικά, το άρωμα δεν είχε “φύλο”, με την Κλεοπάτρα, την πρώτη “αρωματοποιό” στην ιστορία, να επιλέγει να φορά διαρκώς ένα μείγμα από μύρο, κάρδαμο, πράσινο ελαιόλαδο και κανέλα, τα οποία σήμερα θεωρούνται αμιγώς ανδρικά συστατικά». 
Ο Vilhem προσθέτει: «Οι σύγχρονοι αρωματοποιοί πρέπει να προχωρήσουν πέρα από το φύλο και αντ’ αυτού να ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν εσάνς που ταιριάζουν σε κάθε ξεχωριστό άτομο, ανάλογα με τη χημεία του σώματός του». 

Ένας άλλος σούπερ σταρ της σύγχρονης αρωματοποιίας, ο Francis Kurkdjian, λέει: «Είναι γεγονός ότι πολλές γυναίκες αγαπούν τις βαριές ξυλώδεις ευωδιές που φορά ο σύντροφός τους, ενώ αρκετοί άντρες έλκονται από τις φρέσκες λουλουδάτες νότες που ψεκάζουν στο δέρμα τους οι γυναίκες. Αλλά στην πραγματικότητα, τα αρώματα σαγηνεύουν τις αισθήσεις λόγω της μνήμης, των στιγμών, των τόπων και των ονείρων, και όχι από αυτή καθ’ αυτή τη μυρωδιά. Και αυτή η αίσθηση ξεπερνά το φύλο αυτό καθαυτό. Ειδικά τα ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά unisex αρώματα, χρησιμοποιούν συνήθως ουδέτερες νότες από φρούτα, λουλούδια και ξύλα, συνδυαστικά με υδάτινα στοιχεία και θερμές νότες από μόσχο ή πατσουλί, δημιουργώντας μια παλέτα που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αρρενωπή ή θηλυκή. Όλα έχουν να κάνουν με την καθαρότητα κάθε νότας, που οδηγεί την διάθεση κάθε ατόμου να γίνει λίγο πιο τολμηρό και απελευθερωμένο από ταμπού». 

Τούτου λεχθέντος, όλο και περισσότεροι επώνυμοι οίκοι αρωμάτων αρχίζουν να αναθεωρούν τις πατροπαράδοτες φόρμες τους, δημιουργώντας «δυαδικά» αρώματα για τη φετινή σεζόν. Με πρωτεργάτες τους Jo Malone, Versace, Calvin Klein και Armani, φίρμες όπως Chanel, YSL, Dior, Hermes και Prada, ακολουθούν πιστά τον κανόνα, κυκλοφορώντας τα ανοιξιάτικα unisex αρώματά τους, που μπορείτε να μοιράζεστε με τον σύντροφό σας -είναι και θέμα οικονομίας...

  THE BEAUTY TEAM