Μήπως η εμμονή με τις μεταμορφώσεις διασημοτήτων καταστρέφει τον ψυχισμό σας;

mipos-i-emmoni-me-tis-metamorfoseis-diasimotiton-katastrefei-ton-psuxismo-sas-emmoni-me-tis-metamorfoseis-diasimotiton-katastrefei-ton-psuxismo-sas
ΤΡΙΤΗ, 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

Μια επιστήμονας εξηγεί τους λόγους που τα πρότυπα ομορφιάς των social media, σας οδηγούν στα πιο σκοτεινά μονοπάτια της κατάθλιψης.

Δυο μήνες πριν, η 58χρονη Demi Moore περπάτησε στην πασαρέλα του οίκου Fendi «κλέβοντας» την παράσταση, αλλά για όχι και τόσο κολακευτικούς λόγους. «Καλύτερα να φορούσε μάσκα», έγραψαν πολλοί χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Πόσο λυπηρό...», τόνιζαν κάποιοι. «Αποκλείεται, δεν είναι η Demi Moore», πρόσθεταν πολλοί άλλοι. 
Κι όμως. Ήταν η Demi Moore, η οποία με εκείνη την δημόσια εμφάνισή της προκάλεσε ερωτήματα όχι για το εάν έχει υποβληθεί σε δραστικές πλαστικές επεμβάσεις -οφθαλμοφανέστατο-, αλλά για το πόσο δραματικά αρνητικές μπορούν να εξελιχθούν αυτές οι μέθοδοι, μεταμορφώνοντας με τον πιο σοκαριστικό τρόπο ένα γυναικείο πρόσωπο -που τόσο αγαπήθηκε στην εποχή της δόξας του. 

Παλαιότερα, μια πλαστική επέμβαση ή ένα γενικευμένο λίφτινγκ προσώπου μιας celebrity, ήταν βούτυρο στο ψωμί των κουτσομπολίστικων περιοδικών, αποτελώντας είδηση, που μπορούσε να συζητηθεί για μήνες. Σήμερα πλέον, αυτή η εμμονή έχει βρει ένα νέο σπίτι μέσα στα social media. To Instagram είναι γεμάτο με άπειρους λογαριασμούς που υπάρχουν αποκλειστικά για να ικανοποιήσουν τη συλλογική μας όρεξη για αποκαλύψεις γύρω από τις πλαστικές μεταμορφώσεις του προσώπου αστεριών της showbiz, προσελκύοντας εκατομμύρια ακόλουθους. 
Το μεγαλύτερο ερώτημα απ’ όλα είναι, τι επιπτώσεις έχουν αυτές οι αναρτήσεις για την ψυχική υγεία τόσο των διασήμων όσο και της δικής σας;

«Γιατί είμαι τόσο μακριά από αυτήν την τέλεια εμφάνιση;», γράφουν οι περισσότερες χρήστριες του Instagram. Και δεν μιλάμε μόνο για γυναίκες που είναι συνομήλικες με τη Demi Moore, αλλά για νέες κοπέλες, οι οποίες ακόμη δεν έχουν βγει από την εφηβεία.
Αυτό το ερώτημα είναι κάτι που εξηγεί εντελώς αβίαστα ο Dr. Michael Keyes, ένας πλαστικός χειρουργός, πίσω από τον λογαριασμό του Instagram @CelebrityPlastics. «Νομίζω ότι από ηθική άποψη, είναι σημαντικό να εκπαιδεύσουμε το κοινό ότι υπάρχουν αυτές οι διαδικασίες, οπότε κάποια γυναίκα που κάθεται στο σπίτι, να μην αισθάνεται άσχημα που θέλει να μοιάσει με την αγαπημένη της διασημότητα», λέει, προσθέτοντας: «Πιστεύω ότι μια πλαστική επέμβαση σύμφωνα με τα πρότυπα μιας σταρ του Χόλιγουντ, κάνει περισσότερο καλό στην ψυχολογία μιας γυναίκας, παρά κακό. Η επιθυμία της να σβήσει τις ρυτίδες, να ανορθώσει το χαλαρό δέρμα ή και να φουσκώσει λίγο τα μικρά χείλη της δεν είναι κατακριτέα. Αντίθετα, πρέπει να επικροτείται». 

Ωστόσο, παρά τις καλές προθέσεις των πλαστικών χειρουργών, και πίσω από όλους αυτούς τους λογαριασμούς με εικόνες των celebrities «πριν και μετά», προκαλεί περισσότερο κακό παρά καλό. 
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι η διαρκής παρακολούθηση τέτοιων αναρτήσεων δεν κάνουν τις γυναίκες να αισθάνονται καλύτερα. Πραγματικά, τις κάνει να αισθάνονται χειρότερα», λέει η Dr. Viren Swami, καθηγήτρια κοινωνικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin στο Cambridge της Αγγλίας, η οποία ειδικεύεται σε  έρευνες που αφορούν στην εικόνα του σώματος και την ανθρώπινη εμφάνιση. «Παρά την αρχική τόνωση της ικανοποίησης που μπορεί να νιώσει κανείς όταν η “τελειότητα” εκτίθεται ως ψευδαίσθηση μέσα από το διαδίκτυο, αυτό που κάνουν τελικά αυτές οι εικόνες είναι να ενισχύουν την ιδέα ότι υπάρχει ένα ιδανικό ομορφιάς, το οποίο μπορεί να επιτευχθεί ξοδεύοντας μια μικρή περιουσία. Και όταν δεν έχετε τα μέσα ή τους πόρους για να το κάνετε, είναι ένας ακόμη τρόπος με τον οποίο οι προσδοκίες σας μετατρέπονται σε εφιάλτες της ψυχικής σας υγείας, οδηγώντας στα πιο σκοτεινά μονοπάτια της κατάθλιψης», τονίζει η Dr. Swami. 

Αλλά το πιο μεγάλο ψυχολογικό πρόβλημα, το ζουν οι ίδιες οι celebrities, οι οποίες ζώντας μονίμως κάτω από τον μεγεθυντικό φακό των παπαράτσι και των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, απ’ τη μια χλευάζονται και ντροπιάζονται όταν κυκλοφορούν με ατέλειες, και απ’ την άλλη στοχοποιούνται με ακόμη χειρότερο τρόπο όταν κάνουν μια πλαστική επέμβαση που θα τις βοηθήσει να ανταποκριθούν στο «ιδανικό» πρότυπο ομορφιάς.   

«Ανεξάρτητα από το τι νιώθετε για τις αγαπημένες σας διασημότητες, ο τύπος επίθεσης που υπέστη η Moore και αμέτρητες άλλες σαν κι αυτήν είναι τοξικός», λέει η Dr. Swami. «Όταν αρχίζετε να αντιμετωπίζετε τις celebrities με τον ίδιο τρόπο που τον κάνουν τα κουτσομπολίστικα περιοδικά –απ’ τη μια να χλευάζετε για τις ρυτίδες τους και απ’ την άλλη να τις κατηγορείτε για το λίφτινγκ τους-, η πιθανότητα είναι ότι θα καταλήξετε να αντιμετωπίζετε όλους τους άλλους ανθρώπους στη ζωή σας -όπως και τον ίδιο σας τον εαυτό- με τον ίδιο τρόπο», τονίζει η ειδικός, συμβουλεύοντας: 

«Φροντίστε να έχετε σε πρώτη μοίρα την αυτοεκτίμηση που πηγάζει από την προσωπικότητά σας και τα επιτεύγματα που έχετε πετύχει μέσα από τις σπουδές, τη δουλειά και την οικογένεια που μπορεί να έχετε δημιουργήσει. Μετά, εστιάστε στην εικόνα του σώματός σας, δίνοντας προτεραιότητα περισσότερο στο εάν είναι λειτουργικό και λιγότερο εάν είναι αισθητικά ακμαίο. Είναι προτιμότερο να μπορείτε να τρέξετε 3 χιλιόμετρα καθημερινά στα 58 σας σαν έφηβη, παρά να μοιάζετε σαν έφηβη μετά από ένα λίφτινγκ αλλά να μην μπορείτε να ανεβείτε τα σκαλιά του σπιτιού σας χωρίς να σας κόβεται η ανάσα. Δεν είστε άσχημη, είσαι απλά εσείς, μέσα σε ένα σώμα και μια ψυχή που νιώθουν ακμαία, σε κάθε ηλικία. Όσο επιμένετε να παρακολουθείτε τις μεταλλάξεις της εμφάνισης μιας celebrity, τόσο πιο ανασφαλείς θα νιώθετε με τον εαυτό σας, μηδενίζοντας τα μεγάλα επιτεύγματά σας. Το εάν είστε πρόθυμες να εξετάσετε μια ενδεχόμενη αισθητική επέμβαση στο μέλλον, είναι δευτερεύον ζήτημα».

THE BEAUTY TEAM