Τι τρώμε αντί για κρέας τη Μεγάλη Εβδομάδα;

tempeh-psita-laxanika-vegan
ΔΕΥΤΕΡΑ, 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

Όσοι μπαίνετε τώρα σε διαδικασία νηστείας, μην τρομάζετε! Οι επιλογές είναι πολλές και θα σας κάνουν να ξεχάσετε μπριζόλες και παϊδάκια –περίπου.

Προϊόντα σόγιας
Το τόφου και το tempeh είναι πολύ δημοφιλή σε όσους ακολουθούν vegan διατροφή και μπορούν εύκολα να πάρουν τη θέση του κρέατος στο πιάτο σας. Αυτό που χρειάζεται είναι να τα κόψετε σε φέτες ή κυβάκια, να τα μαρινάρετε για να αποκτήσουν περισσότερη γεύση, σε μια αρωματική μαρινάδα που μπορεί να περιέχει σάλτσα σόγιας, μπαχαρικά, βότανα, ελαιόλαδο, σκόρδο, ξίδι και να τα ψήσετε στο φούρνο, σε σχάρα, stir-fry κ.ο.κ. Μπορείτε να φτιάξετε σουβλάκια με αυτά, να τα προσθέσετε στη σαλάτα σας, να τα αξιοποιήσετε με πατάτες ή να πειραματιστείτε με όποιο τρόπο θέλετε. Κι αν έχετε όρεξη για μακαρόνια με κιμά, μπορείτε να βρείτε κιμά σόγιας και να έχετε ένα παρόμοιο αποτέλεσμα χωρίς ίχνος ζωικής πρωτεΐνης.

Φυτικά κρεατικά
Αν και πρόκειται για επεξεργασμένα προϊόντα, ωστόσο μπορείτε να τα δοκιμάσετε αυτό το διάστημα σε μια αδύναμη στιγμή που σας «μύρισε» λίγο μπιφτέκι ή λουκάνικο. Υπάρχουν πολλές επιλογές χωρίς σόγια, για όσους δεν την προτιμούν, με πρωτεΐνη αρακά, ρυζιού, άμυλο πατάτας, εκχυλίσματα φρούτων και λαχανικών, με κάποιες να είναι τόσο ρεαλιστικές, που θα νιώσετε παροδικά ότι βρίσκεστε σε ταβέρνα και τρώτε το αγαπημένο σας καλοψημένο μπιφτέκι στα κάρβουνα.

Μανιτάρια
Ο πιο εύκολος τρόπος να ξεγελάσετε τον εαυτό σας ότι τρώει κρέας, χωρίς να τρώει, είναι τα μανιτάρια. Προτιμήστε τα σωτέ με λίγο σκόρδο και μυρωδικά κι έχετε την ιδανική, ανώδυνη και άκρως γευστική λύση στο πιάτο σας. Μπορείτε να τα συνδυάσετε με πουρέ, σαλάτα, με πατάτες, με ρύζι ή να τα προσθέσετε στη σάλτσα των ζυμαρικών σας για έξτρα υφή και γεύση.

Μπιφτέκια λαχανικών
Δεν θέλετε να πάρετε έτοιμα μπιφτέκια του εμπορίου; Κανένα πρόβλημα. Φτιάξτε τα δικά σας με φυτικά υλικά, τα οποία μπορείτε να αξιοποιήσετε στο φούρνο με πατάτες, σε μπέργκερ ή ακόμη και σκέτα με σαλάτα για φουλ φυτικές ίνες στο πιάτο. Οι επιλογές είναι πολλές, αλλά οι πιο συνηθισμένες είναι τα μπιφτέκια μανιταριών ή οσπρίων, τα οποία μπορείτε να φτιάξετε πολύ εύκολα με το βασικό σας υλικό συν κρεμμύδι, πιπεριές και ό,τι άλλο λαχανικό ή μυρωδικό σας αρέσει (μαϊντανός, ρίγανη, μπούκοβο, πιπέρι, πάπρικα κ.ο.κ.). Χτυπήστε τα στο μούλτι μαζί με λίγη βρόμη, πλάστε τα μπιφτέκια σας, περάστε τα από τριμμένη φρυγανιά και ψήστε. Μην ξεχάσετε, αν χρησιμοποιήσετε μανιτάρια να τα σωτάρετε πριν τα χτυπήσετε στο μούλτι και τα όσπρια να τα μουλιάσετε και να τα βράσετε καλά, πριν τα αξιοποιήσετε.