Καθώς το lockdown χαλαρώνει, οι δερματολόγοι ανησυχούν περισσότερο για τον ήλιο

kathos-to-lockdown-xalaronei-oi-dermatologoi-anisuxoun-perissotero-gia-ton-ilio
ΔΕΥΤΕΡΑ, 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

Ο Covid-19 όσο ξαφνικά ήρθε, τόσο ξαφνικά θα φύγει. Αλλά το μελάνωμα, θα μας απειλεί για πάντα.

«Βλέπουμε όλο και περισσότερα κρούσματα καρκίνου του δέρματος σε νεότερα άτομα την τελευταία πενταετία», προειδοποιεί η δερματολόγος Dr. Julie Karen με έδρα τη Νέα Υόρκη, και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας. «Αν αυτό δεν είναι σε θέση να πείσει κάποιον να προστατευθεί, τι μένει για να τον κάνουμε να κατανοήσει ότι ο Covid -ο αόρατος εχθρός- κάποια στιγμή θα φύγει, ενώ ο ήλιος ευθύνεται για το 90% των ορατών απειλών κατά της υγείας του;». Η Dr. Karen συνεχίζει: «Είτε χάρη στο εμβόλιο, είτε λόγω της μεγαλύτερης ηλιοφάνειας της εποχής, είναι βέβαιο ότι ο κορωνοϊός δεν θα μας απασχολεί και τόσο πολύ από τους επόμενους μήνες και μετά. Αλλά εάν η έξοδος των ανθρώπων στην ...κανονικότητα της άνοιξης και του καλοκαιριού, δεν συνοδευτεί από την κατάλληλη αντηλιακή προστασία, οι δερματολόγοι θα πάρουν τη θέση των λοιμωξιολόγων, καταγράφοντας διαρκώς κρούσματα και θύματα -κυρίως από άτομα νέας ηλικίας. Μόνο στην Αυστραλία, για παράδειγμα, σχεδόν 6 στους 100.000 υπέκυψαν εξαιτίας του μελανώματος μέσα σε δυο χρόνια, σύμφωνα με επίσημη αναφορά της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας για τα έτη 2013 έως 2015».

Ενώ οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι το αντηλιακό είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την προστασία του δέρματος γενικώς, η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας επισημαίνει την αναγκαιότητα χρήσης πιο εξειδικευμένων αντηλιακών για το πρόσωπο. Κι αυτό επειδή, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, η επιδερμίδα του προσώπου έχει πάχος περίπου 0,12 mm, ενώ το δέρμα του σώματος είναι πέντε φορές παχύτερο (0,60 mm). «Αυτό σηματοδοτεί μια σειρά συμπεριφορών εντελώς διαφορετικών μεταξύ τους, με κυριότερη την αίσθηση πιο έντονης ευαισθησίας στο πρόσωπο και την σχεδόν αυτόματη αντίδραση στους εξωτερικές επιθέσεις, πόσω μάλλον στην μεγαλύτερη επικινδυνότητα ενάντια στην ηλιακή ακτινοβολία», τονίζει η Dr. Karen, εξηγώντας τι κάνει τα αντηλιακά προσώπου διαφορετικά: «Τα αντηλιακά προσώπου είναι ό,τι ακριβώς οι μάσκες Covid: σας προστατεύουν από τον κίνδυνο να πεθάνετε πρόωρα. Όπως και οι ενυδατικές κρέμες προσώπου (οι οποίες έχουν εντελώς διαφορετική σύνθεση με μια κρέμα σώματος), έτσι και οι αντηλιακές φόρμουλες για το πρόσωπο έχουν μια ξεχωριστή σύνθεση, απόλυτα αναγκαία για την υγεία του ευαίσθητου δέρματος, το οποίο αφενός είναι πιο λεπτό και αφετέρου εκτίθεται πολύ περισσότερο στην UV ακτινοβολία, όλη μέρα επί 365 ημέρες το χρόνο». 

Σύμφωνα με την δερματολόγο, το να απλώνετε αντηλιακό προσώπου μόνο όταν βρίσκεστε σε καλοκαιρινές διακοπές, δεν είναι ασφαλής λύση. Ο λόγος που οφείλετε να φοράτε αντηλιακό προσώπου 365 μέρες το χρόνο έχει να κάνει με το γεγονός ότι, σε αντίθεση με τις ακτίνες UVB (οι οποίες προκαλούν έγκαυμα), οι UVA (αυτές που επιφέρουν μετάλλαξη των κυττάρων από υγιή σε καρκινογόνα), έχουν την ικανότητα να διαπερνούν σύννεφα, παράθυρα, καπέλα,  ομπρέλες ή ακόμη και το πιο βαρύ μακιγιάζ. «Μια αντηλιακή κρέμα προσώπου με φωτοσταθερά φίλτρα ευρέως φάσματος διαφυλάσσει απολύτως την ευαίσθητη επιδερμίδα του προσώπου σας τόσο από τα συμπτώματα πρόωρης γήρανσης, όσο, φυσικά, και από τον καρκίνο», τονίζει η Dr. Karen.

THE BEAUTY TEAM