Εδώ είναι το λάθος που κάνετε με τα σαμπουάν και κοντίσιονερ «2 σε 1»

edo-einai-to-lathos-pou-kanete-me-ta-sampouan-kai-kontisioner-2-se-1
ΤΡΙΤΗ, 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

Αυτά τα προϊόντα διπλής χρήσης σίγουρα θα σας εξοικονομήσουν χρόνο και χρήμα. Αλλά, δεν κάνουν καλό στην υγεία των μαλλιών σας, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Οι ειδικοί ομορφιάς της σύγχρονης εποχής εξετάζουν διαρκώς τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που παρέχουν τα προϊόντα φροντίδας και περιποίησης με πολλαπλή δράση. Αλλά από τις κρέμες BB και CC ή τα αντηλιακά με χρώμα, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον της επιστημονικής έρευνας επικεντρώνεται στα προϊόντα μαλλιών που καθαρίζουν και ενυδατώνουν ταυτόχρονα -τα γνωστά «2 σε 1» σαμπουάν και κοντίσιονερ. 

Τα συγκεκριμένα προϊόντα λουσίματος έχουν μια μακρά και επιτυχημένη ιστορία στην ρουτίνα κάθε γυναίκας, επιτρέποντάς σας να ξοδεύετε λιγότερο χρόνο (και χρήμα) στην περιποίηση των μαλλιών σας. Με μια φόρμουλα που όχι μόνο καθαρίζει αλλά ταυτόχρονα ενυδατώνει την τρίχα -και παράλληλα μειώνει τον πόνο ή το σπάσιμο της τρίχας κατά τη διάρκεια του χτενίσματος μετά το λούσιμο, κάθε «2 σε 1» σαμπουάν και κοντίσιονερ μαζί, μοιάζει με θείο δώρο. Είναι όμως καλό για την υγεία των μαλλιών σας; Οι ειδικοί εξηγούν.

Τι ακριβώς είναι ένα σαμπουάν και κοντίσιονερ 2 σε 1; 
«Πρόκειται για προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν τα οφέλη ενός καθαριστικού σαμπουάν μαζί με τις μαλακτικές και βαθιά ενυδατικές ιδιότητες ενός κοντίσιονερ», λέει η χημικός και αισθητική κοσμητολόγος Kelly Dobos στο online περιοδικό Byrdie, εξηγώντας: «Η βασική σύνθεση ενός καθαριστικού σαμπουάν συνήθως περιέχει ανιονικά -αρνητικά φορτισμένα- επιφανειοδραστικά συστατικά, ενώ τα μαλακτικά περιέχουν κατιονικά -θετικά φορτισμένα- συστατικά, με ιδιότητες που προάγουν την ενυδάτωση στο σώμα της τρίχας και κατ’ επέκταση, την μαλακτικότητα των μαλλιών μετά το λούσιμο. Τα παλαιότερα χρόνια, η προσπάθεια συνδυασμού αυτών των δύο ασυμβίβαστων τύπων συστατικών σε μία φόρμουλα οδηγούσε συχνά σε ένα πολύ παχύρρευστο και δύσκολα εφαρμόσιμο προϊόν, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες (χημικοί, φαρμακοποιοί, δερματολόγοι, τριχολόγοι και κοσμητολόγοι) ανέπτυξαν νέες φόρμουλες, οι οποίες βελτιστοποίησαν τις αναλογίες των ανιονικών και κατιονικών στοιχείων. Τα σαμπουάν και κοντίσιονερ 2 σε 1, αποτελούν αντικείμενο πολλών ερευνών στη βιομηχανία με συγκεκριμένα διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Όμως, ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός», τονίζει η Dobos.

Τα οφέλη: «Πρώτα απ’ όλα, υπάρχει εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων -ένα προϊόν αντί για δύο», λέει η ειδικός. «Το δεύτερο όφελος μιας φόρμουλας μαλλιών 2 σε 1, σίγουρα έχει να κάνει με μια πτυχή της αειφορίας: όχι μόνο μειώνετε τον αριθμό των προϊόντων που αγοράζετε (δηλαδή, θεωρητικά, λιγότερο πλαστικά απόβλητα), αλλά επίσης (και πάλι, θεωρητικά) μειώνετε την κατανάλωση νερού στο ντους, εξορθολογίζοντας τη ρουτίνα σας». 

Τα μειονεκτήματα: «Με βάση έρευνες που έχουν δημοσιευθεί σε πολλά επιστημονικά περιοδικά, ο συνδυασμός τόσο δραστικών χημικών στοιχείων σε μια φόρμουλα, εντέλει, δεν λειτουργούν», λέει η Dobos, εξηγώντας τους λόγους: «Ο σκοπός του σαμπουάν είναι να καθαρίσει την επιδερμίδα της τρίχας απελευθερώνοντας τους επιφανειακούς ρύπους και τη παγιδευμένη λιπαρότητα. Συχνά όμως, απογυμνώνει τα μαλλιά από τα φυσικά προστατευτικά έλαια, καθιστώντας τα λιγότερο λαμπερά και υγιή από το αναμενόμενο -ιδίως εάν συνηθίζετε να λούζεστε καθημερινά.
Απ’ την άλλη πλευρά, ένα προϊόν κοντίσονερ είναι δημιουργημένο για να κλειδώσει την φυσική υγρασία και τα θρεπτικά συστατικά του σαμπουάν στο βάθος της επιδερμίδας της τρίχας μετά το λούσιμο, οδηγώντας σε μια πιο λαμπερή και υγιή εικόνα των μαλλιών. Το πρόβλημα με τα 2 σε 1 προϊόντα, είναι ότι συχνά “αποπροσανατολίζονται”, ανοίγοντας και κλείνοντας την επιδερμίδα της  τρίχας ταυτόχρονα. Τα μαλλιά μπορεί να καθαρίζονται, αλλά το τμήμα "κοντίσιονερ" του 2 σε 1 προϊόντος δεν προλαβαίνει να κλείσει την απαραίτητη ενυδάτωση». 
Ποιο είναι το συμπέρασμα; «Μπορείτε να χρησιμοποιείτε ένα προϊόν 2 σε 1 σε έκτακτη ανάγκη -όπως, για παράδειγμα μετά τη σωματική άσκηση ή πριν κάποιο σημαντικό ραντεβού-, αλλά ποτέ σε συστηματική, καθημερινή χρήση. Για τα τακτικά λουσίματά σας μέσα στη βδομάδα, επίλεγετε πάντα να χρησιμοποιείτε  ξεχωριστά προϊόντα, δηλαδή σαμπουάν, κοντίσιονερ και μάσκα μαλλιών, όλα με τη σειρά τους και με την ανάλογη τελετουργία», συμβουλεύει η ειδικός.

THE BEAUTY TEAM