Πώς θα απαλλαγείτε από τις ουλές της ακμής πριν μπει το καλοκαίρι

pos-tha-apallageite-apo-tis-oules-tis-akmis-prin-mpei-to-kalokairi
ΤΕΤΑΡΤΗ, 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

Με τις σωστές απλές συνήθειες και μια κατάλληλη ρουτίνα φροντίδας, μπείτε στη νέα κανονικότητα με ένα λείο και ολοκάθαρο πρόσωπο.

Με πολλές γυναίκες και άνδρες να αντιμετωπίζουν μέσα στην καραντίνα περισσότερα ξεσπάσματα ακμής απ’ όσα είχαν αντιμετωπίσει ποτέ στη ζωή τους, η ανησυχία γύρω από τα ορατά σημάδια που δημιουργήθηκαν έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Εάν αναρωτιέστε πώς θα απαλλαγείτε από τις ουλές της ακμής σε μια εποχή που ξαναβγαίνετε έξω, η δερματολόγος Dr. Shereene Idriss εξηγεί: «Τα ξεσπάσματα της ακμής ήταν πολλά περισσότερα όλη την προηγούμενη περίοδο, ακόμη και για πολύ κόσμο που δεν είχε βιώσει ακμή ούτε στην εφηβεία -και αυτό, εξαιτίας του υπερβολικού άγχους που όλοι βιώσαμε στην καραντίνα. Και ανάλογα με την έκταση και τη σοβαρότητά τους, μπορούν να γίνουν μόνιμες ουλές επειδή δεν επηρεάζουν μόνο το ανώτερο στρώμα του δέρματος αλλά δημιουργούν βλάβες σε βαθύτερα επίπεδα». 
Η δερματολόγος τονίζει πως καθώς η φλεγμονή υποχωρεί και το δέρμα προσπαθεί να επουλωθεί, μπορεί να προκληθεί ουλώδης ιστός, με μια καθυστερημένη έναρξη θεραπείας να αποτελεί κίνδυνο αυτά τα σημάδια να γίνουν μόνιμα. «Ο ευκολότερος τρόπος για να αντιληφθείτε εάν έχετε μια ουλή ακμής; Κλείστε τα μάτια και τρέξτε απαλά τα δάχτυλά σας πάνω από το πρόσωπό σας και ειδικά στην περιοχή που έχει επηρεαστεί από την ακμή», συμβουλεύει η Dr. Idriss. «Εάν αισθάνεστε αλλαγές στην υφή με έντονη αίσθηση ασάφειας της ομαλότητας της επιδερμίδας σας, τότε πιθανότατα έχετε αποκτήσει ουλές ακμής. Και να, πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτές μέσα σε μερικές εβδομάδες».

Οι κανόνες της πρόληψης: Σύμφωνα με την ειδικό, υπάρχουν 5 χρυσοί κανόνες που πρέπει να ακολουθείτε ώστε να μην κάνετε πιο έντονα τα σημάδια ακμής και τις ουλές. «Ο πρώτος κανόνας είναι να μην πειράζετε με τα χέρια σας τα σπυράκια και τις ουλές επειδή έτσι εντείνεται η φλεγμονή και εξαπλώνεται η μόλυνση. Δεύτερον, αποφύγετε να χρησιμοποιείτε σκληρά προϊόντα καθαρισμού ή peeling, καθώς οποιοδήποτε επιθετικό προϊόν θα επιδεινώσει τη φλεγμονή που ευθύνεται για το πρόβλημα. Ο τρίτος κανόνας αφορά στην σωστή επούλωση μέσω εντατικής ενυδάτωσης επιλέγοντας ένα μη λιπαρό ενυδατικό προϊόν. Τέταρτον, τώρα που θα αρχίσετε να κυκλοφορείτε έξω στον ήλιο, μην παραλείπετε την προστασία SPF. Η UV ακτινοβολία επιδεινώνει την εμφάνιση των ουλών και των σκούρων σημαδιών, οπότε κάντε καθημερινό σας σύμμαχο ένα μη λιπαρό, μη φαγεσωρογόνο αντηλιακό προϊόν προσώπου. Τέλος, μην καθυστερήσετε μια επίσκεψη σε δερματολόγο, για μια σωστή, έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση της κατάστασής σας», συμβουλεύει η Dr. Idriss.

Πώς θα αντιμετωπίσετε τα σκούρα σημάδια και τις ουλές στο σπίτι: «Η πρώτη σας επιλογή είναι τα φαρμακευτικά προϊόντα που περιέχουν άλφα-υδροξυοξέα, τα οποία σταδιακά βοηθούν να αποκατασταθεί η υφή της επιδερμίδας. Εάν τα σπυράκια έχουν αφήσει στο δέρμα σκουρόχρωμα σημάδια, δοκιμάστε προϊόντα που περιέχουν κοζικό οξύ, καθώς έχει λευκαντική δράση», συστήνει η δερματολόγος, προσθέτοντας ότι μια καλή φυσική λύση είναι επίσης η αλόη σε μορφή τζελ ως φαρμακευτικό προϊόν ή απευθείας από το φυτό. «Η αλόη καταπραΰνει το δέρμα και βοηθά να επουλωθούν τα τραύματα, αναζωογονεί και ενυδατώνει σε βάθος. Ο χυμός της αλόης εφαρμόζεται απευθείας επάνω στο δέρμα και δεν χρειάζεται ξέβγαλμα», λέει η Dr. Idriss, προσθέτοντας: «Οι κρέμες με κορτιζόνη ή ρετινοειδή είναι επίσης αποτελεσματικές για την αποκατάσταση της υφής του δέρματος, αλλά επιλέξτε μια τέτοια θεραπεία μόνο κατόπιν συνεννόησης με τον δερματολόγο σας».

Εάν δεν δείτε αποτέλεσμα μετά από τη συνιστώμενη περίοδο χρήσης των παραπάνω κινήσεων (συνήθως, τρεις έως έξι εβδομάδες ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος, ο δερματολόγος θα εξετάσει πιο δραστικές λύσεις θεραπείας. «Όσο κι αν το laser, το χημικό peeling και μικροδερμοαπόξεση αποτελούν χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία, εντούτοις είναι η πιο αποτελεσματική κίνηση για να απαλλαγείτε οριστικά από τις ουλές της ακμής. «Συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας για να εξετάσετε τις κατάλληλες λύσεις για εσάς», Dr. Idriss. 

THE BEAUTY TEAM