3 λόγοι να τρώτε τόφου

tofou-scrambled-auga
ΔΕΥΤΕΡΑ, 24 ΜΑΙΟΥ 2021

Οι vegan το έχουν πιστά στη διατροφή τους, αλλά ίσως είναι ώρα να το αγαπήσουν και οι υπόλοιποι.

Το τόφου είναι ένα προϊόν από φασόλια σόγιας, που στην ύψη θυμίζει τυρί και στη γεύση -δεν θα σας πούμε ψέματα- αν δεν το χειριστείτε σωστά, είναι άγευστο. Αν, όμως, το μαρινάρετε με ελαιόλαδο, μπαχαρικά και μυρωδικά, μπορεί να πάρει τη θέση του κρέατος, του αυγού και του τυριού σε ένα πιάτο, με τους πιο δεξιοτέχνες της μαγειρικής να φέρνουν απίστευτα γευστικά αποτελέσματα με αυτό ως πρώτη ύλη. Γιατί, όμως, να το προτιμήσετε;

Θα σας βοηθήσει να μειώσετε τα κορεσμένα λιπαρά από το κρέας και τα γαλακτοκομικά. Αν σκεφτείτε ότι τα 100 γραμμάρια φέτας μας παρέχουν το 75% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας κορεσμένων λιπαρών που μπορούμε να καταναλώνουμε, τα 100 γραμμάρια μιας μπριζόλας το 40% και τα 100 γραμμάρια τόφου μόλις το 3%, καταλαβαίνετε ότι αντικαθιστώντας το κρέας και τα γαλακτοκομικά με τόφου κάποιες φορές την εβδομάδα στη διατροφή σας, ευεργετείτε την καρδιά και τη σιλουέτα σας. 

Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης και μάλιστα με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, αντίστοιχη με αυτή του κρέατος, των αυγών και των γαλακτοκομικών. Συγκεκριμένα, στα 100 γραμμάρια μας παρέχει 8 γραμμάρια πλήρους πρωτεΐνης, η οποία θεωρείται ότι συμβάλλει στη μείωση της κακής LDL χοληστερόλης. 

Λόγω της περιεκτικότητας της σόγιας σε φυτοοιστροφόνα, που μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων, το τόφου και τα υπόλοιπα προϊόντα σόγιας, όταν δεν είναι βαριά επεξεργασμένα, φαίνεται πως μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, ενώ είναι πολύ χρήσιμα και κατά την εμμηνόπαυση, όπου η παραγωγή οιστρογόνων από τον οργανισμό μειώνεται φυσικά, καταπραΰνοντας συμπτώματα όπως οι εξάψεις που ταλαιπωρούν πολλές γυναίκες.