Ξέρετε ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος να διώξουμε τις βλαβερές επιδράσεις του στρες;

gunaika-eleutheria-eutuxia
ΠΕΜΠΤΗ, 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

Η γυμναστική κι αυτό αποδεικνύεται για άλλη μια φορά επιστημονικά.

Όταν αισθάνεστε το άγχος να σας καταβάλλει και σας βγαίνει μια επιθετικότητα και άσχημη διάθεση, δοκιμάστε να κάνετε λίγη γυμναστική. Εκτός από εκτόνωση τους στρες, η άσκηση μας βοηθά και με έναν ακόμη τρόπο, αφού η καρδιά των γυμνασμένων ανθρώπων αποδεικνύεται πιο δυνατή σε καταστάσεις άγχους.

Αυτό τουλάχιστον φαίνεται σε μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο Psychosomatic Medicine, στο πλαίσιο της οποίας ερευνητές, αφού εξέτασαν την φυσική κατάσταση 188 ανθρώπων, τους πήραν αίμα πριν και μετά από την εκπλήρωση δύο καθηκόντων που τους προκαλούσαν στρες.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα βλαβερά για την καρδιά χημικά που σχετίζονται με το στρες, αυξήθηκαν πέντε φορές περισσότερο σε εκείνους με τη λιγότερο καλή φυσική κατάσταση, σε σχέση με τους υπόλοιπους που έκαναν τζόκινγκ ή ποδήλατο δύο φορές την εβδομάδα και περπατούσαν τριάντα με σαράντα λεπτά τις υπόλοιπες ημέρες.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, όσοι έχουν καλύτερη φυσική κατάσταση είναι γενικότερα πιο αδύνατοι, με χαμηλότερο λίπος σώματος και άρα λιγότερες φλεγμονώδεις χημικές ουσίες στον οργανισμό τους.

Τι να κάνετε, λοιπόν, από εδώ και πέρα; Βάλτε μπρος για δύο έντονα προγράμματα άσκησης την εβδομάδα και αποχαιρετήστε το έντονο στρες και τις βλαβερές συνέπειές του στην καρδιά.