Νέα έρευνα: ποια διατροφή κάνει καλό στο συκώτι;

diatrofi-laxanika-frouta-bitamines
ΤΕΤΑΡΤΗ, 19 ΜΑΙΟΥ 2021

Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, Δέσποινα Μαρσέλου, μας ενημερώνει για τα νέα επιστημονική δεδομένα και για το τι πρέπει να τρώμε, για να εξασφαλίσουμε ένα υγιές ήπαρ.

To ήπαρ είναι ένα από τα πιο σημαντικά, ζωτικά όργανα που διαθέτουμε, με πολλαπλές χρήσεις, τόσες που πολλοί αναφέρονται σε αυτό ως το βιοχημικό εργαστήριο του οργανισμού. Κι όχι αδίκως, αφού επιτελεί ρόλο φίλτρου, αποθήκευσης ενέργειας, αποθήκευσης σημαντικών βιοχημικών ουσιών, αλλά και διανομής. Με πιο απλά λόγια είναι το όργανο που αποθηκεύει θρεπτικά στοιχεία όπως βιταμίνες, λιπαρά, σάκχαρα και μέταλλα για να μας τα προμηθεύει όταν τα χρειαζόμαστε, διώχνει τις τοξίνες που εισβάλλουν στον οργανισμό μας από το περιβάλλον, το αλκοόλ, τη διατροφή κ.ο.κ., μετατρέπει την τροφή μας σε ενέργεια, παράγει χολή για τη διάσπαση λιπών, παράγει ορμόνες, συμβάλλει στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, του πεπτικού, των νεφρών, του εγκεφάλου και του καρδιαγγειακού συστήματος.

Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, πως πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να το προστατέψουμε, καθώς ένα συκώτι που πάσχει θα επηρεάσει τελικά όλη τη λειτουργία του οργανισμού και του ανοσοποιητικού μας συστήματος.  Τι μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε; Να προσέξουμε και ενδεχομένως να αλλάξουμε τη διατροφή μας!

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Gastrointestinal and Liver Diseases, η vegan διατροφή, που σημαίνει αποχή από το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά, αλλά και κάθε τρόφιμο ζωικής προέλευσης, συμβάλλει στη βελτίωση της ηπατικής λειτουργίας σε ασθενείς με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD).

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 26 συμμετέχοντες με NAFLD που ακολουθούσαν vegan διατροφή για έξι μήνες, παρακολουθώντας το βάρος του σώματος, την πρόσληψη θερμίδων και την ηπατική λειτουργία. Στο πλαίσιο της έρευνας, διαιτολόγοι υποστήριζαν την προσήλωση στη διατροφή των συμμετεχόντων μέσω επισκέψεων στην κλινική και τηλεφωνημάτων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν απώλεια βάρους και βελτίωση στα ένζυμα του ήπατος προς τα φυσιολογικά επίπεδα. Η αυξημένη κατανάλωση φυτικών τροφών βελτίωσε την πρόσληψη αντιοξειδωτικών και την ισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο είναι σημαντικό για τα ηπατικά ένζυμα.

Αναπόφευκτα, αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν για μια ακόμη φορά τα οφέλη μιας φυτοφαγικής διατροφής, πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά και όσπρια, χωρίς επεξεργασμένες, ζωικές τροφές, τόσο για τη θεραπεία της ηπατικής νόσου, όσο και για την πρόληψη άλλων σχετιζόμενων χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ηπατίτιδας, της ίνωσης, της κίρρωσης του ήπατος και του ηπατοκυτταρικού καρκινώματος.

Πηγή
Chiarioni G, Popa SL, Dalbeni A, et al. Vegan diet advice might benefit liver enzymes in nonalcoholic fatty liver disease: An open observational pilot study. J Gastrointestin Liver Dis. Published online February 4, 2021. doi: 10.15403/jgld-3064.

Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Ηρώων Πολυτεχνείου 67, Πειραιάς
www.getactive.gr, www.notanordinarymum.gr
fb page getactive